• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents: Tiekoties ar Latvijas komercbanku vadītājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.2008., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170369

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētājs: Tiekoties ar Eiropas Savienības komisāru

Vēl šajā numurā

05.02.2008., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents: Tiekoties ar Latvijas komercbanku vadītājiem

 

1.februārī

Ministru prezidents Ivars Godmanis tikās ar Latvijas Komercbanku asociācijas prezidentu Teodoru Tverijonu un 20 Latvijas lielāko komercbanku vadību, lai pārrunātu iespējamos valsts ekonomikas stabilizācijas pasākumus.

Uzrunājot tikšanās dalībniekus, Ministru prezidents uzsvēra, ka Latvijas komercbanku darbs lielā mērā nosaka valsts kopējo ekonomisko situāciju un procesu attīstību, taču valdības rīcībā esošo instrumentu klāsts ir ierobežots un galvenokārt saistīts ar budžeta politiku – līdzfinansējumu Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, valsts pasūtījumu, budžeta ieņēmumu un izdevumu sabalansētību. Tāpēc ir nepieciešama saskaņota valdības un komercbanku rīcība valsts ekonomikas stabilizācijā.

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents uzsvēra, ka līdzšinējā valdības un komercbanku sadarbība ir devusi rezultātus, jo valdības inflācijas apkarošanas plāna ietvaros realizētie hipotekārās kreditēšanas ierobežošanas pasākumi – pirmās iemaksas prasība un VID izziņas nepieciešamība, kā arī valsts administratīvo izdevumu ierobežošana un darba ražīgumā nebalstīta darba algu pieauguma mazināšana – bija komercbanku ierosinājumi, kurus atbalstīja valdība.

Pārrunājot likumdošanā neregulētu kreditēšanas kompāniju darbību un ietekmi uz izsniegto patēriņa kredītu apjomu, komercbanku pārstāvji atzina, ka pats tirgus un klientu pieprasījums pēc finanšu resursiem ar nesalīdzināmi augstākām kredītprocentu likmēm regulē to, ka šādu kredītu apjoms pret kopējo kredītos izsniegto naudas apjomu ir proporcionāli neliels. Pašreizējās kredītportfeļa izmaiņas un patēriņa/hipotekāro kredītu pieauguma tempu palēnināšanās liecina par ekonomikas pārkaršanas tendenču samazināšanos un ceļu uz ekonomikas stabilizāciju, situāciju novērtēja T.Tverijons.

Kā vienu no šobrīd būtiskākajiem jautājumiem tikšanās dalībnieki pārrunāja eksporta veicināšanas pasākumus, analizēja valdības un komercbanku rīcībā esošos instrumentus, prioritārās eksporta nozares un kritērijus, pēc kādiem tiek piešķirts atbalsts preču un pakalpojumu eksportam.

Noslēgumā Ministru prezidents atgādināja, ka iepriekšējo valdību laikā izstrādātajos Nacionālā attīstības plāna dokumentos tikušas pieļautas divas principiālas kļūdas, pirmkārt, prognozējot utopiski zemu inflāciju 2–3% apjomā, otrkārt, neparedzot darbaspēka bilances izmaiņas. Tāpēc valdības vadītājs lūdza komercbanku pārstāvjus rūpīgi analizēt, kādi ir iespējamie riski, kurus mēs šobrīd neapzināmies, un kā tos laikus prognozēt un novērst.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!