• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas pārstāvjiem un panāktiem kopsaucējiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2008., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170955

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: Lietuvas Republikas 90.gadadienas gaisotnē tiekoties ar Rīgas lietuviešu skolas audzēkņiem

Vēl šajā numurā

15.02.2008., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas pārstāvjiem un panāktiem kopsaucējiem

 

14.februārī Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) pārstāvji tikās ar zemkopības ministru M.Rozi, lai pārrunātu lauksaimnieku kooperācijas aktualitātes – nepieciešamos grozījumus Kooperatīvo sabiedrību likumā un kooperatīvu atbilstības izvērtēšanas kritērijos, premjera izvirzīto uzdevumu Zemkopības ministrijai (ZM) saistībā ar piena tirgus problēmām, situāciju cūkgaļas tirgū, kā arī kooperācijas attīstības iespējām kopumā. Sanāksmē ar zemkopības ministru piedalījās LLKA valdes priekšsēdētājs un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) “Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība” pārstāvis Indulis Jansons, LLKA valdes loceklis un LPKS “Latraps” pārstāvis Edgars Ruža, LLKA valdes locekle un LPKS “Piena ceļš” pārstāve Ilze Aizsilniece, LPKS “Laura” pārstāvis Uldis Štoss, kā arī Zemnieku saeimas valdes loceklis Uldis Krievāns.
Sarunas laikā tika panākta vienošanās veikt grozījumus LPKS atbilstības izvērtēšanas kritērijos, nosakot, ka maksimālais sabiedrības apgrozījums ar vienu biedru ir 40% no sabiedrības kopējā apgrozījuma līdzšinējo 25% vietā. Attiecībā uz aizvadītā gada novembrī papildināto atzīšanas kritēriju, kas paredz maksimālo apgrozījumu ar vienu biedru, LLKA vadība ierosināja noteikt pārejas periodu viena gada garumā, jo lēmums valdībā tika pieņemts novēloti – tikai 2007.gada beigās. Atgādinām, ka pie kooperatīvu atbilstības izvērtēšanas tiek vērtēti to iepriekšējā gada saimnieciskās darbības rādītāji, tādēļ būtiski ir zināt nosacījumus jau gada sākumā.
Tikšanās laikā zemkopības ministrs atbalstīja LLKA ierosinātos grozījumus Kooperatīvo sabiedrību likumā. Rezultātā plānots virzīt tālākai apstiprināšanai priekšlikumu, kas paredz, ka kooperatīvās sabiedrības dibinātāju skaits nedrīkst būt mazāks par pieciem. Jāatgādina, ka šobrīd nepieciešami tikai trīs dibinātāji. Papildus LLKA aicina pielīdzināt LPKS komersantam, jo pretējā gadījumā bieži šā uzņēmējdarbības forma tiek aizmirsta un rezultātā rodas dažādi ierobežojumi efektīvas saimniekošanas nodrošināšanai. “Komersanta statuss darbojas attiecībā uz kooperatīva ārējiem sadarbības partneriem, nevis tā biedriem – lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem,” uzsvēra I.Jansons. Līdz ar kooperācijas attīstību jādomā par kooperatīvu stiprināšanu, ko var izdarīt, veicinot jau darbojošos kooperatīvu savstarpējo sadarbību. Tādēļ zemkopības ministrs atbalstīja priekšlikumu, kas paredz, ka LPKS dibinātāji un biedri var būt ne tikai lauksaimniecības kooperatīvi.
Kā informēja M.Roze, gatavojot informatīvu ziņojumu par situāciju piena tirgū saistībā ar eksportētā piena apjomiem, tiks izmantota Latvijas piensaimniecības nozares darbības uzlabošanas stratēģiskā programma. Atgādinām, ka premjera Ivara Godmaņa vadītajai valdībai pirmajās 100 dienās tika izvirzīti vairāki svarīgi uzdevumi un mērķi, kuru ietvaros ZM līdz maijam būs jāsagatavo informatīvais ziņojums par situāciju piena tirgū saistībā ar eksportētā piena apjomiem. “Vēlamies gan atgādināt, ka atrodamies vienotā Eiropas Savienības (ES) tirgū, kas nozīmē, ka par eksportu var uzskatīt tikai to, kas tiek izvests ārpus ES robežām,” uzsvēra I.Aizsilniece.
Sanāksmē panākta vienošanās LLKA un Zemnieku saeimai slēgt sadarbības līgumu ar ZM, lai nodrošinātu atklātību lauksaimniecības nozaru būtiskāko problēmu risināšanā un īstenotu kopēju lauksaimniecības politiku. “Līdzšinēji šāds līgums tika slēgts tikai ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi, taču, ņemot vērā gan LLKA, gan Zemnieku saeimas lomu lauksaimniecības politikas plānošanā, būtiski ir līgumu paplašināt,” sacīja I.Jansons.
“LLKA vadība ir gandarīta, ka zemkopības ministrs izprot lauksaimnieku kooperācijas nozīmīgumu Latvijas lauksaimniecības tirgus attīstības veicināšanā,” tā I.Aizsilniece.

 

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!