• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Savienības padome: Par Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sēdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2008., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170068

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontrole: Par Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta darbību

Vēl šajā numurā

30.01.2008., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Savienības padome: Par Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmi Briselē

 

28.janvārī Briselē ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalījās Eiropas Savienības Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) sanāksmē, kuras uzmanības centrā bija Rietumbalkāni, īpaši – Serbija pirms prezidenta vēlēšanu izšķirošās kārtas šā gada 3.februārī.

Lai paātrinātu Serbijas integrāciju Eiropā, Eiropas Savienība uzaicināja Serbiju 7.februārī noslēgt pagaidu politisko līgumu par padziļinātu ES un Serbijas politisko dialogu. Līgums sniegs atbilstošu ietvaru ne tikai ES un Serbijas politiskajam dialogam, bet arī brīvai tirdzniecībai, vīzu režīma liberalizācijai un plašākai sadarbībai izglītības jomā.

Šajā kontekstā Eiropas Komisija ir paziņojusi par vīzu liberalizācijas dialogu sākšanu ar Serbiju šā gada 30.janvārī.

Sanāksmē ES Padome atgādināja, ka 2008.gada 1.janvārī ir stājušies spēkā līgumi par vīzu režīma atvieglojumiem un par nelegāli ieceļojušu personu atpakaļuzņemšanu ar Bosniju un Hercegovinu, Melnkalni, Serbiju, bijušo Dienvidslāvijas Republiku Maķedoniju un Albāniju. Ārlietu ministri apsveica Eiropas Komisijas plānu sākt vīzu dialogu ar visām šā reģiona valstīm.

Pievēršoties Āfrikai, ES Padome nolēma sākt apjomīgu ES militāro operāciju Čadā un Centrālāfrikas Republikā. Operācijas uzdevums ir nodrošināt ap 400 000 iekšēji pārvietoto personu un patvēruma meklētāju drošību, atvieglot humānās palīdzības organizāciju darbu un palīdzēt nodrošināt apstākļus, lai iekšēji pārvietotās personas varētu brīvprātīgi atgriezties. Latvija politiski atbalsta šo ES militāro misiju un līdzās pārējām ES dalībvalstīm piedalās tās kopīgo izmaksu segšanā.

Pievēršoties Tuvo Austrumu reģionam, ES Padome pauda satraukumu par vardarbības uzliesmojumu Gazas joslā un Izraēlas dienvidos. Atzīstot Izraēlas tiesības uz pašaizsardzību, Padome aicināja pārtraukt jebkādu vardarbību. Padome izteica bažas par humāno situāciju Gazas joslā un aicināja nodrošināt civiliedzīvotāju apgādi ar pārtiku, degvielu un elektrību. ES valstu ārlietu ministri apsveica Izraēlas un palestīniešu amatpersonu sāktās sarunas, kuru mērķis saskaņā ar Anapolisas konferencē (ASV) panākto vienošanos pagājušā gada nogalē ir rast risinājumu par palestīniešu valsts veidošanas pamatjautājumiem un noslēgt miera līgumu līdz 2008.gada beigām.

Ārlietu ministri apmainījās viedokļiem par saspringto situāciju Libānā, kurā joprojām nav ievēlēts valsts prezidents. Sanāksmē ministri apsveica Arābu līgas atbalstīto plānu, kas paredz nekavējoties ievēlēt prezidentu Libānā, izveidot nacionālās vienotības valdību un pieņemt jaunu vēlēšanu likumu.

Sanāksmē ES valstu ārlietu ministri izteica bažas par vardarbību un politisko krīzi Kenijā. Ministri pārrunāja aktualitātes saistībā ar Irānas kodolprogrammu, kā arī pievērsās situācijai Pakistānā un uzsvēra, ka sagaida, ka 18.februārī plānotās vispārējās vēlēšanas Pakistānā būs brīvas un demokrātiskas.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!