• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Lietuvas Republikas 90.gadadienas svinībām Viļņā 16.februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2008., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171085

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

19.02.2008., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Lietuvas Republikas 90.gadadienas svinībām Viļņā 16.februārī

 

01.JPG (14955 bytes)
 

16.februārī, atzīmējot Lietuvas Republikas 90.gadadienu, tuvākie likteņa kaimiņi – Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Igaunijas Republikas prezidents Tomass Hendriks Ilvess un Lietuvas Republikas prezidents Valds Adamkus – Lietuvas prezidenta pilī Viļņā
Foto: Juris Krūmiņš, VPPD

GERBONIS.JPG (14298 bytes)Valsts prezidents Valdis Zatlers, atbildot uz Lietuvas Republikas prezidenta Valda Adamkus ielūgumu, 16.februārī darba vizītē apmeklēja Lietuvu, kur kopā ar Igaunijas Republikas prezidentu Hendriku Ilvesu un Polijas Republikas prezidentu Lehu Kačiņski piedalījās Lietuvas neatkarības 90.gadadienas svinībās Viļņā.

Valsts prezidents kopā ar Lietuvas, Igaunijas un Polijas prezidentiem piedalījās svinīgajā Baltijas valstu karogu pacelšanas ceremonijā Daukantas laukumā. Pēc tam visu triju Baltijas valstu prezidenti un Polijas prezidents apmeklēja svinīgo dievkalpojumu Viļņas katedrālē.

Vēlāk Latvijas, Igaunijas un Polijas valstu prezidenti piedalījās Lietuvas prezidenta Valda Adamkus rīkotajās darba pusdienās, kuru gaitā četru valstu augstākās amatpersonas pārrunāja Lisabonas līguma ratifikācijas gaitu visās četrās valstīs, kā arī vairākus citus aktuālus Eiropas Savienības jautājumus. Sarunas gaitā apspriesta Eiropas Savienības dalībvalstu spēja formulēt vienotu nostāju aktuālajā Kosovas neatkarības jautājumā. Valsts prezidents uzsvēra, ka šis būs pirmais nopietnais pārbaudījums dalībvalstu spējai, sekojot Lisabonas līguma vadlīnijām, vienoties par saskaņotu rīcību šajā jautājumā.

Tikšanās gaitā pārrunāti arī aktuālie enerģētiskās neatkarības jautājumi, tajā skaitā Ignalinas atomelektrostacijas projekta un tā sauktā “Power Bridge” savienojuma virzības gaita. Tāpat apspriestas Baltijas valstu un Polijas divpusējās un daudzpusējās sadarbības iespējas dažādās jomās.

Pēc darba pusdienām Latvijas, Igaunijas un Polijas prezidenti pēc Lietuvas prezidenta ielūguma apmeklēja militāro parādi Viļņas katedrāles laukumā, kur visi četri prezidenti teica apsveikuma uzrunas klātesošajiem.

Darba vizītes turpinājumā prezidenti apmeklēja svinīgo koncertu Lietuvas Nacionālajā operā un piedalījās Lietuvas prezidenta Valda Adamkus rīkotajās oficiālajās vakariņās par godu Lietuvas Republikas 90.gadadienai.

Valsts prezidenta preses dienests


 

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, uzrunājot Lietuvas tautu:

Augsti godātais prezident [Valds Adamkus]!

Ekselences, Seima deputāti, ministri, ārvalstu vēstnieki!

Lietuvas iedzīvotāji! Dārgie draugi!

Šodien es Latvijas valsts vārdā sveicu jūs, lietuviešus, jūsu valsts deviņdesmit gadu jubilejā. Lietuviešiem raksturīgā drosme un neatlaidība, apņēmība un noteiktība ļāva ar ieročiem rokās izcīnīt savas valsts neatkarību tālajā 1918.gadā. Līdzīgs savulaik bija arī Latvijas ceļš uz neatkarību, tāpēc šie svētki mums, latviešiem, ir īpaši tuvi un saprotami.

Mēs esam vienīgās baltu tautas pasaulē, un tas nozīmē, ka Lietuvas veiksmes un uzvaras mēs Latvijā vienmēr esam uztvēruši īpaši – gluži kā savējās.

Arī grūtos brīžos latvieši un lietuvieši vienmēr centušies būt kopā – no Saules kaujas līdz neatkarības atjaunošanai mūsu tautu Atmodas laikos. Arī šodien, 18 gadus pēc neatkarības atjaunošanas, mums, latviešiem un lietuviešiem, jābūt kopā, gan pārvarot grūtības, gan svinot svētkus. To man ir teikuši daudzi cilvēki Latvijā un arī Lietuvā. Tāpēc es kā Latvijas Valsts prezidents darīšu visu iespējamo, lai latviešiem un lietuviešiem būtu, kur satikties, lai kopā nāktu ne tikai valdības, bet visi, kas to vēlas: mākslinieki, zinātnieki, ārsti, Latvijas un Lietuvas draugi un atbalstītāji. Varbūt jau šogad mēs visi kopā varētu nosvinēt Jāņus Latvijā? Zinu, ka šī vasaras saulgriežu svinēšanas tradīcija pēdējos gados atdzimst arī Lietuvā, un Latvija labprāt palīdzētu to stiprināt.

Dārgie draugi!

Mums – latviešiem un lietuviešiem – ir vēl kāda līdzīga iezīme. Ļoti bieži Latvijā un, kā man teikuši mani lietuviešu draugi, arī Lietuvā ir pieņemts gausties: viss notiekošais ir slikts, valdības nekam neder, un dzīve tikai pasliktinās. Taču, kad vaicāju ļaudīm, kas tieši būtu jāmaina un kā viņiem klājas ikdienas gaitās, itin bieži izrādās, ka dzīve nemaz nav tik bezcerīga – bērni tiek skoloti labās skolās, un ģimeņu labklājība pieaug, jo ar katru gadu var atļauties vairāk.

Un tieši tāpēc savu uzrunu gribu beigt ar latviešu dzejnieka Knuta Skujenieka vārdiem. Lietuviešu valodā tos atdzejojis Vlads Brazūns.

Nav ko slieties dižā stājā,
Nav ko lepnus vārdus dvest,
Jo tāpat nemaz nav viegli
Ikdienišķi galvu nest.
Neraudāt par to, kas bijis,
Nebīties par to, kas rīt,
Tikai saudzīgi un droši
Savu vagu taisni dzīt.

Lai mums visiem kopā tas izdodas! Daudz laimes dzimšanas dienā, Lietuva!

 

Uzruna Lietuvas Republikas 90.gadadienas svinīgajā parādē 16.februārī, ko Valsts prezidents norunā lietuviešu valodā.

05.JPG (15011 bytes)
 

Svinīgajā dievkalpojumā Viļņas katedrālē 16.februārī (attēlā no labās): Igaunijas Republikas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Lietuvas Republikas prezidents Valds Adamkus un Polijas Republikas prezidents Lehs Kačiņskis
Foto: Juris Krūmiņš, VPPD

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!