• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 16. janvāra lēmums Nr. 7 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos (Lieta Nr.3195/07/05/35 Par SIA "PKL" un OÜ PKL Holding apvienošanos)". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2008., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170045

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.8

Par lietas izpētes izbeigšanu
Par Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 1. un 2.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "B & B Redakcija" darbībās

Vēl šajā numurā

30.01.2008., Nr. 16

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 7

Pieņemts: 16.01.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.7

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 16.janvārī (prot. Nr.3, 3.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.3195/07/05/35

Par SIA “PKL” un OÜ PKL Holding apvienošanos

Konkurences padome 19.12.2007. saņēma SIA “PKL” un OÜ PKL Holding pilnvaroto pārstāvju ziņojumu par apvienošanos, kas paredzēta, OÜ PKL Holding iegūstot vienpersonisku netiešu izšķirošu ietekmi SIA “PKL”. Ziņojums saturēja visu nepieciešamo informāciju saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumiem Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi), tādēļ par pilnīga ziņojuma saņemšanas dienu saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu uzskatāms 19.12.2007.

OÜ PKL Holding ir Igaunijā ar reģistrācijas Nr.11110430 reģistrēta komercsabiedrība, tās juridiskā adrese ir Lootsi 11, Tallinn 10151, Igaunija.

SIA “PKL” ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar Nr.40003643581 reģistrēta komercsabiedrība, tās juridiskā adrese ir Tvaika iela 37a, Rīga.

Izvērtējot ziņojumā sniegto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

OÜ PKL Holding darbības virzieni ir aktīvu pārvaldība, vadības pakalpojumi un darījumi ar nekustamo īpašumu. OÜ PKL Holding un Luksemburgā reģistrētai komandītsabiedrībai (juridiskā adrese: 52 Route d’Esch, Luxembourg L-2965) Amber Trust II S.C.A. ir kopīga izšķiroša ietekme pār Igaunijas komercsabiedrību AS PKL.

AS PKL ir Igaunijā ar reģistrācijas Nr.10035241 reģistrēta akciju sabiedrība (juridiskā adrese: Lootsi 11, Tallinn 10151, Estonia), kuras darbības veidi ir velkoņu pakalpojumi, glābšanas darbu pakalpojumi kuģu avāriju gadījumos, ledlauža darbi, konsultācijas un ekspertīze, kā arī tehniskā apkope un vadība.

SIA “PKL” dalībnieki ir AS PKL ar 71,5% kapitāla daļu un SIA “SM GROUP” ar 28,5% kapitāla daļu. SIA “PKL” sniedz velkoņu palīdzības pakalpojumus vietējiem un ārzemju kuģiem Rīgas Brīvostas teritorijā. Bez tam SIA “PKL” sniedz ledus laušanas pakalpojumu, glābšanas pakalpojumus velkoņu palīdzības ietvaros un kuģu glābšanas pakalpojumus pēc pieprasījuma. Saskaņā ar Komercreģistra datiem SIA “PKL” darbības veids saskaņā ar NACE klasifikatoru pēc Centrālās statistikas pārvaldes uzskaites ir jūras un piekrastes ūdeņu transports.

 

2. Apvienošanās veids

Apvienošanās paredzēta, OÜ PKL Holding iegūstot vienpersonisku izšķirošu ietekmi pār AS PKL. Saskaņā ar 29.10.2007. pieņemtajiem grozījumiem AS PKL dalībnieku līgumā (*). Tādējādi attiecībā uz SIA “PKL” pārvaldīšanu OÜ PKL Holding iegūst vienpersonisku netiešu izšķirošo ietekmi, kas atbilst Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteiktajam apvienošanās veidam.

 

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta otro daļu “tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Ziņojumā ietvertā informācija liecina par to, ka apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā nesasniedz Konkurences likumā minēto slieksni.

Ziņojumā sniegtā informācija un Konkurences padomes 27.06.2007. lēmumā Nr.801 konstatētais liecina par to, ka SIA “PKL” atrodas dominējošā stāvoklī velkoņu pakalpojumu tirgū Rīgas brīvostas teritorijā un tās tirgus daļa pārsniedz Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktā noteikto slieksni. Tādēļ Konkurences padome uzskata, ka šajā gadījumā ir spēkā Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktā minētais nosacījums un apvienošanās ir paziņojama.

 

4. Konkrētie tirgi

Konkrētās preces tirgi, kuros darbojas apvienošanās dalībnieki, ir:

1) aktīvu pārvaldības un vadības pakalpojumi – OÜ PKL Holding;

2) velkoņu pakalpojumi, ledlauža pakalpojumi, glābšanas darbu pakalpojumi uz jūras – AS PKL, SIA “PKL”.

Ņemot vērā to, ka apvienošanās darījums tieši skar kontroles struktūras izmaiņas Igaunijas sabiedrībā AS PKL un neietekmē ne tirgus dalībnieku skaitu, ne to tirgus daļas Latvijā, t.i., nevienā konkrētajā tirgū neveidojas koncentrācija, Konkurences padome neuzskata par nepieciešamu šīs lietas ietvaros veikt padziļinātu tirgus izpēti un detalizēti definēt konkrētos ģeogrāfiskos tirgus, kā arī noskaidrot katra konkrētā tirgus dalībnieka tirgus daļas.

 

5. Saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta trešo daļu Konkurences padome aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Izvērtējamās apvienošanās rezultātā tirgus struktūra velkoņu, ledlaužu un glābšanas darbu pakalpojumu uz jūras Latvijas tirgū, kā arī nevienā citā konkrētajā tirgū nemainīsies. Ņemot vērā minēto un to, ka saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju apvienošanās mērķis ir AS PKL vadības principu pilnveidošana un efektīvāku vadības lēmumu pieņemšanas mehānismu izveide, Konkurences padome uzskata, ka konkrētās apvienošanās rezultātā SIA “PKL” dominējošais stāvoklis Latvijas ostās nenostiprināsies un apvienošanās neietekmēs konkurences apstākļus Latvijas tirgū, kā arī neradīsies būtisks konkurences samazinājums.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, 15.panta otrās daļas 2.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut apvienošanos, kas paredzēta, Igaunijas sabiedrībai OÜ PKL Holding iegūstot izšķirošu ietekmi Igaunijas sabiedrībā AS PKL.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 Lieta Nr. 404/07/05/4 “Par SIA “Ostas flote“ un SIA “PKL“ 16.02.2007. ziņojumu par apvienošanos” (Latvijas Vēstnesis 05.07.2007. Nr. 107 (3683))

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!