• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 29. janvāra instrukcija Nr. 3 "Kārtība, kādā valsts budžeta iestādes sagatavo budžeta izpildes pārskatu, naudas plūsmas pārskatu un pārskatu par darbības finansiālajiem rezultātiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.2008., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170328

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2008.gada 22.janvāra noteikumu Nr.41 "Noteikumi par valsts atbalstu lauksaimniecībai 2008.gadā un tā piešķiršanas kārtību". Precizējot iepriekš publicēto

Vēl šajā numurā

05.02.2008., Nr. 19

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: instrukcija

Numurs: 3

Pieņemts: 29.01.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta instrukcija Nr.3

Rīgā 2008.gada 29.janvārī (prot. Nr.6  6.§)

 

Kārtība, kādā valsts budžeta iestādes sagatavo budžeta izpildes pārskatu, naudas plūsmas pārskatu un pārskatu par darbības finansiālajiem rezultātiem

 

Izdota saskaņā ar Ministru kabineta 2007.gada 13.novembra noteikumu Nr.749 “Noteikumi par valsts budžeta iestāžu un pašvaldību gada pārskatu sagatavošanas kārtību” 59.8., 61.6. un 75.14.1.apakšpunktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Instrukcija nosaka kārtību, kādā valsts budžeta iestādes (turpmāk – budžeta iestāde) sagatavo gada pārskatu par budžeta izpildi, naudas plūsmas pārskatu un pārskatu par darbības finansiālajiem rezultātiem.

2. Budžeta iestāde nodrošina šajā instrukcijā noteikto prasību izpildi un ir atbildīga par nepieciešamās informācijas iesniegšanu.

 

II. Pārskata par budžeta izpildi sagatavošana

3. Sagatavojot gada pārskatu par budžeta izpildi, budžeta iestāde aizpilda Ministru kabineta 2007.gada 13.novembra noteikumu Nr.749 “Noteikumi par valsts budžeta iestāžu un pašvaldību gada pārskatu sagatavošanas kārtību” 18.pielikumā ietverto veidlapu Nr.2 “Pārskats par budžeta izpildi” (turpmāk – veidlapa Nr.2).

4. Aizpildot veidlapas Nr.2 aili “Likums/plāns gadam”, datus norāda atbilstoši likumam par valsts budžetu kārtējam gadam tajā noteikto rādītāju apjomā par budžeta iestādi kopā un sadalījumā pa programmām un apakšprogrammām.

5. Ja rindā “Budžeta veids” norādīts “Ziedojumi un dāvinājumi” un “Citu budžetu līdzekļi”, aili “Likums/plāns gadam” neaizpilda.

6. Veidlapu Nr.2 sagatavo:

6.1. ministrijas vai citas centrālās valsts iestādes konsolidētā pārskata veidā (veidlapas Nr.2 rindā “Ministrijas, centrālās valsts budžeta iestādes, pašvaldības nosaukums” norādot attiecīgās ministrijas vai iestādes nosaukumu – “X ministrijas konsolidētais pārskats”);

6.2. pārskata veidā pa konsolidācijas posteņiem (veidlapas Nr.2 rindā “Ministrijas, centrālās valsts budžeta iestādes, pašvaldības nosaukums” norādot attiecīgās ministrijas vai iestādes nosaukumu – “X ministrijas konsolidācijas posteņi”);

6.3. budžeta iestādes kopsavilkuma pārskata veidā atbilstoši likumā par valsts budžetu kārtējam gadam noteiktajai struktūrai;

6.4. pārskata veidā par programmas un apakšprogrammas izpildi atbilstoši likumā par valsts budžetu kārtējam gadam noteiktajai struktūrai.

7. Dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem, kas saņemta kā apropriācija no valsts budžeta, norāda veidlapas Nr.2 ieņēmumu daļā atbilstoši budžeta ieņēmumu klasifikācijas 7.grupai, bet finansēšanas daļā – budžeta finansēšanas klasifikācijas kodā F22010010 “Pieprasījuma noguldījums” kā palielinājumu ar mīnusa (–) zīmi. Budžeta iestādes pārskata gada beigās sniedz papildu informāciju par neizmantoto valsts budžeta dotāciju “Slēgtie budžeta asignējumi”.

8. Naudas līdzekļu atlikumu budžeta iestādes kasē un naudu ceļā pārskata perioda beigās norāda:

8.1. ieņēmumu daļā budžeta ieņēmumu klasifikācijas grupā “Maksas pakalpojumi un citi pašu ieņēmumi”;

8.2. finansēšanas daļā budžeta finansēšanas klasifikācijas kodā F21010010 “Naudas līdzekļu palielinājums” ar mīnusa (–) zīmi.

9.  4.ailē “Budžeta izpilde pārskata periodā. Pavisam” norādītos datus saskaņo ar Valsts kases kopsavilkumā par ieņēmumiem un veiktajiem izdevumiem ekonomiskās klasifikācijas, programmu un apakšprogrammu griezumā norādītajiem datiem, izņemot datus par naudas līdzekļu atlikumu iestādes kasē uz pārskata perioda beigām.

10. Veidlapā Nr.2 sniedz šādu papildu informāciju:

10.1. naudas līdzekļu atlikums gada sākumā un gada beigās:

10.1.1. no maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem;

10.1.2. no ārvalstu finanšu palīdzības naudas līdzekļiem un noguldī­jumiem;

10.1.3. no naudas līdzekļiem akcijām un citai līdzdalībai komersantu pašu kapitālā;

10.1.4. no naudas līdzekļiem aizdevumiem;

10.2. slēgtie budžeta asignējumi par pārskata gadā neizlietoto dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem, norādot to kā negatīvu skaitli, tai skaitā:

10.2.1. no Eiropas Savienības politiku instrumentu un citas ārvalstu finanšu palīdzības finansēto projektu piešķirtajiem asignējumiem;

10.2.2. no pārējiem vispārīgā kārtībā piešķirtajiem asignējumiem.

11. Ja atbilstoši likumam par valsts budžetu kārtējam gadam Ministru kabinets par pasākuma izpildītāju attiecībā uz apstiprinātajām programmām noteicis konkrētu budžeta iestādi, tad iestāde, aizpildot veidlapu Nr.2, rindā “Budžeta veids” norāda “Pamatbudžets”. Programmas informāciju atbilstoši šīs instrukcijas 6.3.apakšpunktam neiekļauj budžeta iestādes veidlapas Nr.2 kopsavilkumā, bet norāda veidlapā Nr.2 pa konsolidācijas posteņiem atbilstoši šīs instrukcijas 6.2.apakšpunktam.

12. Ja likumā par valsts budžetu kārtējam gadam nav noteikts izpildītājs apstiprinātajām programmām un gada laikā ar Ministru kabineta rīkojumu apropriācijas kārtībā nav sadalīti valsts budžeta līdzekļi, 1., 2.aili “Likums/plāns gadam” aizpilda budžeta iestāde, kas ir atbildīga par līdzekļu sadalīšanu, un norāda tos veidlapā Nr.2 pa konsolidācijas posteņiem, bet konsolidētajā pār­skatā – atbilstoši šīs instrukcijas 6.2.apakšpunktam.

13. Aizpildot veidlapu Nr.2 par programmu vai apakšprogrammu, kas saistīta ar Eiropas Savienības politiku instrumentu līdzekļiem vai citiem ārvalstu finanšu palīdzības pasākumiem, rindā “Budžeta veids” norāda “Pamatbudžets”, ievērojot šādus nosacījumus:

13.1. budžeta iestāde, kurai noteiktas vadošās iestādes funkcijas projektu ieviešanā, neaizpilda 16., 17.aili “Izpilde pēc uzkrājuma principa” par citām budžeta iestādēm piešķirtajiem līdzekļiem;

13.2. budžeta iestāde, kas saņem šos līdzekļus, aizpildot rindu “Budžeta veids”, norāda “Citu budžetu līdzekļi” atbilstoši šīs instrukcijas 16.punktam.

14. Budžeta veidu “Citu budžetu līdzekļi” iedala šādi:

14.1. līdzekļi, kas piešķirti ar Ministru kabineta rīkojumu (norāda rīkojuma numuru un datumu);

14.2. līdzekļi, kas piešķirti, pamatojoties uz finansēšanas plānu (norāda ministriju un programmu, no kuras saņemti līdzekļi);

14.3. pārējie citu budžetu līdzekļi.

15. Budžeta iestādes, kurām saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu piešķirti līdzekļi no valsts īpašuma objektu privatizācijas, līdzekļus norāda:

15.1. ieņēmumu daļā atbilstoši budžeta ieņēmumu klasifikācijas kodam 12.3.1.0 “Ieņēmumi no privatizācijas”;

15.2. finansēšanas daļā atbilstoši budžeta finansēšanas klasifikācijas kodam F21010010 “Naudas līdzekļu palielinājums” ar mīnusa (–) zīmi;

15.3. izdevumu daļā atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas ekonomiskās kategorijas kodam;

15.4.  4.ailē “Budžeta izpilde pārskata periodā. Pavisam” norādītos datus saskaņo ar Valsts kases kopsavilkumā par kases ieņēmumiem un veiktajiem izdevumiem ekonomiskās klasifikācijas, programmu un apakšprogrammu griezumā norādītajiem datiem.

16. No citām budžeta iestādēm apro­priācijas kārtībā saņemtos budžeta līdzekļus saskaņā ar finansēšanas plānu norāda:

16.1. ieņēmumu daļā atbilstoši budžeta ieņēmumu klasifikācijai;

16.2. izdevumu daļā saskaņā ar budžeta izdevumu klasifikāciju atbilstoši ekonomiskajām kategorijām;

16.3. finansēšanas daļā atbilstoši budžeta finansēšanas klasifikācijai kodā F22010010 “Pieprasījuma noguldījuma veikšana” ar mīnusa (–) zīmi.

17. Pārējos citu budžetu līdzekļus norāda:

17.1. ieņēmumu daļā atbilstoši budžeta ieņēmumu klasifikācijai;

17.2. izdevumu daļā saskaņā ar budžeta izdevumu klasifikāciju atbilstoši ekonomiskajām kategorijām;

17.3. finansēšanas daļā atbilstoši budžeta finansēšanas klasifikācijai kodā F22010010 “Pieprasījuma noguldījuma veikšana” ar mīnusa (–) zīmi.

 

III. Konsolidētā pārskata par budžeta izpildi sagatavošana

18. Sagatavojot konsolidēto pārskatu par budžeta izpildi atbilstoši šīs instrukcijas 6.1.apakšpunktam, lieto šādus konsolidācijas veidus:

18.1. summēšana – pārskatu apvienošana, summējot no budžeta zemākā līmeņa uz augstāko pa visiem norādītajiem posteņiem atbilstoši šīs instrukcijas 6.3.apakš­punktā minētajam pārskatam;

18.2. savstarpējo darījumu (pēc naudas plūsmas principa, pēc uzkrāšanas principa) izslēgšana atbilstoši šīs instrukcijas 6.2.apakšpunktā minētajam pārskatam:

18.2.1. darījumi (pēc naudas plūsmas principa, pēc uzkrāšanas principa), kas veikti starp konsolidācijā iesaistītajām iestādēm. Darījumus izslēdz, ievērojot mazākuma principu, tas ir, izslēdz savstarpēji ekonomiski atbilstošo pozīciju mazākās vērtības;

18.2.2. ja centrālajai iestādei ir noteikta vadošās iestādes funkcija projektu ieviešanā vai ar Ministru kabineta rīkojumu noteikts apropriācijas izlietojums un apstiprināts pasākumu finansēšanas plāns, izslēdz darījumus par citas budžeta iestādes budžeta izpildi pārskata periodā pēc naudas plūsmas principa;

18.3. ja likumā par valsts budžetu kārtējam gadam apstiprinātajām programmām Ministru kabinets par pasākuma izpildītāju noteicis konkrētu budžeta iestādi, šos darījumus atbilstoši šīs instrukcijas 11. un 12.punktam iekļauj naudas plūsmā.

 

IV. Naudas plūsmas pārskata sagatavošana

19. Sagatavojot gada pārskatu, budžeta iestādes aizpilda Ministru kabineta 2007.gada 13.novembra noteikumu Nr.749 “Noteikumi par valsts budžeta iestāžu un pašvaldību gada pārskatu sagatavošanas kārtību” 4.pielikumā ietverto veidlapu Nr.2-NP “Naudas plūsmas pārskats” (turpmāk – veidlapa Nr.2-NP).

20. Naudas plūsmu norāda, lietojot tiešo metodi, tas ir, norāda bruto saņemtās un samaksātās naudas līdzekļu summas sadalījumā pa budžeta veidiem.

21. Postenī A1 “Ieņēmumi no pamatdarbības” norāda:

21.1. nodokļu ieņēmumus (sociālās apdrošināšanas iemaksas) atbilstoši budžeta ieņēmumu klasifikācijas grupai 1.0.;

21.2. nenodokļu ieņēmumus atbilstoši budžeta ieņēmumu klasifikācijas grupai 2.0.;

21.3. maksas pakalpojumus un citus pašu ieņēmumus atbilstoši budžeta ieņēmumu klasifikācijas grupai 3.0.;

21.4. ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumus atbilstoši budžeta ieņēmumu klasifikācijas grupai 4.0.;

21.5. naudas līdzekļus, kuri saņemti kā transferti atbilstoši budžeta ieņēmumu klasifikācijas grupai 5.0.;

21.6. ziedojumus un dāvinājumus atbilstoši budžeta ieņēmumu klasifikācijas grupai 6.0.;

21.7. citus ieņēmumus (iepriekš neklasificētie).

22. Postenī A2 “Izdevumi no pamatdarbības” norāda:

22.1. darba samaksu atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 1100;

22.2. darba devēja sociālās apdrošināšanas iemaksas, sociāla rakstura pabalstus un kompensācijas atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 1200;

22.3. komandējumu un darba braucienu izdevumus atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 2100;

22.4. pakalpojumu izdevumus atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 2200, 2712 vai 2800;

22.5. krājumu izdevumus, tai skaitā materiālu un citas izmaksas atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 2300, 2400 vai 2711;

22.6. nodokļu maksājumus atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 2500;

22.7. subsīdijas un dotācijas atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 3000, 6000 vai 7700;

22.8. procentu izdevumus atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 4000;

22.9. transfertus (ar apropriāciju no pamatbudžeta uz speciālo budžetu, no pamatbudžeta uz pamatbudžetu, no valsts budžeta uz pašvaldību budžetiem, no speciālā budžeta uz pašvaldību budžetiem) atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 7000 un 9000;

22.10. uzturēšanas izdevumus atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 7000;

22.11. kapitālos izdevumus atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 7000 un 9000;

22.12. citus pamatdarbības izdevumus (iepriekš neklasificētie).

23. Postenī B1 “Ieņēmumi no ieguldījumu darbības” norāda:

23.1. nemateriālo ieguldījumu pārdošanas ieņēmumus atbilstoši budžeta ieņēmumu klasifikācijas grupai 2.0.;

23.2. pamatlīdzekļu pārdošanas ieņēmumus atbilstoši budžeta ieņēmumu klasifikācijas grupai 2.0.;

23.3. citu kapitālsabiedrību akciju un vērtspapīru pārdošanas ieņēmumus atbilstoši budžeta finansēšanas klasifikācijas kodam F500000;

23.4. citus ieguldījumu darbības ieņēmumus.

24. Postenī B2 “Izdevumi no ieguldījumu darbības” norāda:

24.1. nemateriālo ieguldījumu iegādes izdevumus atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 5100;

24.2. nemateriālo ieguldījumu izveidošanas izdevumus atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 5100;

24.3. pamatlīdzekļu iegādes izdevumus atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 5200;

24.4. pamatlīdzekļu izveidošanas un nepabeigtās celtniecības izdevumus atbilstoši budžeta izdevumu klasifikācijas kodam 5200 vai 5800;

24.5. citu kapitālsabiedrību akciju un vērtspapīru iegādes izdevumus atbilstoši budžeta finansēšanas klasifikācijas kodam F30010000 vai F50010000;

24.6. citus izdevumus (iepriekš neklasificētie).

25. Postenī C1 “Ieņēmumi no finansēšanas darbības” norāda:

25.1. pašu emitēto akciju pārdošanas ieņēmumus atbilstoši budžeta finansēšanas klasifikācijas kodam F30320010;

25.2. saņemtās aizdevumu atmaksas atbilstoši budžeta finansēšanas klasifikācijas kodam F40110020, F40210020, F40310020;

25.3. saņemtos ilgtermiņa aizņēmumus atbilstoši budžeta finansēšanas klasifikācijas kodam F40320010;

25.4. saņemtos īstermiņa aizņēmumus atbilstoši budžeta finansēšanas klasifikācijas kodam F40120010;

25.5. citus ienākumus no finanšu darbības (iepriekš neklasificētie).

26. Postenī C2 “Izdevumi no finansēšanas darbības” norāda:

26.1. pašu emitēto akciju iegādes izdevumus atbilstoši budžeta finansēšanas klasifikācijas kodam F3012000;

26.2. aizdevumu izsniegšanu (normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā) atbilstoši budžeta finansēšanas klasifikācijas kodam F40110010;

26.3. īstermiņa aizņēmumu atmaksu atbilstoši budžeta finansēšanas klasifikācijas kodam F40120020;

26.4. ilgtermiņa aizņēmumu atmaksu atbilstoši budžeta finansēšanas klasifikācijas kodam F40320020;

26.5. citus izdevumus no finanšu darbības (iepriekš neklasificētie).

27. Informāciju, kas norādīta ar naudas plūsmu saistītajās ailēs – citi ieņēmumi vai izdevumi no pamatdarbības, ieguldījumu darbības un no finanšu darbības –, skaidro veidlapas Nr.2-NP pielikumā.

28. Postenī D1 “Dotācija no vispārējiem ieņēmumiem” norādītie dati atbilst veidlapas Nr.2 ieņēmumu daļā 7.grupā norādītajiem datiem. Veidlapā Nr.2-NP saņemto dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem norāda pilnā apjomā.

29. Postenī D2 “Slēgtie asignējumi” norāda pārskata gadā neizlietoto dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem kā negatīvu skaitli.

30. Ārvalstu valūtas kursu svārstību ietekmi uz naudas līdzekļiem norāda veidlapas Nr.2-NP V sadaļā “Ārvalstu valūtu kursu svārstību rezultāts (+, –)”.

31. Naudas līdzekļu un noguldījumu atlikumā perioda sākumā (NL1.) norāda naudas līdzekļus Valsts kases kontos, norēķinu kontos, budžeta iestādes kasē un naudu ceļā. Minētie dati atbilst:

31.1. veidlapas Nr.2 kopsavilkumā sniegtajai papildinformācijai par naudas līdzekļu atlikumiem gada sākumā;

31.2. veidlapas Nr.1-1 “Naudas līdzekļu atlikumu un to ekvivalentu izlietojums” ailē “Pārskata perioda sākumā” kontu līmenī 2600 norādītajai informācijai.

32. Naudas līdzekļu un noguldījumu atlikumā perioda beigās (pēc asignējumu slēgšanas) (NL2.) norāda naudas līdzekļus Valsts kases kontos, norēķinu kontos, budžeta iestādes kasē un naudu ceļā. Minētie dati atbilst:

32.1. veidlapas Nr.2 kopsavilkumā sniegtajai papildinformācijai par naudas līdzekļu atlikumiem gada beigās;

32.2. veidlapas Nr.1-1 “Naudas līdzekļu atlikumu un to ekvivalentu izlietojums” ailē “Pārskata perioda beigās” kontu līmenī 2600 norādītajai informācijai.

 

V. Pārskata par darbības finansiālajiem rezultātiem sagatavošana

33. Sagatavojot gada pārskatu, budžeta iestāde aizpilda Ministru kabineta 2007.gada 13.novembra noteikumu Nr.749 “Noteikumi par valsts budžeta iestāžu un pašvaldību gada pārskatu sagatavošanas kārtību” 2.pielikumā ietverto veidlapu Nr.4-3 “Pārskats par darbības finansiālajiem rezultātiem” (turpmāk – veidlapa Nr.4-3).

34. Veidlapā Nr.4-3 datus norāda saskaņā ar uzkrāšanas principu.

35. Veidlapas Nr.4-3 ailē “Posteņa nosaukums” datus grupē šādi:

35.1. ieņēmumi un izdevumi no pamatdarbības;

35.2. finanšu ieņēmumi un izdevumi (akcijas un cita līdzdalība komersantu pašu kapitālā vai parāda vērtspapīru pārdošana, vai iegāde, pamatlīdzekļu pārdošana, ja tā nav iestādes pamatdarbība, valūtas kursa svārstības);

35.3. ārkārtas ieņēmumi un izdevumi (norāda līdzekļus neparedzētajiem gadījumiem, kas atbilstoši likumam par valsts budžetu kārtējam gadam nav budžeta iestādes pamatbudžetā).

36. Veidlapā Nr.4-3 ailē “Pārskata periods”:

36.1. ailes “Pamatbudžets” dati vienādi ar konsolidētās veidlapas Nr.2 rindas “Budžeta veids – Pamatbudžets” ailē “Izpilde pēc uzkrājuma principa” norādītajiem datiem;

36.2. ailes “Speciālais budžets” dati vienādi ar konsolidētās veidlapas Nr.2 rindas “Budžeta veids – Speciālais budžets” ailē “Izpilde pēc uzkrājuma principa” norādītajiem datiem;

36.3. ailes “Ziedojumi un dāvinājumi” dati vienādi ar konsolidētās veidlapas Nr.2 rindas “Budžeta veids – Ziedojumi un dāvinājumi” ailē “Izpilde pēc uzkrājuma principa” norādītajiem datiem;

36.4. ailes “Citi budžeti” dati vienādi ar konsolidētās veidlapas Nr.2 rindas “Budžeta veids – Citu budžetu līdzekļi” ailē “Izpilde pēc uzkrājuma principa” norādītajiem datiem.

 

VI. Noslēguma jautājums

37. Sagatavojot pārskatu par 2007.gadu, veidlapas Nr.2 16.ailē “Izpilde pēc uzkrājuma principa – pārskata periodā” neaizpilda finansēšanas daļu (IV. Finansēšana).

Ministru prezidents I.Godmanis

Finanšu ministra vietā – reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs E.Zalāns

Redakcijas piebilde: instrukcija stājas spēkā ar 2008.gada 6.februāri.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!