• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2008. gada 24. janvāra Saeimas sēdes stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.2008., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170118

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par e-vēlēšanu sistēmas ieviešanu Latvijā

Vēl šajā numurā

31.01.2008., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

2008. gada 24. janvāra Saeimas sēdes stenogramma

 

Stenogramma — Saeimas Kancelejas stenogrammu nodaļas redakcijā

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Labrīt, cienījamie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Sāksim Saeimas 2008.gada 24.janvāra sēdi.

Pirms sākam skatīt darba kārtībā iekļautos jautājumus, mums ir jālemj par grozījumiem darba kārtībā.

Tautsaimniecības komisija lūdz izdarīt izmaiņas Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā likumprojektu “Grozījumi Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu iesniegumu ar lūgumu iekļaut Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Valda Ģīļa ievēlēšanu par Eiropas un Vidusjūras reģiona valstu Parlamentu Asamblejas Latvijas delegācijas locekli”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu iesniegumu ar lūgumu iekļaut Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Jāņa Eglīša ievēlēšanu par Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu Asamblejas Latvijas delegācijas locekli”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu parakstītu iesniegumu ar lūgumu iekļaut Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputātes Vinetas Muižnieces ievēlēšanu par Starpparlamentu Savienības Latvijas nacionālās grupas locekli”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu iesniegumu ar lūgumu iekļaut Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Māra Ārberga ievēlēšanu par Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas locekli”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas iesniegumu ar lūgumu iekļaut Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Juridiskās komisijas iesniegumu, kurā Juridiskā komisija lūdz izdarīt grozījumu izsludinātajā šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu “Par Maijas Dziedātājas iecelšanu par Gulbenes rajona tiesas tiesnesi”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Juridiskā komisija lūdz izdarīt grozījumu izsludinātajā šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu “Par Ingas Kadeģes iecelšanu par Liepājas tiesas tiesnesi”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Juridiskā komisija lūdz izdarīt grozījumu izsludinātajā šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu “Par Gunas Krieviņas iecelšanu par Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas tiesnesi”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Juridiskā komisija lūdz izdarīt grozījumu izsludinātajā šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu “Par Aijas Zaķītes iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā Saeimas lēmuma projektu “Par Valsts zemes dienesta pārstāvja Oļģerta Leščinska atsaukšanu no Centrālās zemes komisijas sastāva”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu “Par Valsts zemes dienesta pārstāves Olgas Geitus-Eitvinas apstiprināšanu Centrālās zemes komisijas sastāvā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un visbeidzot. Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu iesniegumu ar lūgumu iekļaut Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Aigara Štokenberga ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Cienījamie kolēģi! Sākam izskatīt Saeimas šodienas sēdes darba kārtību, un tie ir Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā” nodot Ārlietu komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.

Debatēs pieteicies runāt deputāts Pēteris Tabūns.

P.Tabūns (TB/LNNK frakcija).

Cienījamie kolēģi! Es lūdzu īpašu jūsu uzmanību šajā brīdī, jo likumprojekts ir ārkārtīgi svarīgs. Svarīgi ir to izvērtēt jau pašā sākumā. Bieži ir tā, ka koalīcijas partijas, koalīcijas partiju deputāti, Ministru kabineta sūtītos likumprojektus varbūt ne sevišķi rūpīgi izpēta, jo paļaujas uz to, ka ministri Ministru kabinetā jau ir lēmuši un diskutējuši.

Taču šoreiz, cienījamie kolēģi, es aicinu visus paņemt šo dokumentu vai arī ieklausīties manis sacītajā, jo šis ir īpašs gadījums. Šis līgums – es pateikšu uzreiz – ir pazemojošs (tātad arī likumprojekts, kuru mēs šodien izskatām) un nelīdzvērtīgs abām pusēm, tas ir, Latvijai un Krievijai. Un tūdaļ arī pateikšu, ka tas pazemo esošos Latvijas pensionārus. Skaidri un gaiši!

Līdzvērtīgs šis darījums varētu būt tikai vienā gadījumā – tad, ja uz Krieviju no Latvijas būtu aizbraukuši aptuveni tikpat daudz cilvēku, tas ir, latviešu, cik no Krievijas iebrauca Latvijā. Tā tas varētu būt tikai un vienīgi šādā gadījumā, jo pašlaik viss smagums gulstas uz Latvijas pleciem.

Lai es nerunātu tikai emocionāli par šīm lietām, es ieskatīšos anotācijā. Kas tur ir rakstīts? Tātad lasām: “Vispārējā gadījumā abas Puses, ievērojot nacionālos normatīvos aktus, pensiju piešķir par savā teritorijā iegūto apdrošināšanas stāžu. Līgumprojekta pārejas noteikumos paredzēts, ka pensiju par stāžu, kas uzkrāts līdz 1991.gada 1.janvārim, piešķir tā Puse, kuras teritorijā persona dzīvo pensijas pieprasīšanas (pārrēķināšanas) brīdī.” Tātad visiem šiem iebraukušajiem, kas atrodas šeit, darba stāžs tiks aprēķināts un pensija izmaksāta no Latvijas puses.

Un tālāk ir rakstīts tā: “Šis izņēmums ir kompromisa variants starp Latviju un Krieviju…” Nu, ziniet, ja Latvija pieņem tādu kompromisu, tad tas ir apbrīnojami un smieklīgi, jo… to cilvēku skaitliskā proporcija, kuri atrodas šeit vai kuri brauks uz vienu vai otru pusi, varētu būt apmēram desmit pret tūkstoti.

Tālāk. Kā tas ietekmēs budžetu? Te skaidri un gaiši ir rakstīts: “Tiks aprēķināta un izmaksāta pensijas apmēra daļa tiem nepilsoņiem, kuri pensionējušies Latvijā pēc 1996.gada un kuri vēl turpmāk varētu pensionēties, ņemot vērā Krievijā nostrādāto darba stāžu.”

Šādu cilvēku skaits, kuri tagad saņems papildu pensijas, ir aprēķināts – tādi būs 15 154 cilvēki. Tātad – ko viņi saņems? Ja likums stātos spēkā ar nākamo gadu, tad nākamajā gadā viņi saņemtu 47,55 latus. 47,55 latus! Savukārt 2012.gadā – jau 56,28 latus. Cik lielu pensijas pielikumu mūsu pensionāri saņem katru gadu? Cik? Tātad svešie, šeit sabraukušie laimes meklētāji, par nostrādātajiem gadiem Krievijā no nākamā gada papildus saņems no 50 līdz 60 latiem.

Cienījamie pensionāri, kuri mani tagad klausās, un Latvijas Pensionāru federācija! Kāpēc jūs neceļat troksni un nesakāt “nē” šādam projektam? Vai jūs nezināt, ko tas prasīs? No nākamā gada valsts budžeta, tas ir, no sociālā budžeta, cienījamie kolēģi…

Sēdes vadītājs.

Es atvainojos, Tabūna kungs, bet jūsu uzstāšanās laiks ir beidzies! …Tabūna kungs, jūsu uzstāšanās laiks ir beidzies! Cik jums vēl vajadzīgs laika, lai pabeigtu domu?

P.Tabūns.

…tas prasītu apmēram 10 miljonus arī turpmākajos gados.

Jums gan vajadzētu iedot man pāris minūšu papildus, jo tas ir pārāk nozīmīgi.

Sēdes vadītājs.

Vai deputāti piekrīt, ka mēs pagarinām deputāta uzstāšanās laiku? (No zāles: “Nē!” “Jā!” “Lai runā! Nevajag muti aizbāzt!”) Lūdzu zvanu!

P.Tabūns.

Žēl, ka jūs tādā nopietnā jautājumā, kuram vajadzētu veltīt speciālu Saeimas sēdi, man atņemat vārdu.

Sēdes vadītājs.

Es atvainojos! Lūdzu zvanu! Balsosim par 2 papildu minūšu… Jūs gribat vai negribat vēl runāt? Es nesapratu. Balsosim par 2 papildu minūšu laika piešķiršanu deputātam Pēterim Tabūnam! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 51, pret – 23, atturas – 4. Ir piešķirts papildlaiks.

P.Tabūns.

Paldies, kolēģi! (No zāles: “Runā!”) Liels paldies jums!

Es atgādinu, ka 2009.gadā, tas ir, nākamgad, no valsts sociālā budžeta tas prasītu gandrīz 10 miljonus latu, 2012.gadā – jau pāri par 11 miljoniem.

Nākamais. Tiks izmaksāta pensija no Latvijas uz Krieviju izbraukušajiem iedzīvotājiem. No Latvijas uz Krieviju izbraukušajiem – par darba gadiem, kas nostrādāti šeit! Un tas papildus prasīs apmēram 170 tūkstošus gadā. Jāņem vērā, ka šim skaitam – 15 tūkstošiem – katru gadu piepulcēsies vēl divi tūkstoši. Tas nozīmē, ka no sociālā budžeta nāksies tērēt milzīgu naudu. Milzīgu naudu! Vai tas ir pieņemami? Vai tas ir līdzvērtīgs darījums?

Saprotiet, visus šos gadus krievvalodīgo partijas (jeb “sarkanie”, kā es viņus saucu) mēģināja, tā teikt, dabūt cauri Saeimām, visām pēc kārtas, šo darījumu, bet nekas viņiem neiznāca. Kas noticis tagad? Kas noticis tagad, ka mēs piekrītam šādam nevienlīdzīgam darījumam, cienījamie kolēģi? Jau sākumā nevirzīsim šo likumprojektu uz komisijām, nobalsosim “pret” jau pašā sākumā, jo tur nav ko apspriest pašlaik! Lai valdība pārstrādā! Lai valdība pārstrādā! Diemžēl tas līgums jau ir parakstīts, mēs to it kā ratificējam, izveidojot likumprojektu. Bet tas nav pieņemams, cienījamie kolēģi! Vēlreiz es jums atgādinu – tas nav līdzvērtīgs darījums! Mēs faktiski ar šādu likumprojektu kārtējo reizi legalizējam okupāciju, okupācijas sekas padziļinām, nevis pamazinām.

Tas nav pieņemams, cienījamie kolēģi!

Paldies, ka devāt man papildlaiku.

Sēdes vadītājs.

Paldies. Viens deputāts ir runājis “pret”.

Deputāts Andrejs Klementjevs pieteicies runāt “par”.

A.Klementjevs (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Labrīt, dāmas un kungi, deputāti! Ziniet, ja cilvēks neko nesaprot sociālajā sfērā, tad arī nekad nesapratīs. Izlasiet visu, no sākuma līdz beigām, šo līgumu! Mēs runājam par tiem cilvēkiem, kuru darba stāžs ir PSRS laikos. Tie ir cilvēki, kuri – pilsoņi kopā ar nepilsoņiem – strādāja PSRS mašinērijas labā. Tas nav tā, kā domājat, – ka tūlīt ievedīsim cilvēkus ar Krievijas pilsonību un maksāsim viņiem pensiju. Nu nevajag melot! Mēs runājam par tiem cilvēkiem, kuriem pilnīgi negodīgi tika atņemtas tiesības saņemt pilnu pensiju, pirmkārt, tāpēc, ka viņi ir nepilsoņi, un, otrkārt, tāpēc, ka viņu darba stāžs ir uzkrāts ārpus Latvijas. Nu izlasiet! Mēs atdodam tikai parādu – atdodam šos 47 latus, kurus atņēmām. Tāpēc, ka, pieņemsim, vienam uzņēmumam ir kadru daļa bijusi PSRS teritorijā – Maskavā, Pēterburgā… vienalga, kur. Bet reāli viņi strādāja “Alfā” vai, pieņemsim, VEF. Viņi strādāja pie mums. Un viens ir pilsonis, bet otrs – nepilsonis. Un vienam ieskaitīja no paša sākuma – no 1996.gada – šo stāžu, un viņš saņēma 47 latus klāt, bet otrs, nepilsonis, visus tos 15 gadus nesaņēma to naudu. Mēs runājam tikai par to laiku! Negodīgi tika neieskaitīts darba stāžā tas laiks tāpēc, ka viņš ir nepilsonis. Un viņam bija divi ceļi – vai nu naturalizēties un saņemt šo piemaksu jeb šīs naudas atmaksu, vai gaidīt šo līgumu. Un sakarā ar to, ka Labklājības ministriju ļoti ilgi kontrolē TB/LNNK, ir, ziniet, tādi ļoti interesanti panti, kuri dala cilvēkus pilsoņos un nepilsoņos ne tikai pēc politiskiem uzskatiem, bet arī sociāliem aspektiem. Tas ir cilvēks, kurš iepērkas veikalā un maksā nodokļus, viņš ir godīgs cilvēks. Kāpēc jūs atņemat viņam visas tiesības un naudu tikai tāpēc, ka viņš ir nepilsonis?

Paldies tautai par to, ka viņa saprot un jūsu atbalstītāju ir ar katru gadu mazāk un mazāk! Un nākamajā Saeimā jūsu partija nebūs pārstāvēta un jūsu ideoloģija nomirs. (No zāles dep. J.Dobelis: “Beidz muldēt!”) Jūs represējat šos cilvēkus, atņemat viņiem 15 gados godīgi nopelnīto, par ko viņi samaksājuši nodokļus. Viņi nesaņem tos 47 latus klāt.

Paldies Labklājības ministrijai un Ārlietu ministrijai, ka parakstīja šo līgumu. Tas ir sociālās drošības jomā noslēgts līgums, nekādas politikas zem tā nav. Ar to mēs tikai atdevām tos parādus, to mums jau sen vajadzēja izdarīt. Tikai politisku iemeslu dēļ mēs nevarējām parakstīt šo līgumu – proti, tāpēc, ka bija nosacījums, ka vispirms vajag parakstīt robežlīgumu un tikai pēc tam – sociālo līgumu. Tādi politiķi kā jūs tikai traucē strādāt un cilvēkiem saņemt godīgi nopelnīto pensiju. Viņi šodien Latvijai maksā nodokļus, viņi nav nekādi zagļi vai cilvēki, kurus vajag represēt visu laiku. Un es brīnos, ka cilvēks, kurš visu laiku runā par Latgales problēmām, kurš ir ievēlēts no Latgales reģiona, nesaprot tādas elementāras lietas. Kā jūs varat paskaidrot, ka cilvēki, kas vienā rūpnīcā strādājuši, saņem dažādas pensijas?

Es lūdzu atbalstīt šo līgumu un ātrāk virzīt šo likumprojektu. Dosim iespēju līgumu ratificēt… pabeigt ratifikāciju, apmainīties ar citiem dokumentiem ar Krievijas pusi, lai līgums stātos spēkā jau šogad, lai cilvēki varētu ātrāk saņemt pensiju!

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Cienījamie kolēģi! Viens deputāts ir runājis “pret”, viens – “par”. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā” nodošanu komisijām! (No zāles dep. J.Dobelis: “Kauns, kauns!”) Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 65, pret – 7, atturas – 10. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību”” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Nacionālās drošības likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Cienījamie kolēģi! Pārejam pie nākamajiem šodienas sēdes darba kārtības jautājumiem sadaļā “Prezidija ziņojumi”.

Saeimas Prezidija vārdā informēju, ka Saeimas Prezidijs savā 17.janvāra sēdē ir piešķīris atvaļinājumu 17.janvārī deputātiem Vairai Paeglei un Viktoram Ščerbatiham. (No zāles: “Kopā?”)

Sākam izskatīt šodienas sēdes darba kārtības otro sadaļu – “Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”.

Lēmuma projekts “Par deputāta Anda Kāposta atsaukšanu no Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par deputāta Anda Kāposta atsaukšanu no Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret – 1, atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par deputātes Baibas Rivžas ievēlēšanu Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par deputātes Baibas Rivžas ievēlēšanu Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret – nav, atturas – 2. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par Guntas Čepules apstiprināšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Labrīt, godātie kolēģi! Saeimas Juridiskā komisija ir saņēmusi tieslietu ministra Gaida Bērziņa lūgumu apstiprināt Jelgavas tiesas tiesneša amatā Guntu Čepuli. Juridiskā komisija atbalsta šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Guntas Čepules apstiprināšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret – 1, atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par Aleksandras Čumakovas atbrīvošanu no Rēzeknes tiesas tiesneša amata”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Tiesu administrācija ir saņēmusi pagājušā gada 30.novembrī parakstītu Rēzeknes tiesas tiesneses Aleksandras Čumakovas iesniegumu, kurā viņa lūdz atbrīvot viņu no Rēzeknes tiesas tiesneša amata veselības stāvokļa dēļ. Juridiskā komisija atbalstīja tieslietu ministra Bērziņa priekšlikumu atbrīvot Aleksandru Čumakovu no Rēzeknes tiesas tiesneša amata.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Aleksandras Čumakovas atbrīvošanu no Rēzeknes tiesas tiesneša amata”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par deputāta Valda Ģīļa ievēlēšanu par Eiropas un Vidusjūras reģiona valstu Parlamentu Asamblejas Latvijas delegācijas locekli”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par deputāta Valda Ģīļa ievēlēšanu par Eiropas un Vidusjūras reģiona valstu Parlamentu Asamblejas Latvijas delegācijas locekli”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par deputāta Jāņa Eglīša ievēlēšanu par Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu Asamblejas Latvijas delegācijas locekli”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par deputāta Jāņa Eglīša ievēlēšanu par Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu Asamblejas Latvijas delegācijas locekli”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par deputātes Vinetas Muižnieces ievēlēšanu par Starpparlamentu Savienības Latvijas nacionālās grupas locekli”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par deputātes Vinetas Muižnieces ievēlēšanu par Starpparlamentu Savienības Latvijas nacionālās grupas locekli”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret – nav, atturas – 1. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par deputāta Māra Ārberga ievēlēšanu par Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas locekli”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par deputāta Māra Ārberga ievēlēšanu par Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas locekli”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par Maijas Dziedātājas iecelšanu par Gulbenes rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Turpmākie četri izskatāmie darba kārtības jautājumi ir saistīti ar četriem jauniem tiesnešiem, kuriem paredzēts tiesneša zvērestu nodot 30.janvārī. Tieši šā iemesla dēļ Juridiskā komisija vakar saņēma Tieslietu ministrijas lūgumu iekļaut šos jautājumus šīsdienas sēdes darba kārtībā un tos izskatīt šīsdienas sēdē.

Un pirmā kandidāte ir Maija Dziedātāja, kas pretendē uz Gulbenes rajona tiesas tiesneša amatu. Juridiskā komisija vienprātīgi atbalstīja Maijas Dziedātājas kandidatūru šim amatam.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Maijas Dziedātājas iecelšanu par Gulbenes rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par Ingas Kadeģes iecelšanu par Liepājas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Inga Kadeģe pretendē uz Liepājas tiesas tiesneša amatu, un arī Ingai Kadeģei pozitīvi ir visi atzinumi. Arī Inga Kadeģe aizklātajā balsojumā saņēma Juridiskās komisijas deputātu vienprātīgu atbalstu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Ingas Kadeģes iecelšanu par Liepājas tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par Gunas Krieviņas iecelšanu par Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Arī Guna Krieviņa konkursā ir ieguvusi iespēju pretendēt uz Kurzemes rajona tiesas tiesneša amatu. Arī Guna Krieviņa aizklātajā balsojumā saņēma Juridiskās komisijas deputātu vienprātīgu atbalstu viņas iecelšanai Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas tiesneša amatā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Gunas Krieviņas iecelšanu par Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par Aijas Zaķītes iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Aija Zaķīte pretendē uz administratīvās rajona tiesas tiesneša amatu. Arī Aijai Zaķītei visas atsauksmes ir pozitīvas. Juridiskā komisija aizklātā balsojumā ar 7 balsīm “par”, vienam atturoties, ir atbalstījusi Aijas Zaķītes kandidatūru.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Aijas Zaķītes iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret – nav, atturas – 2. Lēmums pieņemts.

Cienījamie kolēģi! Pirms turpinām izskatīt pārējos šajā sadaļā iekļautos darba kārtības punktus, mums ir jālemj par papildu jautājumu iekļaušanu šajā darba kārtības sadaļā.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu iesniegumu ar lūgumu iekļaut Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Anda Kāposta atsaukšanu no Tautsaimniecības komisijas”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu iesniegumu ar lūgumu iekļaut Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Anda Kāposta ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu iesniegumu ar lūgumu iekļaut Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Ainara Latkovska atsaukšanu no Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu iesniegumu ar lūgumu iekļaut Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Ainara Latkovska ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Turpināsim izskatīt šodienas sēdei apstiprināto darba kārtību.

Lēmuma projekts “Par Valsts zemes dienesta pārstāvja Oļģerta Leščinska atsaukšanu no Centrālās zemes komisijas sastāva”.

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā… (No zāles: “Par ko?”) Kurš komisijas vārdā ziņos par Oļģerta Leščinska atsaukšanu no Centrālās zemes komisijas sastāva?

A.Seile (TB/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Oļģerts Leščinskis ir izbeidzis savas darba tiesiskās attiecības ar Valsts zemes dienestu, un tādējādi viņš vairs nevar pārstāvēt Valsts zemes dienestu Centrālajā zemes komisijā. Sakarā ar to Centrālā zemes komisija lūdz izvirzīt jaunu kandidātu, un tā ir Olga Geitus-Eitvina, kura ir Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora vietniece.

Lūdzu balsot par abiem sagatavotajiem lēmuma projektiem.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Valsts zemes dienesta pārstāvja Oļģerta Leščinska atsaukšanu no Centrālas zemes komisijas sastāva”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret – nav, atturas – 1. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par Valsts zemes dienesta pārstāves Olgas Geitus-Eitvinas apstiprināšanu Centrālās zemes komisijas sastāvā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Valsts zemes dienesta pārstāves Olgas Geitus-Eitvinas apstiprināšanu Centrālās zemes komisijas sastāvā”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par deputāta Aigara Štokenberga ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par deputāta Aigara Štokenberga ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret – 2, atturas – 1. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par deputāta Anda Kāposta atsaukšanu no Tautsaimniecības komisijas”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par deputāta Anda Kāposta atsaukšanu no Tautsaimniecības komisijas”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret – nav, atturas – 1. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par deputāta Anda Kāposta ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par deputāta Anda Kāposta ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret – nav, atturas – 1. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par deputāta Ainara Latkovska atsaukšanu no Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par deputāta Ainara Latkovska atsaukšanu no Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 40, pret – 39, atturas – 5. Lēmums nav pieņemts.

Līdz ar to nākamais lēmuma projekts vairs nav balsojams, jo saskaņā ar Saeimas kārtības rulli deputāts vienlaikus var darboties tikai divās pastāvīgajās komisijās: vienā – likumdošanas komisijā un otrā – nelikumdošanas komisijā.

Cienījamie kolēģi, pārejam pie darba kārtības nākamās sadaļas – “Likumprojektu izskatīšana”.

Likumprojekts “Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā”.

Otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Paldies, priekšsēdētāja kungs! Labrīt, draugi! Nāk pavasaris, viss iet uz labo pusi, un šobrīd mēs strādāsim ar dokumentu, kura numurs ir 1720B. Tie ir grozījumi Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā. Par šo likumprojektu atbildīgā komisija ir saņēmusi trīs priekšlikumus – visus no Juridiskā biroja, un tie visi ir redakcionālas dabas.

Tātad atbildīgā komisija tos ir atbalstījusi un aicina arī jūs atbalstīt 1. – Juridiskā biroja priekšlikumu par likuma nosaukumu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

K.Leiškalns.

2. ir Juridiskā biroja priekšlikums par likumprojekta 1.pantu. Komisija to ir atbalstījusi un aicina arī parlamentu to atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

K.Leiškalns.

Un arī 3. ir Juridiskā biroja priekšlikums, un tas ir par likumprojekta 1.pantu. Komisija to ir atbalstījusi. Aicinu arī deputātus atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

K.Leiškalns.

Un tagad es aicinu deputātus nobalsot par šo steidzamības kārtībā izskatāmo likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Par Eiropas Padomes Konvenciju par cīņu pret cilvēku tirdzniecību”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamais Prezidij, godājamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.1737B.

Uz otro lasījumu nekādi priekšlikumi nav saņemti, un komisija lūdz izskatīt Eiropas Padomes Konvenciju par cīņu pret cilvēku tirdzniecību otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Eiropas Padomes Konvenciju par cīņu pret cilvēku tirdzniecību” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījums Tiesnešu izdienas pensiju likumā”. Trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāte Aija Barča.

A.Barča (Tautas partijas frakcija).

Godātais Saeimas priekšsēdētāja kungs, godātie Prezidija locekļi! Cienījamās deputātes un godātie deputāti!

Sociālo un darba lietu komisija ir sagatavojusi trešajam lasījumam grozījumus Tiesnešu izdienas pensiju likumā.

1. ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, kas komisijas sēdē tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

A.Barča.

2. ir tieslietu ministra Gaida Bērziņa izstrādātais priekšlikums, kas komisijā atbalstīts un iekļauts komisijas sagatavotajā 3.priekšlikumā, kurš komisijas sēdē tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

A.Barča.

4. ir Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātais priekšlikums, kas komisijas sēdē tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

A.Barča.

5. ir tieslietu ministra Gaida Bērziņa izstrādātais priekšlikums, kas daļēji tika atbalstīts un ir iekļauts komisijas priekšlikumā, kurš komisijas sēdē tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

A.Barča.

7. ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, kas komisijas sēdē tika atbalstīts.

Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu Saeimu likumprojektu atbalstīt trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Tiesnešu izdienas pensiju likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Eiropas Kopienas komercsabiedrību un Eiropas Kopienas komercsabiedrību grupu darbinieku informēšanu un konsultēšanos ar šiem darbiniekiem””. Trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāts Vitālijs Orlovs.

V.Orlovs (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Labrīt, cienījamie kolēģi! Uz trešo lasījumu nav iesniegts neviens priekšlikums. Līdz ar to komisijas vārdā lūdzu jūs atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Eiropas Kopienas komercsabiedrību un Eiropas Kopienas komercsabiedrību grupu darbinieku informēšanu un konsultēšanos ar šiem darbiniekiem”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījums Pārtikas aprites uzraudzības likumā”. Trešais lasījums.

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāte Anna Seile…

A.Seile (TB/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Referents šim likumprojektam ir Jaundžeikara kungs.

Sēdes vadītājs.

Paldies par precizējumu, Seiles kundze!

Komisijas vārdā ziņos deputāts Dzintars Jaundžeikars.

Dz.Jaundžeikars (LPP/LC frakcija).

Cienījamo priekšsēdētāj! Godātie kolēģi! Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija sagatavoja trešajam lasījumam likumprojektu “Grozījums Pārtikas aprites uzraudzības likumā”.

Bija tikai viens pašas komisijas priekšlikums, kuru komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Dz.Jaundžeikars.

Lūdzu pieņemt šo likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Pārtikas aprites uzraudzības likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 60, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījumi Nacionālās drošības likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Kolēģi! Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija savā sēdē izskatīja likumprojektu “Grozījumi Nacionālās drošības likumā” pirmajam lasījumam.

Likumprojekts paredz izslēgt normas, kuras ir tieši saistītas ar nacionālās drošības sistēmas ārkārtējās gatavības pakāpju noteikšanu šajā likumā. Tā kā šajā brīdī tas nav nepieciešams un tas neuzlabo reālo situāciju, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija atbalstīja šo normu svītrošanu un aicina jūs atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Nacionālās drošības likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Dalbiņš.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 25.februāris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst. Paldies.

Likumprojekts “Grozījumi Civil­li­kumā”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

V.Stepaņenko (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Godātie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu “Grozījumi Civillikumā” (reģistrācijas numurs 528/Lp9).

Juridiskā komisija ir izskatījusi minēto likumprojektu un to atbalstījusi. Lūdzu Saeimu nobalsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Civillikumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

V.Stepaņenko.

1.februāris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

V.Stepaņenko (LPP/LC frakcija).

Godātie kolēģi! Juridiskā komisija ir atbalstījusi likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas numurs 556/Lp9) pirms pirmā lasījuma. Lūdzu Saeimu atbalstīt minēto likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas numurs 556/Lp9) pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

V.Stepaņenko.

1.februāris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Krimināl­procesa likumā”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

V.Stepaņenko (LPP/LC frakcija).

Kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu “Grozījumi Kriminālprocesa likumā” (reģistrācijas numurs 545/Lp9).

Juridiskā komisija atbalstīja minēto likumprojektu pirms pirmā lasījuma. Lūdzu Saeimu atbalstīt minēto likumprojektu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Kriminālprocesa likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

V.Stepaņenko.

1.februāris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas numurs 557/Lp9). Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

V.Stepaņenko (LPP/LC frakcija).

Juridiskā komisija ir atbalstījusi likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas numurs 557/Lp9). Lūdzu Saeimu atbalstīt minēto likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas numurs 557/Lp9) pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

V.Stepaņenko.

1.februāris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Invaliditātes likums”. Pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāte Aija Barča.

A.Barča (Tautas partijas frakcija).

Godātais priekšsēdētāja kungs! Godātie kolēģi! Sociālo un darba lietu komisija ir sagatavojusi pirmajam lasījumam likumprojektu “Invaliditātes likums”.

Vēlos jūs informēt, ka Invaliditātes likums Latvijā ir ilgi gaidīts un ļoti ilgi gatavots, jo Invaliditātes likums nomainīs pirmo sociālo likumu, kas Latvijas parlamentā tika pieņemts 1992.gadā, – tātad likumu “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību”.

Godātie kolēģi! Likumprojektu saņemot Saeimā, Sociālo un darba lietu komisija bija pārliecināta, ka likumprojekta teksts, kādu mēs to redzējām pagājušajā gadā komisijas izbraukuma sēdē, tas ir, vēl pirms tam, kad likumprojekts tika virzīts izskatīšanai Ministru kabinetā, būs vēl daudz labāks, uzlabots. Bet esam saņēmuši likumprojektu tādu, kāds tas ir. Tas nozīmē, ka, likumprojektu Saeimā izskatot otrajā un trešajā lasījumā, mums kopā vēl vajadzēs ļoti daudz strādāt.

Likumprojektā ir iestrādātas ļoti labas normas. Beidzot Latvija sāks domāt arī par vienu no sociālās drošības sešiem pamatprincipiem, tas ir, par profilaksi jeb preventīvu. Šie preventīvie pasākumi ir ļoti nopietni, tie paredzēti cilvēkiem, kuriem invaliditāte varētu iestāties. Tātad runa šeit ir par prognozējamo invaliditāti, par kuru Latvijā sāk runāt pirmoreiz. Bet, lai profilaksi nodrošinātu, ļoti liels darbs būs jāveic ģimenes ārstiem, ļoti liels darbs būs jāveic sociālā bloka darbiniekiem, profesionāļiem, – sociālajiem darbiniekiem un sociālajiem rehabilitētājiem.

Bet, tuvāk iepazinušies ar likumprojekta anotāciju, mēs skaidri un gaiši varam tajā izlasīt, ka sociālie darbinieki šīs jaunās struktūras darbībā iesaistīsies 8 mēnešus gadā, psihologi – 6 mēnešus gadā. Tas nozīmē, ka mums vēl ir ļoti skaidri ar šīm profesionālajām asociācijām jāapspriež, kā darbu varētu veikt profesionāli un kvalitatīvi.

Latvijā cilvēki ar invaliditāti un viņu ģimenes sen jau gaida asistentu pakalpojumus. Jaunā likuma projektā ir iestrādāts, ka cilvēkiem ar ļoti smagu invaliditāti, kas atbilst 1.grupas invaliditātei, un cilvēkiem ar smagu invaliditāti būs iespēja saņemt, stājoties spēkā jaunajam likumam, asistenta pakalpojumus. Bet grūti mums šodien ir prognozēt, cik tādu asistentu būs vajadzīgs, cik liela naudas summa tam būs nepieciešama un vai tiešām visiem, arī tiem, kam ir ļoti smaga invaliditāte, praktiski gulošiem, kuri vairs nevar iziet no mājas, būtu lietderīgi piešķirt šāda asistenta pakalpojumus.

Tātad, kolēģi, es šodien vēlos uzsvērt, ka Labklājības ministrija ir izdarījusi lielu un ļoti nopietnu darbu, gatavojot un iesniedzot šo likumprojektu. Taču vienlaikus pasaku jums, ka likumprojekta ceļš Saeimā būs ļoti sarežģīts, ļoti nopietns un grūts. Tāpēc Sociālo un darba lietu komisija ir nolēmusi, ka aicināsim palīgā plašu sabiedrību, aicināsim nevalstiskās organizācijas, profesionālās asociācijas un biedrības, un es aicinu kolēģus no visām frakcijām nākt talkā Sociālo un darba lietu komisijai, lai mēs varam šā gada laikā izstrādāt kvalitatīvu likumu.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Sākam debates. Debatēs runāt pieteikusies labklājības ministre Iveta Purne.

I.Purne (labklājības ministre).

Godājamais Saeimas priekšsēdētāja kungs! Cienījamā Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas kundze! Cienījamie deputāti! Man ir tas gods šodien nodot jums izskatīšanai pirmajā lasījumā jauno Invaliditātes likumu, kas iezīmē jaunu pavērsienu valsts attieksmē pret cilvēkiem ar invaliditāti.

Līdz šim šo jomu regulēja 1992.gada likums “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību”, kas ir gan morāli, gan saturiski novecojis. Gribu uzsvērt, ka kopš 90.gadu sākuma attiecībā uz invalīdiem ir notikušas būtiskas izmaiņas gan sabiedrības attieksmē, gan tiesību aktos. Tāpēc būtiski ir šīs pozitīvās izmaiņas nostiprināt jaunā likumā, kura gars runā par iekļaujošu, uz cilvēka individuālajām vajadzībām vērstu un nodarbinātību veicinošu valsts politiku. Šī ir mana politiskā, profesionālā un arī cilvēciskā pārliecība.

Cilvēkiem ar invaliditāti ir jānodrošina iespēja mācīties un strādāt, nevis viņi jāorientē uz dzīvi, kas ir balstīta uz pabalstiem. Cilvēkam ar invaliditāti vieta nav tikai četrās sienās – mājās vai sociālās aprūpes institūcijā. Arī savā līdzšinējā pieredzē sociālā darba jomā esmu guvusi pārliecību, ka cilvēki ar invaliditāti vēlas būt līdzvērtīgi sabiedrības locekļi. Un kāpēc gan mums viņiem nenodrošināt šo iespēju – būt sabiedrībā, strādāt, paust savu viedokli un būt sabiedrībai noderīgiem? Jāuzsver, ka, tāpat kā citās Eiropas valstīs, arī postpadomju telpā jebkurš cilvēks no pasīva pabalstu un pakalpojumu saņēmēja kļūst par aktīvu medicīnas, rehabilitācijas, izglītības un citu pakalpojumu lietotāju un pats piedalās lēmumu pieņemšanā, jo izvēles brīvība un iespēja pašam pieņemt lēmumus, būt līdzatbildīgam ir tas, kas ļauj mums dzīvot piepildītu un pilnvērtīgu dzīvi. To sarunās ne reizi vien ir uzsvēruši arī paši cilvēki ar invaliditāti.

Izstrādājot šo likumprojektu, veiktas konsultācijas ar visām iesaistītajām pusēm, kuras skar šis likumprojekts, un lauzts ir ne mazums šķēpu, piedzīvotas ir asas diskusijas gan Labklājības ministrijā, gan Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā. Un arī šī aktivitāte liecina par to, cik svarīgs un nepieciešams ir jaunais likums.

Šis likumprojekts tapis saspringtā, bet ciešā sadarbībā ar organizācijām, kas pārstāv invalīdu intereses. Darbs šādā forumā nav viegls. Taču visu ieinteresēto pušu iesaistīšana šajā procesā ir drošākais veids, kā nonākt līdz rezultātam, kas apmierina visus.

Tieši sadarbība ar pašiem cilvēkiem, kuru dzīvi jaunais likums ietekmēs, ļauj man uzskatīt, ka kopīgiem spēkiem esam raduši labu vidusceļu – risinājumu, kā sabalansēt neapšaubāmi lielās vajadzības un valsts maciņa reālās iespējas.

Ko jaunu un nebijušu paredz šis likumprojekts? Pirmkārt, tas paredz invaliditātes profilaksi. Tas nozīmē, ka cilvēkam, kuram ir prognozējama invaliditāte, valsts piedāvās kompleksu ārstēšanas un rehabilitācijas pakalpojumu kopumu. Tā būs savlaicīga palīdzība, lai mazinātu invaliditātes iestāšanās risku un palīdzētu cilvēkam saglabāt esošo dzīves kvalitāti.

Jāatzīst, ka patlaban valsts atbalsts cilvēkam, kurš ilgstoši slimo, nav pietiekams.

Otrkārt, likumprojekts paredz kvalitatīvāku rehabilitāciju. Šobrīd rehabilitācijas pakalpojumi ir sadrumstaloti: medicīnisko rehabilitāciju nodrošina veselības aizsardzības sistēma, savukārt par sociālo un profesionālo rehabilitāciju rūpējas labklājības sektors. Bet cilvēkam ir svarīgi, lai viņš savlaicīgi varētu saņemt sev nepieciešamos rehabilitācijas pakalpojumus tādā secībā un apjomā, kādu prasa viņa veselības stāvoklis. Lai uz šiem pakalpojumiem nav jāgaida rindā mēnešiem ilgi un lai nav tā, ka saņem tos tikai tad, kad jau varbūt ir par vēlu.

Mūsu atbilde uz šo problēmu ir individuāls rehabilitācijas plāns katram cilvēkam ar invaliditāti vai prognozējamu invaliditāti. Tātad tajā būs ietverts katram cilvēkam individuāli piemērots rehabilitācijas pasākumu kopums.

Treškārt, likumprojekts paredz modernāku invaliditātes noteikšanas sistēmu. No vienas puses, tas nozīmē Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas reorganizāciju. Uz tās bāzes veidosim jaunu institūciju – Invaliditātes ekspertīzes pārvaldi. Viena no svarīgākajām reformām tātad būs jauna, starptautiskiem standartiem atbilstoša invaliditātes ekspertīze. Turpmāk paredz noteikt divas, nevis trīs invaliditātes grupas.

Pirmā invaliditātes grupa tiks noteikta cilvēkiem, kam darbspēju zudums ir 75 līdz 100 procentu apmērā, savukārt cilvēkiem ar darbspēju zudumu, kas ir 50 līdz 74 procentu apmērā, tiks noteikta otrā invaliditātes grupa.

Vēlos uzsvērt, ka visiem cilvēkiem, kam līdz 2010.gadam (ieskaitot) būs noteikta trešā invaliditātes grupa, tā tiks saglabāta.

Cilvēkiem, kuriem darbspēju zudums ir mazāks par 50 procentiem, valsts piedāvās atbilstošus ārstniecības, rehabilitācijas un izglītības pakalpojumus, lai viņi varētu apgūt savām vēlmēm un iespējām atbilstošu profesiju un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi.

Un vēl. Mums ir jāapzinās, ka neviena, pat visbagātākā, valsts nespēj ar pasīviem pabalstiem nodrošināt cilvēkam tās iespējas, kas cilvēkam rodas mācoties, atrodot piemērotu darbu un strādājot. Pabalsts nekad nav ilgtermiņa risinājums, bet gan atbalsts krīzes situācijā vai arī tad, ja cilvēks objektīvi nevar par sevi parūpēties.

Tāpēc mūsu prioritāte šajā likumprojektā ir ilgtermiņa risinājumi – risinājumi, kas radīs visus priekšnoteikumus, lai cilvēks varētu nopelnīt pats. Turklāt nopelnīt daudz vairāk, nekā var atļauties maksāt valsts, pārdalot pārējo nodokļu maksātāju naudu.

Līdztekus minētajam likumprojekts paredz arī jaunu pakalpojumu ģimenēm, kurās bērnam pirmreizēji noteikta invaliditāte, un tas ir psihologa un sociālā darbinieka atbalsts, lai palīdzētu ģimenei sadzīvot ar jauno situāciju.

Un visbeidzot jāpiemin viens no dārgākajiem, bet būtiski nepieciešamiem pasākumiem, ko no valsts jau vairākus gadus gaida cilvēki ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, – tie ir valsts finansēti asistentu pakalpojumi, kas palīdzētu būtiski uzlabot dzīves kvalitāti daudziem cilvēkiem un papildināt aprūpes pakalpojumus, kurus šobrīd sniedz pašvaldības.

Izskatot šo likumprojektu, jums, cienījamie deputāti, ir jāizšķiras, vai valsts budžets var šo cilvēku vajadzībām atvēlēt vairāk nekā divarpus miljonus latu gadā. Vēlreiz uzsveru, ka jaunā likuma projekts prasa no valsts aktīvu iesaistīšanos, lai palīdzētu šai cilvēku grupai pilntiesīgi un pilnasinīgi iesaistīties sociālajā un darba dzīvē.

Un es, labklājības ministre, esmu gatava darīt visu nepieciešamo, lai šie jauninājumi, šis likumprojekts, kļūtu par realitāti.

Tāpat vēlos atzīmēt to, ka likumprojekts ir guvis valdības un būtībā arī Saeimas komisijas – atbildīgās komisijas – atbalstu. Un, ņemot vērā Sociālo un darba lietu komisijas deputātu paustos viedokļus, esmu secinājusi, ka kopīgiem spēkiem vēl varam pilnveidot projektā ietvertās normas, taču lielākais darbs jau ir paveikts.

Būšu pagodināta uzklausīt jūsu viedokļus un diskusijas par šo likumprojektu un aicinu jūs atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Liels paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs.

Paldies labklājības ministrei.

Vārds debatēs deputātam Aleksandram Golubovam. (No zāles dep. J.Dobelis: “Kādas ir okupācijas sekas Latvijā?”)

A.Golubovs (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Jā, tiešām likumprojekts “Invaliditātes likums” ir daudz labāk reglamentējis visas tās darbības, kuras ir vajadzīgas tieši invalīdiem, bet ir tās reglamentējis tikai vienā skatījumā – no ierēdņu redzespunkta. Te reglamentēts, ko darīs ierēdņi, kā viņi rīkosies. Tajā pašā laikā invalīdi, skatoties uz šo likumprojektu, neredz, ko viņi varēs dabūt un kādā veidā varēs dabūt no tiem pašiem ierēdņiem, no tās pašas ministrijas vai no kaut kādām aģentūrām.

Ja likumprojektā būtu ieliktas ne tikai ierēdņu tiesības un pienākumi, bet arī tiesības invalīdiem, tad likumprojekts būtu pavisam labs. Šodien varbūt pieņemsim to pirmajā lasījumā, un tad strādāsim tālāk.

Sēdes vadītājs.

Paldies. Debates beidzam.

Lūdzu zvanu! Es atvainojos, Barčas kundze gribēja komisijas vārdā vēl kaut ko piebilst? Jā, lūdzu!

A.Barča.

Godātais priekšsēdētāja kungs un deputāti! Komisijas vārdā es vēlos piebilst un nedaudz oponēt Golubova kungam.

Komisija ļoti uzmanīgi izskatīja šo likumprojektu. Tas, kas pienāksies invalīdam, kādus labumus viņš un arī cilvēks ar prognozējamu invaliditāti varēs saņemt, – tas jau šeit pirmajā lasījumā deputātiem ir redzams.

Bet kā nodrošināt to, lai katram cilvēkam ar draudošu jeb, pareizāk sakot, prognozējamu invaliditāti medicīniskā rehabilitācija un pēc tam sekojošā sociālā rehabilitācija un profesionālā rehabilitācija tiktu sniegta pilnā apjomā – tieši tā, kā cilvēkam nepieciešams? Protams, vēl ir darāms ļoti liels darbs visiem mums, kolēģi, kopā, visām nevalstiskajām organizācijām. Taču likumā tas, ko iegūs jebkurš invalīds vai cilvēks ar prognozējamu invaliditāti, jau tagad ir pateikts. Var būt satraukums par to, vai valsts to tiešām varēs nodrošināt. Bet, kolēģi, tādēļ jau mēs šeit esam, lai domātu arī par cilvēkiem ar invaliditāti.

Komisijas vārdā es aicinu kolēģus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Invaliditātes likums” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Barča.

Sociālo un darba lietu komisija aicina noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu iespējami ilgu, un tas ir 20.marts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst. Paldies.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu””. Otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Māris Kučinskis.

M.Kučinskis (Tautas partijas frakcija).

Labdien, cienījamie deputāti! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir izskatījusi likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”” un sagatavojusi to otrajam lasījumam.

1. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Komisija atbalstījusi. Likumprojekts papildināts ar jaunu pantu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

2. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums – atbalstīts. Likumprojekts papildināts ar jaunu pantu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

Arī 3. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

4. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

5. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

6. – arī šīs pašas komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

7. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

8. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

9.priekšlikums, kas saņemts no komisijas, ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

10. – iekšlietu ministra Ivara Godmaņa priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

11. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

12. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums – atbalstīts. Likumprojekts papildināts ar jaunu pantu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

13. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums – arī atbalstīts. Likumprojekts papildināts ar jaunu pantu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

14. – šīs pašas komisijas priekšlikums – atbalstīts. Likumprojekts papildināts ar jaunu pantu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

Arī 15. – šīs pašas komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

16. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

17. – šīs pašas komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

18. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

19. – šīs pašas komisijas priekšlikums – arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

Un 20. – šīs pašas komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

M.Kučinskis.

Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Kučinskis.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – šā gada 29.janvāris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījums Karatiesu likumā”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

V.Stepaņenko (LPP/LC frakcija).

Godātie kolēģi, strādāsim ar likumprojektu “Grozījums Karatiesu likumā” (reģistrācijas numurs 520/Lp9). Juridiskā komisija nolēma atbalstīt minētā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu Saeimu atbalstīt minēto likumprojektu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Karatiesu likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

V.Stepaņenko.

2008.gada 1.februāris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

V.Stepaņenko (LPP/LC frakcija).

Godātie kolēģi! Juridiskā komisija ir atbalstījusi likumprojekta “Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā” (reģistrācijas numurs 566/Lp9) virzīšanu pirmajam lasījumam. Lūdzu Saeimu atbalstīt minēto likumprojektu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

V.Stepaņenko.

2008.gada 15.februāris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

V.Stepaņenko (LPP/LC frakcija).

Kolēģi, Juridiskā komisija ir atbalstījusi arī likumprojektu “Grozījumi Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā” (reģistrācijas numurs 565/Lp9). Lūdzu atbalstīt minēto likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

V.Stepaņenko.

2008.gada 15.februāris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu””. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

V.Stepaņenko (LPP/LC frakcija).

Kolēģi, šis likumprojekts ir saistīts ar diviem iepriekš atbalstītajiem likumprojektiem. Juridiskā komisija arī šo ir atbalstījusi savā sēdē pirms pirmā lasījuma. Lūdzu Saeimu atbalstīt minēto likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

V.Stepaņenko.

2008.gada 15.februāris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījums Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

V.Stepaņenko (LPP/LC frakcija).

Kolēģi, Juridiskā komisija ir saņēmusi tikai vienu priekšlikumu, kas ir šīs pašas Juridiskās komisijas priekšlikums. Un šis priekšlikums tika atbalstīts. Tas attiecas uz šā likuma spēkā stāšanās termiņu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

Tātad atbildīgās komisijas vārdā es lūdzu atbalstīt šā likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.Stepaņenko.

2008.gada 1.februāris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu””. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

V.Stepaņenko (LPP/LC frakcija).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu “Grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”” (reģistrācijas numurs 558/Lp9).

1. – Juridiskās komisijas priekšlikums – ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

2. – Juridiskās komisijas priekšlikums – ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

Un pēdējais. 3. – Juridiskās komisijas priekšlikums – ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu Saeimu nobalsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.Stepaņenko.

2008.gada 10.februāris.

 

Stenogrammas turpinājums — nākamajā, Saeimas materiālu Nr.5, laidienā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!