• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2008. gada 31. janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2008., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170713

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Frakciju viedokļi pēc 2008. gada 31. janvāra sēdes

Vēl šajā numurā

12.02.2008., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2008. gada 31. janvārī

 

Stenogramma — Saeimas Kancelejas
stenogrammu nodaļas redakcijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Labdien, cienījamie kolēģi! Sākam atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem.

Un pirmais darba kārtības punkts šodienas sēdē ir deputātu Plinera, Buzajeva, Mitrofanova, Sokolovska, Kabanova un Buhvalova jautājums tieslietu ministram Gaidim Bērziņam “Par katastrofālu naturalizācijas tempu kritumu un pasākumiem šī tempa atjaunošanai”.

Uz šo jautājumu ir saņemta rakstiska atbilde. Diemžēl jautājuma iesniedzējus šī atbilde neapmierināja un viņi vēlējās uzdot papildu jautājumus tieslietu ministram. Taču šodien mēs esam saņēmuši Tieslietu ministrijas parlamentārās sekretāres Brokas kundzes vēstuli ar informāciju, ka ministrs šodien atrodas reģionālajā vizītē Latgalē, tāpēc viņš nevarēs ierasties šeit, lai atbildētu uz deputātu jautājumiem klātienē. Viņa arī lūdz pārcelt šo tikšanos ar ministru uz citu laiku, un acīmredzot tā varētu būt nākamā ceturtdiena pulksten 17.00.

Līdz ar to mēs pārejam pie šodienas darba kārtības otrā jautājuma. Un tas ir deputātu Plinera, Buzajeva, Mitrofanova, Sokolovska, Kabanova un Buhvalova jautājums iekšlietu ministram Marekam Segliņam “Par prettiesisku apmaiņu ar informāciju starp Latvijas un Igaunijas speciālajiem dienestiem un par antikonstitucionālu operatīvo darbību attiecībā pret atsevišķām personām, organizācijām un masu saziņas līdzekļu pārstāvjiem”.

Uz šo jautājumu ir saņemta iekšlietu ministra Mareka Segliņa rakstiska atbilde. Man ir jautājums šā jautājuma iesniedzējiem: “Vai jūs apmierina šī atbilde?”

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Buzajeva kungam.

Buzajeva kungs, varbūt nāciet un runājiet no tribīnes! Ar jūsu mikrofonu ir nelielas tehniskas problēmas.

 

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Mēs diemžēl ar šo atbildi neesam apmierināti. Praktiski uz visiem jautājumiem mēs saņēmām standarta atbildi, ka tas ir valsts noslēpums, bet mums šķiet, ka tomēr ir arī atklāta informācija, kuru mēs varam saņemt, uzdodot papildjautājumus.

Paldies.

 

Sēdes vadītājs.

Vārds Segliņa kungam! Lūdzu!

 

M.Segliņš (iekšlietu ministrs).

Jā, patiešām es kā iekšlietu ministrs tiku saņēmis 11 jautājumus, uz kuriem lūdzu Iekšlietu ministrijas kompetentus cilvēkus sagatavot atbildes. Atbildes ir sagatavotas tādas, kādas tās ir, un arī es uz visiem 11 jautājumiem varu jums atbildēt tieši tā, kā tas ir teikts rakstiskajā atbildē.

Ja ir kādi papildjautājumi, tad acīmredzot būs vajadzīgs laiks, lai sagatavotu atbildes, protams, ja tie nebūs vienkārši jautājumi, kuriem es jums varu dot politisku vērtējumu, jo tas, kas ir saistīts ar politiskiem uzstādījumiem, ar politisku pārraudzību, protams, ir manā kompetencē. Savukārt, ja ir runa jau par kāda dienesta specifisko darbu, tad, protams, es lūgšu šīs atbildes sagatavot attiecīgajiem dienestiem, jo es neesmu ne valsts galvenais policists, ne drošības policists… Es esmu politiskais pārraugs šajā ministrijā.

Uz jautājumiem, kas ir saistīti ar politiskajiem uzstādījumiem, es varu jums atbildēt. Ja ir runa par kaut ko tehnisku vai par kāda dienesta tiešo darbu, tad es, protams, jums neatbildēšu bez konsultēšanās un bez saskaņošanas ar attiecīgajiem dienestiem.

 

Sēdes vadītājs.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli jums, Buzajeva kungs, kā jautājuma iesniedzējam ir tiesības uzdot divus ar iesniegto jautājumu saistītus papildjautājumus. Vai jūs varat tos šobrīd noformulēt?

 

V.Buzajevs.

Jā. Pirmais papildjautājums. Jūs apgalvojāt, ka jūsu rīcībā nav informācijas par to, ka spiegošana notiek konkrēti pret Saeimas deputātu – pret mani, taču pirmdien parādījās papildinformācija, ka Igaunijas teritorijā ir aizturēti trīs deputāti, to skaitā Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka un mans kolēģis Juris Sokolovskis. Tiklīdz viņi ieslēdza mobilos tālruņus, viņi īslaicīgi tika aizturēti.

Līdz ar to mans jautājums ir šāds: vai jūs, būdams samērā jauns ministrs, kas pagaidām neatbild par visām šīm lietām, neuzskatāt, ka esat ticis dezinformēts attiecībā uz deputātu izspiegošanu un ka ir nepieciešams ierosināt pārbaudi attiecīgajos specdienestos, kuri ir jūsu pakļautībā?

Paldies.

 

M.Segliņš.

Tātad es pilnīgi noteikti varu sacīt, ka nekad kā politiķis neesmu devis kādam uzdevumu kaut kā izsekot kādu citu politiķi, lai mēģinātu viņu aizturēt vai darītu kaut ko tamlīdzīgu. Pagaidām man nav pamata domāt, ka es būtu kaut kādā ziņā dezinformēts, bet pilnīgi noteikti jau rīt par šo jūsu pieminēto gadījumu es ievākšu papildu informāciju, jo tā man kā ministram pilnīgi noteikti šķiet interesanta. Es gribu uzzināt, kas tad tur ir bijis.

Taču pašlaik manā rīcībā nav nekādas papildu informācijas par šo gadījumu, un tāpēc es arī nevaru teikt, ka ir dezinformācija. Ja manā rīcībā būtu informācija, kas būtu pretēja jūsu informācijai, tad mēs varētu sākt debates par to, vai tā ir vai nav dezinformācija. Manā rīcībā šādas informācijas vienkārši nav. Man attiecīgā institūcija to nav sniegusi, bet rīt es to pieprasīšu un tad arī zināšu kaut ko sīkāk.

 

Sēdes vadītājs.

Paldies. Vai Buzajeva kungs vēlas uzdot vēl kādu papildjautājumu? Jūs drīkstat uzdot vēl vienu papildjautājumu.

 

V.Buzajevs.

Vēl viens papildjautājums, un tas būs šāds: savā atbildē jūs apgalvojāt, ka pret Latvijas Antifašistisko komiteju kā pret organizāciju netiek veiktas nekādas operatīvas darbības. Diemžēl šīs personas, kas ir sarakstā, no deviņpadsmit cilvēkiem piecpadsmit ir LAK biedri, un visiem viņiem ir problēmas. Vienpadsmit no viņiem ir Igaunijas “melnajā sarakstā” – gandrīz visa organizācija. Daži no viņiem vispār nav bijuši Igaunijas teritorijā vairāk nekā gadu, un tādējādi dati, kas vērsti pret viņiem, noteikti ir saņemti no Latvijas specdienestiem.

Sakarā ar to mans jautājums ir šāds: vai jūs negribētu papildus pārbaudīt, vai pret Latvijas Antifašistisko komiteju kā pret organizāciju nenotiek kaut kādas operatīvās darbības no jūsu pakļautībā esošas iestādes? Paldies.

 

M.Segliņš.

Mana atbilde daļēji sasauksies ar iepriekšējo atbildi. Man šis gadījums šķiet interesants, un man kā iekšlietu ministram par to noteikti būtu jāinteresējas un jāsaņem informācija. Un es apņemos sniegt jums informāciju tiktāl, ciktāl tas nebūs pretrunā ar valsts noslēpuma izpaušanu. To, kas būs saistīts ar valsts noslēpumu, es, protams, jums klāstīt nevarēšu, bet tādu informāciju, kas nav valsts noslēpums, es jums varēšu sniegt.

 

Sēdes vadītājs.

Paldies Buzajeva kungam! Paldies Segliņa kungam! Saeimas kārtības rullī paredzētais papildjautājumu limits ir izmantots. Līdz ar to arī atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

Sēdi beidzam. Paldies.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!