• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija par dzimumu līdztiesības politikas aktualitātēm Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2008., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170705

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdien, 6. februārī

Vēl šajā numurā

12.02.2008., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija par dzimumu līdztiesības politikas aktualitātēm Latvijā

 

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti 7.februārī iepazinās ar dzimumu līdztiesības politikas aktualitātēm, tostarp par iespējām nodrošināt vardarbības upuru ģimenē aizsardzību, par vīriešu mirstību no novēršamiem nāves cēloņiem un sabiedrībā izveidojušos stereotipu ietekmi uz jauniešu profesionālo orientāciju un dzīvesprasmēm.

Par šīm aktualitātēm informēja Labklājības ministrijas Dzimumu līdztiesības nodaļas vadītājs Kristaps Petermanis.

Deputāti secināja, ka Latvijas likumdošanā trūkst termina “vardarbība ģimenē”. Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā ir paredzēti sodi par vardarbību, bet jādefinē vardarbība ģimenē. Deputāti nolēma, ka šā gada martā uzaicinās uz komisijas sēdi atbildīgās ministrijas pārstāvjus, lai kopā ar ekspertiem lemtu par definīcijas izstrādi.

Vīrieši pašnāvības izdara četras reizes biežāk nekā sievietes, kas ir liels trieciens arī valsts ekonomikai – gadā valsts nodokļos zaudē gandrīz 300 miljonus latu. Deputāti nolēma organizēt kopīgu sēdi ar Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputātiem, kā arī uzaicināt Sabiedrības veselības aģentūras pārstāvjus tālākai šā jautājuma risināšanai.

Pārrunājot sabiedrībā izveidojušos stereotipu ietekmi uz jauniešu profesionālo orientāciju un dzīvesprasmēm, deputāti bija vienisprātis, ka tie veido nepareizus priekšstatus par sociālajām lomām ģimenē, kas ietekmē turpmāku veiksmīgu darba un ģimenes saskaņošanu.

“Neskatoties uz to, ka uzskati par abu dzimumu spējām un interesēm ir atšķirīgi, izglītības uzsvaram jābūt uz mūsdienu situācijai atbilstošu prasmju un iemaņu iemācīšanu abu dzimumu pārstāvjiem, lai tie spētu konkurēt darba tirgū,” atzina komisijas priekšsēdētājs Jānis Šmits. Viņš arī uzskata, ka par šo dzimumu līdztiesības jautājumu komisijai jādiskutē kopā ar Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju, uzaicinot piedalīties arī Labklājības ministrijas ekspertus.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!