• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Eiropas biznesa atbalsta tīklu arī Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2008., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/170960

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

15.02.2008., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Eiropas biznesa atbalsta tīklu arī Latvijā

 

Kaut gan oficiālā Eiropas biznesa atbalsta tīkla atklāšana Latvijā paredzēta 29.februārī, jau no mēneša sākuma Latvijas uzņēmēji var izmantot Eiropas Komisijas jaunizveidotā tīkla sniegtos integrētos pakalpojumus uzņēmējdarbības un inovāciju atbalstam.
7.februārī Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens atklāja “Enterprise Europe Network” – jaunu un ietekmīgu Eiropas mēroga atbalsta tīklu uzņēmumiem. Visi nozīmīgākie uzņēmējdarbības atbalsta aprindu dalībnieki Eiropā ir apvienojuši spēkus, lai izveidotu “vienas pieturas” dienestu, kas īpaši palīdzēs mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) izmantot visu potenciālu un pilnveidot inovācijas iespējas.
“Enterprise Europe Network” veido vairāk nekā 500 kontaktpunktu uzņēmējiem Eiropā. Tīkls darbojas 40 valstīs, ieskaitot visas ES valstis, EEZ valstis, kandidātvalstis Turciju un Maķedoniju, kā arī Armēniju, Izraēlu un Šveici, aptverot vairāk nekā 500 organizāciju. Tīkls sniedz visu veidu atbalsta pakalpojumus MVU tuvumā un darbojas gan visā Eiropā, gan ārpus tās robežām.
Atklāšanas pasākumā piedalījās zinātnes un pētniecības komisārs Janešs Potočniks, Slovēnijas ekonomikas ministrs Andrejs Vizjaks, Reģionu komitejas priekšsēdētājs Lūks van den Brande, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas Darba devēju grupas priekšsēdētājs Anrī Maloss, uzņēmēju organizāciju vadītāji un MVU pārstāvji.
EK priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens, kurš atbild par uzņēmējdarbības un rūpniecības politiku, sacīja: “Jaunais tīkls “Enterprise Europe Network” ir nozīmīgs solis, Eiropas Komisijai veidojot integrētu Eiropas uzņēmējdarbības un uzņēmumu izaugsmes veicināšanas politiku. Es aicinu visus uzņēmējus gan ES, gan citviet to izmantot atbilstīgi vajadzībām.”
Reģionu komitejas priekšsēdētājs Lūks van den Brande sacīja: “Reģionu komiteja pilnībā atbalsta šo iniciatīvu – tā ir paraugs sadarbībai Eiropā. Reģioni un pilsētas ir Eiropas izaugsmes un nodarbinātības dzinējspēks, un, lai veidotos patiesa sadarbība ar MVU, tai jānoris to tiešā tuvumā.”
Eiropas institūcijas
Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas priekšsēdētājs Dimitris Dimitriadis sacīja: “Uzņēmējdarbības gars ir izšķirīgs, lai Eiropa spētu godam paveikt globalizācijas izvirzītos uzdevumus, radīt jaunas darba vietas un inovācijas. Tāpēc “Enterprise Europe Network” izveide ir svarīgs solis pareizajā virzienā.”
“Enterprise Europe Network” raksturīgas agrākā Eiropas informācijas centru tīkla un Inovāciju rosināšanas centru tīkla stiprās puses. Jaunā tīkla darbības princips un moto ir “Atbalsts uzņēmējdarbībai tepat blakus”. “Atvērto durvju” principu ievēros visā tīklā un visi tīkla partneri. Ikviens MVU varēs saņemt informāciju un tā vajadzībām īpaši pielāgotus pakalpojumus, liekot lietā modernās tehnoloģijas un visu jaunā tīkla dalīborganizāciju atbalstu.
Eiropas biznesa atbalsta tīkla piedāvātie pakalpojumi
1. Palīdzība uzņēmumiem izvērst darbību starptautiskā mērogā
Lēš, ka viens miljons Eiropas MVU varētu iesaistīties pārrobežu tirdzniecībā un ieguldījumos. “Enterprise Europe Network” palīdzēs organizēt apmaiņas starp uzņēmumiem, radīt jaunas idejas, izveidot labvēlīgu vidi partnerību veidošanai un stimulēt uzņēmumu vērienīgāku attīstību. Tiks organizētas sanāksmes sakaru dibināšanai, lai uzņēmumiem palīdzētu atrast uzticamus partnerus.
Veidot MVU partnerības tehnoloģiju jomā, balstoties uz inovāciju nodošanu, – tā ir vēl viena iespēja iekarot starptautisko tirgu un gūt peļņu no ieguldījumiem pētniecībā. Tīkls palīdzēs MVU atrast partnerus un noslēgt līgumus.
2. Inovācijas, jauni produkti un izdevības vienotajā tirgū
Atbalsts mazajiem uzņēmumiem tehniskās lietās, piemēram, saistībā ar intelektuālā īpašuma tiesībām, standartiem un ES tiesību aktiem, jo uzņēmumiem ne vienmēr ir viegli izsekot pārmaiņām un izdevībām ES.
Sekmēt inovācijas – “Enterprise Europe Network” rosina MVU vairāk nodoties inovācijām, jo apmaiņa ar pētījumu rezultātiem var radīt jaunas idejas un izdevības. Uzlabosies arī sadarbība ar uzņēmumu kopām [klasteriem], kas nodarbojas ar dažādas ievirzes inovācijām. Piekļuve inovatīvām tehnoloģijām palīdzēs MVU darboties globālas konkurences apstākļos.
3. Piekļuve ES projektiem un finansējumam
“Enterprise Europe Network” uzdevums ir aizpildīt robus informācijā par dažādiem ES finansējuma avotiem un vairot uzņēmumu informētību par pieejamām izdevībām. Sevišķi atbalstīs MVU dalību pētniecības programmās.
4. Atgriezeniskā saite ar Eiropas Komisiju
“Enterprise Europe Network” darbosies kā abpusēja saikne starp uzņēmējiem un Komisiju, gādājot, lai abas puses būtu informētas par otras puses ieskatiem, un nodrošinās, ka Komisijas sagatavotā stratēģija un ierosmes MVU palīdz, nevis rada lieku administratīvu apgrūtinājumu.
Jaunais “Enterprise Europe Network” tīkls ir daļa no Komisijas integrētās Eiropas uzņēmējdarbības un uzņēmumu izaugsmes veicināšanas politikas. Tas sniegs atbalstu MVU visās nozarēs, lai tie varētu sekmīgāk izmantot vienotā tirgus priekšrocības.
Eiropas biznesa atbalsta tīkls Latvijā
Eiropas biznesa atbalsta tīkla Latvijā darbību nodrošina tā galvenais koordinators – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), kā arī otra partnerorganizācija – Latvijas Tehnoloģiskais centrs (LTC), sniedzot vienotus pakalpojumus ārējās tirdzniecības un inovāciju jomā.
Tie būtu:
• Informatīvais atbalsts
un konsultācijas uzņēmējiem par:
– ārējās tirdzniecības jautājumiem;
– Eiropas Savienības likumdošanas un politikas aspektiem un to darbību Latvijā;
– iespējām saņemt finansējumu no Eiropas Savienības programmām un iniciatīvām;
– EK 7.ietvarprogrammas projektiem;
– biznesa sadarbības veidošanu ar ārvalstu partneriem;
– inovācijas atbalsta programmām:
– inovāciju pasaulē, Eiropā un Latvijā;
– Latvijā izstrādāto tehnoloģiju pārneses iespējām uz ārvalstīm un ārvalstu inovatīvo tehnoloģiju ieviešanu Latvijā.
• Informatīvie semināri par aktuāliem ES tematiem, inovāciju rosināšanu utt.
Eiropas biznesa atbalsta tīkls uzņēmējiem piedāvā unikālu iespēju izmantot LIAA & LTC sniegto informatīvo un konsultatīvo atbalstu un pakalpojumus vienuviet Latvijā, tai pašā laikā piedāvājot saikni un kontaktus ar visām Eiropas valstīm.
Kontakti:
LIAA Eiropas informācijas centrs
Pērses iela 2, Rīga, LV-1442, 2.stāvs
Tel: 67039430, fakss: 67039431
E-pasts: een@liaa.gov.lv 
LTC Inovāciju rosināšanas centrs
Aizkraukles iela 21, Rīga, LV-1006
Tel: 67557919, fakss: 7541218
E-pasts: ltc@latnet.lv 
Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!