• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents: Izmantojot savas likuma ierosināšanas tiesības, - par regulējumu paraksta notariālā apliecināšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2008., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170620

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: Tiekoties ar Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes priekšsēdi un izglītības programmu vadītāju

Vēl šajā numurā

08.02.2008., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents: Izmantojot savas likuma ierosināšanas tiesības, — par regulējumu paraksta notariālā apliecināšanā

 

Valsts prezidents Valdis Zatlers 7.februārī ir izmantojis savas Satversmē nostiprinātās likuma ierosināšanas tiesības, lai rastu risinājumu iedzīvotāju parakstu vākšanas procedūras sadārdzinājumam.

Valsts prezidents ir nosūtījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem un Ministru prezidentam Ivaram Godmanim par Saeimas 2007.gada 20.decembrī pieņemto likumu “Grozījumi Notariāta likumā”. Valsts prezidents norāda, ka Notariāta likuma 75.panta ceturtā daļa, kas izteikta šādā redakcijā: “Taisot aktus un apliecinājumus, saskaņā ar kuriem zvērinātam notāram jāpārbauda personu identitāte, zvērināts notārs akta vai apliecinājuma izdarīšanas dienā pārbauda personas datus Iedzīvotāju reģistrā un Nederīgo dokumentu reģistrā un izdara par to atzīmi aktā vai apliecinājumā”, likumprojektā iekļauta kā Tieslietu ministrijas priekšlikums.

Šis Tieslietu ministrijas priekšlikums iesniegts izskatīšanai Ministru kabinetā pērnā gada martā, un tā izskatīšanas gaitā nedz valdībā, nedz arī Saeimā šā likuma redakcija iebildumus nebija izraisījusi.

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers norāda, ka “pati par sevi šāda nepieciešamība notāram pārbaudīt personu identitāti un tās apliecinošo dokumentu īstumu ir objektīva un pamatota. Tā dod papildu iespēju atklāt gadījumus, kad darījumi noslēgti, izmantojot nederīgus un pat viltotus dokumentus, kā arī pilda zināmu preventīvas aizsardzības funkciju pret šādiem mēģinājumiem nākotnē. Taču problēma rodas ar minētās tiesību normas piemērošanas individuālajām tiesiskajām sekām, jo zvērinātiem notāriem par valsts reģistru pakalpojumu (Iedzīvotāju reģistra un Nederīgo dokumentu reģistra informācijas) izmantošanu ir jāmaksā. Tas savukārt būtiski sadārdzina zvērinātu notāru pakalpojumu izmaksas, kā arī var ietekmēt pat iedzīvotāju pamattiesību realizēšanu, vācot parakstus par tautas nobalsošanas ierosināšanu vai likumprojekta iesniegšanu”.

“Ņemot vērā iepriekš norādīto un pamatojoties uz Satversmes 47.pantu, ierosinu rast atsevišķu tiesisko regulējumu attiecībā uz iedzīvotāju parakstu notariālu apliecināšanu, ja tas tiek veikts, vācot parakstus par tautas nobalsošanas ierosināšanu vai likumprojekta iesniegšanu. Šāds tiesību regulējums iespējams, vai nu pārskatot minēto apmaksas kārtību par zvērinātu notāru izmantotajiem valsts reģistru pakalpojumiem, vai arī nosakot atsevišķu, no citiem gadījumiem atšķirīgu parakstu apliecinājumu izdarīšanas kārtību bez nepieciešamības papildus pārbaudīt personas datus apliecinājuma izdarīšanas dienā Iedzīvotāju reģistrā un Nederīgo dokumentu reģistrā,” teikts Valsts prezidenta vēstulē Ministru prezidentam un Saeimas priekšsēdētājam.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!