• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas tikšanos ar Pensionāru federācijas pārstāvjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2008., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170704

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piektdien, 8. februārī

Vēl šajā numurā

12.02.2008., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas tikšanos ar Pensionāru federācijas pārstāvjiem

 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 6.februārī tikās ar Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) pārstāvjiem, lai diskutētu par LPF priekšlikumiem pensionāru dzīves uzlabošanā.

LPF priekšsēdētāja Aina Verze nāca klajā ar 16 priekšlikumiem. Viens no tiem ir šā gada otrajā pusē kompensēt pensionāriem solīto piemaksas palielinājumu, ko valdība sākotnēji solīja no 2008.gada sākuma, bet reāli sāks maksāt tikai šā gada jūnijā.

Pensionāri aicināja paaugstināt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu no 45 līdz 60 latiem. Tas nodrošinātu piemaksas tiem pensionāriem ar lielu darba stāžu, kuriem pensija nav lielāka par 180 latiem. Patlaban piemaksas var saņemt tie pensionāri, kuru pensija nepārsniedz 135 latus. Tāpat šā pabalsta palielināšana noteiktu jaunas pensiju indeksācijas robežas. Vienu reizi gadā tiktu pārskatītas pensijas, kas nepārsniedz 300 latus, bet divas reizes gadā tās pensijas, kas ir mazākas par 180 latiem. Patlaban indeksācijas robežas ir attiecīgi 225 un 135 lati.

Komisijas sēdē izskanēja priekšlikums gada beigās par godu valsts deviņdesmitajai gadadienai pensionāriem izmaksāt trīspadsmito pensiju. Pēc provizoriskiem komisijas aprēķiniem, tam būtu nepieciešami vismaz 63 miljoni latu.

Tāpat pensionāri rosina noteikt sabiedriskā transporta atlaides vecuma pensijas saņēmējiem, kā arī veicināt sociālo māju celtniecību.

Deputāts Vitālijs Orlovs uzsvēra, ka būtiski rūpēties ne tikai par pensiju pieaugumu, bet arī izstrādāt tādus priekšlikumus, kas palīdzētu veicināt konkurenci un kavēt cenu pieaugumu. Jebkurš pensijas pieaugums inflācijas apstākļos ātri zaudē vērtību, tādēļ daudz efektīvāk ir cīnīties ar cēloņiem, nevis sekām.

Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča uzskaitīja vairākus jauninājumus, par kuriem komisija noteikti iestāsies pensionāru dzīves uzlabošanai. Komisija rosinās piemērot neapliekamo minimumu strādājošo pensionāru algām, veikt izmaiņas Konkurences likumā, lai pastiprinātu konkurenci pārtikas tirgotāju vidū, tādējādi novērstu cenu kāpumu pārtikai un pirmās nepieciešamības precēm. Tāpat komisija paredz pilnveidot pensiju indeksācijas kārtību, pie pensiju indeksācijas oktobrī ņemot vērā arī katra pensionāra darba stāžu.

Diskusiju par pasākumiem pensionāru dzīves uzlabošanai Saeimā paredzēts turpināt 13.februārī, kad Sociālo un darba lietu komisijas sēdē tiks aicināti piedalīties arī par pensiju politiku atbildīgās Labklājības ministrijas un par nodokļu politiku atbildīgās Finanšu ministrijas pārstāvji.

 

Saeimas preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!