• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents: Tiekoties ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2008., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170959

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: Tiekoties ar "Krievijas dzelzceļa" prezidentu

Vēl šajā numurā

15.02.2008., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents: Tiekoties ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju

 


Vakar, 14.februāra vakarā, tūlīt pēc ierašanās Rīgā, Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu devās uz Rīgas pili, kur pulksten 19.30 tikās ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Valdi Zatleru
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”
Valsts prezidents Valdis Zatlers vakar, 14.februārī, tikās ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Žozē Manuelu Barrozu.
Tikšanās laikā pārrunāti Eiropas Savienības enerģētikas politikas aktuālie jautājumi. Valsts prezidents uzsvēra Eiropas Savienības vienotas enerģētikas politikas nostādņu formulēšanas nepieciešamību. Īpaši svarīga ir Eiropas Savienības spēja par enerģētikas jautājumiem vienotā balsī runāt ar trešajām valstīm.
Tāpat, pēc Latvijas Valsts prezidenta domām, nepieciešams attīstīt vienotu ES enerģētikas tirgu. “Tā kā Baltijas valstis šobrīd ir enerģijas sala, pirmais uzdevums šīs situācijas novēršanā ir starpsavienojumu izveidošana ar citām ES dalībvalstīm,” tikšanās gaitā sacīja Valsts prezidents.
Apspriesta arī nepieciešamība dažādot enerģijas veidus un piegādes avotus dalībvalstīs, tādejādi stiprinot to enerģētisko neatkarību no trešajām valstīm. Tāpat pārrunātas energoefektivitātes programmas, kuru rezultātā samazinātos enerģijas patēriņš. Valsts prezidents uzsvēra, ka arī turpmāk mudinās Latvijas valdību aktīvāk un konsekventāk īstenot energoefektivitātes programmas, piemēram, mājokļu siltināšanu.
Valsts prezidents un Eiropas Komisijas priekšsēdētājs pārrunāja partnerības un sadarbības līguma noslēgšanas starp ES un Krieviju nepieciešamību, tādejādi konsekventi īstenojot Lisabonas līgumā pausto dalībvalstu apņemšanos veidot kopīgu ārpolitiku attiecībā uz trešajām valstīm.
Sarunas gaitā pārrunāts arī Kosovas neatkarības jautājums un ES dalībvalstu spēja formulēt vienotu nostāju šajā jautājumā.
Valsts prezidents pauda arī atbalstu Eiropas Komisijas rīkotajai konferencei šā gada 15.februārī, kuras mērķis ir skaidrot Lisabonas līguma radītās pārmaiņas ne vien Latvijā, bet arī ES kopumā.

 

Valsts prezidenta Preses dienests

Par Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vizītes darba kārtību Rīgā

Vakar, 14.februārī, Rīgā ieradās Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu. EK priekšsēdētāja darba vizītes mērķis ir pārrunāt ar valsts augstākajām amatpersonām Latvijā aktuālākos Eiropas Savienības jautājumus un veicināt diskusiju par Lisabonas līguma nozīmi Latvijai. Šodien Ž.M.Barrozu Latvijas Universitātē saka ievadrunu konferencē “Lisabonas līgums – kā tas mūs ietekmēs?”.
Vakar tūlīt pēc ierašanās Eiropas Komisijas priekšsēdētājs tikās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru. Šodien EK priekšsēdētājs paredzējis tikties ar Saeimas priekšsēdētāju Gundaru Daudzi, Ārlietu komisijas vadītāju Andri Bērziņu un Eiropas lietu komisijas vadītāju Vairu Paegli. Garāka saruna plānota ar Ministru prezidentu Ivaru Godmani.
Šodien pirms konferences “Lisabonas līgums – kā tas mūs ietekmēs?” EK priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu iecerējis tikties ar ES “pārdomu grupas” vadītāja vietnieci Vairu Vīķi-Freibergu.
2008.gada janvārī Eiropas Komisija nāca klajā ar priekšlikumiem par turpmākiem pasākumiem klimata pārmaiņu ierobežošanā un par jaunām uzņēmējdarbības iespējām. EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca informē, ka vizītes laikā plānots pārrunāt energoresursu piegāžu drošības jautājumus un Latvijas iespējas atjaunojamo energoresursu izmantošanā.
Kopš 2007.gada decembra Latvijas iedzīvotāji var ceļot 24 Šengenas līguma valstīs bez robežkontroles. 30.martā tiks atcelta pasu kontrole arī Rīgas lidostā. EK priekšsēdētājs vēlas pārliecināties par Šengenas zonas ieguvumiem un pārrunāt Latvijas lomu kā ES ārējās robežas sargam.
Apspriežamo jautājumu lokā ir Lisabonas līguma ratifikācija un tā skaidrošana iedzīvotājiem, Latvijas tautsaimniecības stāvoklis, progress makroekonomiskās stabilitātes nodrošināšanā un darāmais ceļā uz eiro ieviešanu.
2008.gads ir nozīmīgs ES kaimiņu politikā, jo jāvienojas par nākotnes sadarbības modeli gan Eiropas Savienības austrumos, gan dienvidos, no kā izriet sarunas par sadarbību ar konkrētām valstīm. Vēl tikšanās dalībnieki plāno pārrunāt ES un Krievijas attiecības, Latvijas prezidentūras Baltijas jūras valstu padomē ierosinātās tēmas, Eiropas Savienības stratēģiju izaugsmei un nodarbinātībai, automašīnu rindu problēmas risinājumus pie ārējās robežas.
Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

 

Par jauno Lisabonas līgumu un tam veltīto Rīgas konferenci

“Lisabonas līgums paredz lielākas pilnvaras nacionālajiem parlamentiem ietekmēt Eiropas Savienības likumdošanu, tādējādi paredzot lielāku demokratizāciju,” norāda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.
Saeimas deputāte skaidro, ka jaunais Lisabonas līgums paredz: vismaz viens miljons Eiropas Savienības (ES) pilsoņu apvienojoties var pieprasīt Eiropas Komisijai izstrādāt nepieciešamos tiesību aktus. Šis ir veids kā nodrošināt tiešu iedzīvotāju ietekmi uz ES likumdošanu un attīstību.
“Liela loma, izmantojot Lisabonas līguma piedāvātās iespējas, būs mūsu eiroparlamentāriešiem, tādēļ Latvijas iedzīvotājiem ļoti rūpīgi jāizvēlas cilvēki, kuriem viņi nākamā gada vēlēšanās uzticēs aizstāvēt savas intereses Eiropas Parlamentā,” skaidro V.Paegle. Viņa uzsver arī sabiedrības informēšanas nozīmi, jo tieši cilvēku izpratne par ES jautājumiem un vēlme aktīvi līdzdarboties būs galvenie priekšnosacījumi, lai Latvija veiksmīgi izmantotu Lisabonas līguma piedāvātās pilsoņu iniciatīvas iespējas.
Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle šodien, 15.februārī, piedalās diskusijā, kas notiek konferences “Lisabonas līgums – kā tas mūs ietekmēs?” ietvaros. Diskusijā piedalās arī Eiropas Savienības enerģētikas komisārs Andris Piebalgs, Eiropas Parlamenta deputāts Guntars Krasts un citi eksperti.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!