• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rūpnieciskās zvejas tiesību nomas parauglīgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2001., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17094

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.301

Par grozījumiem Valsts ieņēmumu dienesta rīkojumā Nr. 204 "Par atļaujas saņemšanu autopārvadājumiem TIR procedūras piemērošanai"

Vēl šajā numurā

09.05.2001., Nr. 71

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts zivsaimniecības pārvalde

Veids: rīkojums

Numurs: 22

Pieņemts: 30.04.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts zivsaimniecības pārvalde

Rīkojums Nr.22 Rīgā 2001. gada 30. aprīlī

Par rūpnieciskās zvejas tiesību nomas parauglīgumu

 

Saskaņā ar Zvejniecības likuma 7. panta 8. daļu un Ministru kabineta 2000. gada 12. decembra noteikumu Nr.433 "Noteikumi par ūdenstilpju un rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību" 63. punktu, lai veicinātu tipveida rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgumu slēgšanu, iznomājot zvejas tiesības zvejai Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī, jūras piekrastē un iekšējos ūdeņos, kā arī iznomājot Latvijai piešķirtās zvejas tiesības starptautiskajos ūdeņos un citu valstu ūdeņos, lai uzlabotu noslēgto līgumu uzskaiti un līgumsaistību izpildes kontroli:

1. Apstiprināt "Rūpnieciskās zvejas tiesību nomas parauglīgumu" (pielikums).

2. Nomas līgumu un licenču nodaļai:

2.1. Slēdzot rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgumus par zveju Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī aiz piekrastes ūdeņu joslas, kā arī iznomājot Latvijai piešķirtās zvejas tiesības starptautiskajos ūdeņos un citu valstu ūdeņos, izmantot ar rīkojumu apstiprināto parauglīguma formu.

2.2. Šī rīkojuma kopiju izsūtīt visām reģionālajām vides pārvaldēm un visām pašvaldībām, ar kurām ir noslēgts Vienošanās protokols par zivju resursu beztermiņa pārzināšanu.

3. Ar šo rīkojumu atzīt par spēku zaudējušu Valsts zivsaimniecības pārvaldes 1996. gada 22. janvāra rīkojumu Nr. 5 "Par rūpnieciskās zvejas tiesību nomas parauglīgumu".

4. Kontroli pār rīkojuma izpildi uzdot Nomas līgumu un licenču nodaļas vadītājam J.Jugbārdim.

Pārvaldes priekšnieks N.Riekstiņš

 

Pielikums

Rūpnieciskās zvejas tiesību nomas

(paraug) līgums Nr. ............................

............................ ............................

(nomas līguma noslēgšanas vieta) (datums)

......................................................................

(iznomātāja pilns nosaukums un adrese)

kas darbojas, pamatojoties uz ............................

(nolikums, statūti, pilnvara)

........................................................ personā, tālāk

(pilnvarotās personas vārds, uzvārds un amats)

tekstā — "Iznomātājs", un ........................................................

(fiziskās personas vārds, uzvārds,

................................................................................

personas kods un adrese

................................................................................

vai juridiskās personas pilns nosaukums, reģistrācijas apliecības numurs un adrese)

kas darbojas, pamatojoties uz ..........................................

(nolikums, statūti, pilnvara)

.......................................... personā,

(pilnvarotās personas vārds, uzvārds un arī amats, ja pārstāv juridisko personu)

tālāk tekstā — "Nomnieks", paraksta šādu līgumu:

 

1. Līguma priekšmets

Iznomātājs nodod un Nomnieks pieņem nomā uz ............................ gadiem rūpnieciskās zvejas tiesības (tālāk tekstā "zvejas tiesības")

............................   ........................................................

(ūdenstilpē, tās daļā, zvejas rajonā, zvejas vietā)

kas dod iespēju izmantot zvejā šim līgumam pievienotajā ikgadējā protokolā (pielikums) noteikto zvejas limitu. Kārtējā gada protokols ir šī līguma neatņemama sastāvdaļa.

 

2. Iznomātāja pienākumi

2.1. Iedalīt rūpnieciskās zvejas tiesību Nomniekam nozvejas limitu un/vai zvejas rīku skaitu katram nomas termiņa gadam, pamatojoties uz Iznomātāja pārziņā esošo pieļaujamo nozvejas apjomu un/vai pieļaujamo zvejas rīku skaitu.

2.2. Ievērot Nomnieka prioritāti, saņemt papildu nozvejas vai zvejas rīku skaita limitu.

2.3. Pieļaujamā nozvejas limita vai zvejas rīku skaita samazināšanas gadījumā, ja tas nenotiek Nomnieka vainas dēļ, nodrošināt pret Nomnieku tādu pašu attieksmi kā pret citiem līdzīgiem Nomniekiem.

2.4. Vienpusēji samazinot Nomniekam iedalīto nozvejas limitu vai zvejas rīku skaitu, nodrošināt Ministru kabineta 2000.gada 12.decembra noteikumu Nr.433 "Noteikumi par ūdenstilpju un rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību" 70.punkta prasību izpildi.

 

3. Nomnieka pienākumi

3.1. Izmantojot iznomātās zvejas tiesības, lietot tikai šim līgumam pievienotajā ikgadējā protokolā minēto zvejas limitu un veikt zveju tikai līgumā noteiktajā ūdenstilpē, tās daļā, zvejas rajonā vai zvejas vietā.

3.2. Šī līguma 4.punktā noteiktajā kārtībā un termiņos kārtot zvejas tiesību nomas maksājumus.

3.3. Neuzsākt iznomāto zvejas tiesību izmantošanu pirms zvejas atļaujas (licences) saņemšanas.

3.4. Nodrošināt savlaicīgus un precīzus ierakstus zvejas žurnālā saskaņā ar rūpnieciskās zvejas noteikumiem.

3.5. Veicot zveju un ar to saistītu citu saimniecisko darbību, nodrošināt Valsts zivsaimniecības pārvaldes, vides aizsardzības institūciju un normatīvo un tiesību aktu noteikto prasību ievērošanu attiecībā uz zvejniecību, kuģošanas drošību, vides aizsardzību, tauvas joslas izmantošanu, kā arī ievērot citus normatīvos un tiesību aktus, kuri ir saistoši zvejas tiesību nomniekam.

3.6. Novērst un atlīdzināt ar savu darbību videi nodarītos zaudējumus.

3.7. Nenodot iznomātās zvejas tiesības trešajām personām.

3.8. Uzrādīt Iznomātājam, viņa pilnvarotajām personām un valsts kontroles institūciju pārstāvjiem pēc viņu pieprasījuma zvejas žurnālu un izmantojamos zvejas rīkus.

 

4. Nomas maksa

4.1. Neatkarīgi no nomas līguma termiņa rūpnieciskās zvejas tiesību nomas maksa tiek noteikta uz gadu, pamatojoties uz šim līgumam pievienotā ikgadējā protokolā noteikto attiecīgo zivju sugu nozvejas apjomu, zvejas rīku veidu un skaitu, kā arī zvejas rajonu vai zvejas vietu.

4.2. Nomas maksas apjoms tiek noteikts saskaņā ar Ministru kabineta 2000.gada 12.decembra noteikumu Nr.433 "Noteikumi par ūdenstilpju un rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību" XIV un XV nodaļu.

4.3. Nomnieks, kuram ir iedalīts zvejas rīku limits, iznomātās zvejas tiesības var sākt izmantot tikai pēc nomas maksājumu veikšanas pilnā apjomā un zvejas atļaujas (licences) saņemšanas.

Nomas maksājumi šajā gadījumā jāveic ne vēlāk kā 20 dienas pēc līguma stāšanās spēkā vai ikgadējā protokola parakstīšanas un pirms zvejas atļaujas (licences) saņemšanas.

4.4. Nomnieks, kuram ir iedalīts nozvejas apjoms Baltijas jūrā un/vai Rīgas jūras līcī, kā arī starptautiskajos ūdeņos un citu valstu ūdeņos, gada nomas maksājumus veic līdz attiecīgā gada 30.septembrim ik mēnesi proporcionālās daļās saskaņā ar līgumā vai tā protokolā noteiktajiem maksas apmēriem un kārtību.

Ja maksājums līdz minētajam termiņam netiek veikts, zvejas licences darbība tiek apturēta vai licence tiek anulēta un zvejas tiesību turpmāka izmantošana atlikta līdz parāda dzēšanai.

4.5. Saskaņā ar Iznomātāja un Nomnieka vienošanos protokolā var paredzēt citādu nomas maksājumu kārtību, bet nepārsniedzot 4.3. un 4.4. punktā noteiktos gala termiņus.

4.6. Ja Nomnieks nenomaksā nomas maksu par zvejas tiesību nomu šī līguma 4.3. un 4.4. apakšpunktā paredzētajos vai saskaņā ar Iznomātāja un Nomnieka vienošanos noteiktajos termiņos, tiek aprēķināta kavējuma nauda 0,5% apmērā no nenomaksātās summas par katru nokavēto dienu.

4.7. Ja attiecīgajā gadā Nomniekam saskaņā ar Ministru kabineta 2000.gada 12.decembra noteikumu Nr.433 "Noteikumi par ūdenstilpju un rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību" 70.1.—70.3.apakšpunktos noteiktiem gadījumiem tiek samazināts nozvejas limits vai zvejas rīku skaits, nomas maksa netiek pārrēķināta.

4.8. Ja attiecīgā gada laikā Nomniekam ar viņa piekrišanu tiek palielināts nozvejas apjoms vai izmantojamo zvejas rīku skaits, nomas maksājumi tiek veikti 10 dienu laikā pēc papildlimita noformēšanas nomas līguma protokolā. Maksājumi tiek atrunāti protokolā un ir jāveic pirms zvejas papildlimita licences saņemšanas.

 

5. Nepārvarami, ārkārtēja rakstura apstākļi

5.1. Šī līguma puses tiek atbrīvotas no atbildības par līguma pilnīgu vai daļēju neizpildi, ja šāda neizpilde radusies nepārvaramu, ārkārtēja rakstura apstākļu dēļ, kuru darbība sākusies pēc līguma noslēgšanas un kurus nevarēja iepriekš ne paredzēt, ne novērst.

5.2. Pie šādiem nepārvaramiem, ārkārtēja rakstura apstākļiem pieder stihiskas nelaimes, avārijas, katastrofas, epidēmijas, ar jauniem normatīviem un tiesību aktiem pamatota varas un pārvaldes institūciju rīcība, normatīvo un tiesību aktu pieņemšana un to stāšanās spēkā.

5.3. Pusei, kura atsaucas uz nepārvaramu, ārkārtēja rakstura apstākļu darbību, nekavējoties par šādiem apstākļiem rakstveidā jāpaziņo otrai pusei. Ziņojumā jānorāda, kādā laika posmā pēc viņas domām ir paredzama līgumā noteikto saistību izpilde, un pēc otras puses pieprasījuma šādam ziņojumam ir jāpievieno izziņa, ko izsniegusi kompetenta valsts institūcija, kura satur minēto darbības apstākļu apstiprinājumu un to raksturojumu. Ja šāds ziņojums nav iesniegts vai iesniegts ar nokavēšanos, vainīgajam ir jākompensē radušies zaudējumi.

5.4. Ja šajā līgumā paredzēto nosacījumu izpilde nepārvaramu, ārkārtēja rakstura apstākļu darbības rezultātā tiek aizkavēta vairāk nekā 3 mēnešus, abām pusēm ir tiesības vienpusējā kārtā pārtraukt līgumu, paziņojot par to rakstveidā otrai pusei.

 

6. Līguma darbības laiks

6.1. Šis līgums ir spēkā no ............................ līdz

.......................................... .

6.2. Pusēm vienojoties saskaņā ar Ministru kabineta 2000.gada 12.decembra noteikumu Nr.433 "Noteikumi par ūdenstilpju un rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību" 84.punktā noteiktajiem gadījumiem, līguma darbība var tikt apturēta. Līguma darbības apturēšana nemaina šī līguma 6.1.punktā noteikto līguma darbības laiku.

 

7. Līguma darbības izbeigšanās

7.1. Līguma darbība var tikt pārtraukta pēc abpusējas vienošanās.

7.2. Iznomātājs un Nomnieks var vienpusīgi atkāpties no līguma, ja tam radies pārmērīgs zaudējums. Pusei, kura atsaucas uz pārmērīgu zaudējumu, tas ir jāpierāda.

7.3. Iznomātājs var prasīt nomas līguma pirmstermiņa izbeigšanu, ja:

7.3.1. Nomnieks nepilda šī līguma nosacījumus,

7.3.2. Nomnieks pārkāpj zivsaimniecības nozares normatīvos aktus,

7.3.3. Nomnieks nodevis savas zvejas tiesības citām fiziskām vai juridiskām personām,

7.3.4. Nomnieks 6 mēnešu laikā pēc līguma parakstīšanas nav veicis šajā līgumā noteiktās darbības iznomāto zvejas tiesību reālai izmantošanai,

7.3.5. Vides aizsardzības institūcijas slēdziens vai uz zinātnisku rekomendāciju pamata pieņemtie valsts institūciju zivju resursu aizsardzības pasākumi pārtrauc vai ierobežo zveju attiecīgā vietā, kas padara neiespējamu līguma izpildi.

7.4. Nomnieks var prasīt nomas līguma pirmstermiņa pārtraukšanu, ja:

7.4.1. Iznomātājs nepilda līguma nosacījumus,

7.4.2. Iznomātājs pats vai ar viņa ziņu trešās personas attiecībā pret Nomnieku pārkāpj zivsaimniecības nozares normatīvos aktus,

7.4.3. Iznomātājs vai ar viņa ziņu trešās personas traucē Nomniekam saņemt pilnībā to labumu, kuru var dot šis līgums.

7.5. Zvejas tiesību nomas līguma pārtraukšana notiek saskaņā ar spēkā esošām tiesību normām, ievērojot Zvejniecības likuma 8.panta noteikumus.

 

8. Strīdu izskatīšanas kārtība

8.1. Visus strīdus un domstarpības, kas var rasties līguma darbības gaitā vai atsevišķu līgumu nosacījumu izpratnē, Iznomātājs un Nomnieks risina sarunu ceļā, sastādot attiecīgu sarunu protokolu.

8.2. Ja vienošanās netiek panākta, strīdu izskata tiesa.

 

9. Papildu nosacījumi

9.1. Iznomātājs un Nomnieks garantē, ka tiem ir attiecīgas pilnvaras parakstīt šo līgumu un uzņemties tajā noteiktās saistības.

9.2. Ja Nomnieks līguma darbības laikā godprātīgi pilda šī līguma saistības, Iznomātājs piešķir viņam priekšrocības jauna līguma noslēgšanai vai līguma pagarināšanai uz jaunu periodu.

9.3. Papildus prasības Nomniekam, ievērojot ūdenstilpes vides un zivju resursu aizsardzības vajadzības un vietējos sociāli ekonomiskos apstākļus pēc Iznomātāja un Nomnieka vienošanās:

9.3.1. Ūdenstilpes hidroekoloģiskā stāvokļa uzlabošanas pasākumi ............................   ......................................................................

9.3.2. Zivju krājumu atražošana (zivju ielaišana): ................................................................................

................................................................................

9.3.3. Zivju krājumu aizsardzība: .............. ........................................................

9.3.4. Prasības zivju realizācijā (vietējā tirgus nodrošināšana):.................................................................

................................................................................

9.3.5. Citas prasības: ................................................................................

9.4. Jautājumi, kas nav atrunāti šajā līgumā, tiek risināti saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu.

9.5. Iznomātājs un Nomnieks apņemas saglabāt konfidencialitāti attiecībā uz šajā līgumā un tā pielikumos noteikto savstarpējo saistību saturu un to izpildi, izņemot to informāciju, kuras sniegšana paredzēta zvejniecību regulējošos un citos tiesību aktos.

Līgums parakstīts divos eksemplāros, no kuriem viens glabājas pie Iznomātāja, otrs — pie Nomnieka.

Līgums sastādīts uz ................ lapām un tam pievienoti:

Līgumslēdzēju pušu juridiskās adreses:

Iznomātājs Nomnieks

z.v. z.v.

Pielikums

PIELZV.GIF (56869 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!