• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre: Par izglītības lietām jaunveidojamo pašvaldību sistēmā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.2008., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171153

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: Apsveicot konkursa "Kas notiek Latvijā?" uzvarētājus

Vēl šajā numurā

20.02.2008., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre: Par izglītības lietām jaunveidojamo pašvaldību sistēmā

 

19.februārī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe tikās ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Edgaru Zalānu, lai pārrunātu ar izglītības attīstību saistītos jautājumus jaunveidojamo novadu kontekstā.

Runājot par izglītības attīstību pašvaldību kontekstā, T.Koķe uzsvēra: “Pašvaldību turpmākai attīstībai jākalpo par atbalstu iedzīvotājiem, tai īpaši jāveicina izglītības attīstība, pieejamība un efektivitāte.” Ministre piebilda, ka pašvaldību attīstības kontekstā svarīga ir arī pirmsskolas, pieaugušo un mūžizglītības pieejamība. T.Koķe uzsvēra, ka, efektīvi izmantojot un pilnveidojot jau esošās struktūras, jānodrošina izglītības iespējas un pieejamība jebkurā vecumā, tādējādi dodot iespēju iedzīvotājiem elastīgi pielāgoties darba tirgus prasībām un nodrošinot cilvēka kā personības izaugsmi. Ministri bija vienisprātis, ka iesaistītajām institūcijām – gan ministrijām, gan pašvaldībām – kopīgi jāveicina bērnudārzu attīstība.

Pārrunājot administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu, ministrs E.Zalāns uzsvēra, ka tā pašvaldībām sniegs jaunas attīstības iespējas. “Novadiem jābūt patstāvīgiem un attīstīties spējīgiem, lai varētu nodrošināt gan pašvaldības teritorijas izaugsmi, gan kvalitatīvu un mūsdienīgu pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem,” akcentēja ministrs.

Saskaņā ar Ministru kabineta doto uzdevumu nozaru ministrijām līdz šā gada 1.maijam jāsagatavo un jāiesniedz izskatīšanai valdībā priekšlikumi grozījumiem vairākos likumos, kas saistīti ar pašvaldību darbības nodrošināšanu. Saskaņā ar Ministru kabineta lemto par atbildīgo institūciju tiesību aktu projektu sagatavošanas koordinācijā noteikta Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija ir atbildīga par Izglītības likuma grozījumu izstrādi, ko ministrija veiks kopā ar sociālajiem partneriem, iepriekš izdiskutējot un kopīgi vienojoties par atbilstošāko risinājumu.

Ministri pārrunāja iespēju, ka, izslēdzot no Izglītības likuma normas par rajona pašvaldību kompetenci izglītības jomā, katrā pašvaldībā būtu izveidojama par izglītības pārvaldību atbildīga institūcija. Savukārt paredzēts, ka pašvaldības izlemšanā būs jautājums par šīs institūcijas struktūru un kapacitāti. Kā obligāts tiks paredzēts nosacījums, ka ik pašvaldībā jābūt vismaz vienam darbiniekam, kura kompetencē ir izglītības nozares organizācija attiecīgajā pašvaldībā. T.Koķe uzsvēra, ka svarīgi nodrošināt izglītības pārvaldības funkciju īstenošanu, lai nodrošinātu pilnvērtīgu izglītības procesu, piemēram, saistībā ar centralizētajiem eksāmeniem, ar mācību metodisko darbu u.c.

Ministri bija vienisprātis, ka jāparedz iespēja novadu pašvaldībām sadarboties atsevišķu funkciju veikšanā, piemēram, izglītības jautājumu organizēšanā. Jau patlaban likums “Par pašvaldībām” atļauj pašvaldībām slēgt sadarbības vai deleģēšanas līgumus par kopīgu funkciju izpildi.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!