• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par revīziju un secinājumiem deviņās Latvijas slimnīcās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2008., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171081

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontrole: Par Rīgas domes rīcības neatbilstību normatīvo aktu prasībām

Vēl šajā numurā

19.02.2008., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par revīziju un secinājumiem deviņās Latvijas slimnīcās

 

Valsts kontrole (VK), veicot revīziju deviņās Latvijas slimnīcās, atklāja, ka vairāku revīzijas izlasē iekļauto ārstniecības personu mēneša darba alga 2006.gadā veidoja tikai 29% no kopējās darba samaksas, savukārt 2007.gada četros mēnešos – 30%, pārējo darba samaksas daļu veidoja dažādas piemaksas, arī tādas, kas nav noteiktas ārējos normatīvajos aktos. Revidējamā laika posmā, pārbaudot mēneša darba algas noteikšanu, konstatēts, ka divas no deviņām revīzijas apjomā iekļautajām slimnīcām ārstniecības personām nav noteikušas amatu kvalifikācijas kategorijas un amatu kvalifikācijas kategorijām atbilstošas mēneša darba algas.

Divās slimnīcās vairākām ārstniecības personu amatu grupām mēneša darba alga tikusi noteikta zemākā apmērā, nekā paredzēts ārējā normatīvajā aktā. Pārbaudot piemaksu noteikšanas sistēmu, konstatēts, ka sešās no revīzijas apjomā iekļautajām deviņām slimnīcām piemaksas par virsstundu darbu nav noteiktas saskaņā ar Darba likumu. Virsstundu darbs šajās slimnīcās ticis apmaksāts tikai ārstniecības personu pamatslodzes darba algas likmes apmērā.

Trijās no revīzijas apjomā iekļautajām slimnīcām piemaksas par darba stāžu noteiktas, neievērojot ārējā normatīvā akta prasības, vēl trijās slimnīcās minētās piemaksas nav ne noteiktas, ne izmaksātas.

No revīzijas apjomā ietvertajām deviņām slimnīcām trīs slimnīcās konstatēts lielāks nostrādāto virsstundu skaits, nekā to pieļauj Darba likums, piemēram, viena no revīzijas izlasē iekļautajām ārstniecības personām četru mēnešu laikā virs normālā darba laika ir nostrādājusi 734 stundas, kas ir par 590 stundām vairāk, nekā noteikts Darba likumā. VK uzskata, ka revīzijā konstatētā ārstniecības personu darba slodze, iespējams, traucē nodrošināt kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

Atklāti vairāki gadījumi, ka darba laika uzskaitē uzrādītais kopējais ārstniecības personu nostrādāto stundu skaits pie vairākiem darba devējiem pārsniedz 24 stundas diennaktī. Dažās no revidētajām slimnīcām ārstniecības personas saskaņā ar noslēgtajiem darba/uzņēmuma līgumiem vienlaikus bijušas nodarbinātas pat pie deviņiem darba devējiem. Pēc veiktās revīzijas VK revidētajām slimnīcām ir izstrādājusi 112 ieteikumus, kurus tās ir apņēmušās ieviest. Revīzijas veiktas par laika posmu no 2006.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 30.aprīlim.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!