• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par iniciatīvu cīņā pret globālo sasilšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2008., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170067

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Savienības padome: Par Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sēdi

Vēl šajā numurā

30.01.2008., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par iniciatīvu cīņā pret globālo sasilšanu

 

29.janvārī Eiropas Komisija noslēdza Pilsētas mēru paktu – tā ir līdz šim vērienīgākā iniciatīva, kas cīņā pret globālo sasilšanu iesaistīs Eiropas iedzīvotājus. Paktu noslēgs pēc neformālām konsultācijām ar vairākām Eiropas pilsētām, kuru mēri pievienosies Komisijas iniciatīvai, noslēdzot minēto paktu. Pilsētas, kas piedalīsies šajā paktā, oficiāli apņemsies pārsniegt ES izvirzītos mērķus attiecībā uz CO2 emisiju samazināšanu, veicot pasākumus energoefektivitātes palielināšanai un atjaunojamu enerģijas avotu izmantojuma veicināšanai. Atbalstu šim paktam jau tagad ir paudušas gandrīz 100 pilsētas visā Eiropā, tostarp 15 valstu galvaspilsētas.  

“Pilsēta kļūst par vietu jaunu ideju un novatorisku projektu īstenošanai cīņā pret globālo sasilšanu. Turklāt pilsēta ir arī sabiedriskā telpa, kurā iespējams rast multikulturālai videi piemērotus starpnozaru risinājumus, kas atbilst gan privātajām, gan sabiedriskajām interesēm. Stājoties pretī klimata krīzes problēmām, ir jāizmanto vienota, integrēta, ilgtermiņa un, pats svarīgākais, uz iedzīvotāju līdzdalību balstīta pieeja. Šo sarežģīto uzdevumu visveiksmīgāk iespējams risināt ar vietēja mēroga pasākumiem. Tāpēc pilsētām jākļūst par galvenajām ilgtspējīgas enerģētikas politikas īstenošanas dalībniecēm un jāsaņem atbalsts šajos centienos,” teica Eiropas enerģētikas komisārs Andris Piebalgs.

Pilsētas mēru pakts ir uz rezultātiem orientēta iniciatīva, kurā galvenā uzmanība tiks veltīta konkrētiem projektiem un izmērāmiem rezultātiem. Paktā iesaistītās pilsētas un reģioni oficiāli apņemsies līdz 2020.gadam samazināt savas CO2 emisijas vairāk nekā par 20%, šim nolūkam izstrādājot rīcības plānus ilgtspējīgai enerģētikai. Informāciju par savas pilsētas panākumiem tās iedzīvotāji saņems regulāros ziņojumos, kuru saturu varēs pārraudzīt trešā puse.

Komisija palīdzēs paktā iesaistītajām pilsētām un reģioniem veikt informācijas apmaiņu par pasaulē labākajiem ilgtspējīgas enerģētikas prakses piemēriem, izmantojot “izcilības punktu” mehānismu. Turklāt Komisija plāno apspriest nosacījumus arī citu svarīgu ieinteresēto pušu iesaistīšanai paktā. Pakta sekretariāts, kura darbību finansēs saskaņā ar programmu “Saprātīga enerģija Eiropai”, veiks šā jaunā projekta uzraudzību, sadarbības tīkla izveidi un popularizēšanu.

Ierosinātais pakta teksts ir sagatavots neformālās konsultācijās, kas veiktas sadarbībā ar daudzām pilsētām visā Eiropā. Rezultātā interesi par paktu jau tagad ir paudušas gandrīz 100 pilsētas visā Eiropā, tostarp 15 valstu galvaspilsētas. Atklāšanas pasākumā piedalīsies ievēlēti pārstāvji no Londonas, Helsinkiem, Rīgas, Berlīnes, Bonnas, Milānas, Venēcijas, Nantes, Ļubļanas, Varšavas un citām pilsētām, kā arī komisārs A.Piebalgs un Reģionu komitejas priekšsēdētājs Mišels Delebārs.

Ir pienācis laiks oficiālās konsultācijās pieņemt pakta galīgo redakciju un paziņot par iespēju pievienoties tam oficiāli. Paralēli notiks vairākas augsta līmeņa diskusijas un pasākumi, kuru mērķis ir izstrādāt nosacījumus finanšu iestāžu dalībai paktā, kā arī “izcilības punktu” mehānismu. Pirmā paktā iesaistīto pilsētu grupa savu līdzdalību oficiāli apliecinās ne vēlāk kā nākamās ES ilgtspējīgas enerģētikas nedēļas laikā.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!