• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Diskusijā par Latvijas valsts nodrošinājumu ar bāzes elektroenerģijas ražošanas jaudām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.02.2008., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170808

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētājs: Briselē apspriežot Latvijas parlamenta un Eiropas Parlamenta sadarbības pilnīgošanu

Vēl šajā numurā

13.02.2008., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Diskusijā par Latvijas valsts nodrošinājumu ar bāzes elektroenerģijas ražošanas jaudām

 

12.februārī notika enerģētikas ekspertu diskusija par sagatavoto ziņojuma projektu par valsts nodrošinājumu ar bāzes elektroenerģijas ražošanas jaudām. Tikšanās laikā ekspertiem tika prezentēts ziņojums, pēc kura tika izteikti priekšlikumi tā aktualizācijai. Paredzēts, ka 21.februārī ziņojuma projekts tiks nodots starpinstitūciju saskaņošanai.

Neatkarīgi no Ignalinas AES projekta virzības jāattīsta bāzes jaudu projekti Latvijā, tāpēc Ekonomikas ministrija ar enerģētikas ekspertiem ir sagatavojusi ziņojuma projektu “Elektroenerģijas ražošanas jaunu bāzes jaudu ieviešanas varianti”. Ziņojumā tiek izteiktas prognozes par nepieciešamajām elektroenerģijas jaudām nākotnē, tiek analizētas dažādu elektrostaciju variantu priekšrocības un trūkumi, izvirzīti piemērotākie risinājumi, to vieta un nākamie soļi.

Saliekot kopā pārvades sistēmas operatora informāciju par nākotnē gaidāmo elektroenerģijas jaudas deficītu un enerģētikas ekspertu vērtējumu par piemērotākajiem risinājumiem, ziņojumā tiek paredzēta divu staciju būvniecība. Viena no tām – 400 megavatu gāzes stacija Rīgā, otra – 400 megavatu cietā kurināmā stacija Kurzemē.

Elektrostaciju veida izvēles pamatā ir resursu piegādes garantijas un ilgtspējība, jaudas pieejamības drošums, enerģijas cena, ietverot maksu par ietekmi uz vidi, un projekta īstenošanas laiks. Gāzes kā energoresursa priekšrocība ir ieviešanas ātrums, trūkumi – resursu struktūras vienveidība un cenu nestabilitāte.

Savukārt ogļu priekšrocība ir tirgus stabilitāte, bet trūkumi – nepieciešams vairāk CO2 kvotu nekā gāzes gadījumā un sarežģītā ietekmes uz vidi novērtējuma procedūra.

Paralēli darbam pie jaunu bāzes jaudu stacijām tiks apgūts atlikušais koģenerācijas potenciāls un notiks līdzsvarota atjaunojamo energoresursu izmantošana.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!