• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
LZA goda doktors inženierzinātnēs - "VEF Minox" autors Valters Caps. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2001., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17116

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Integrācijas biroju

Vēl šajā numurā

09.05.2001., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

LZA goda doktors inženierzinātnēs — "VEF Minox" autors VALTERS CAPS

Ar Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta 2001. gada 24. aprīļa lēmumu inženierim Valteram Capam ir piešķirts LZA goda doktora grāds inženierzinātnēs par "VEF Minox" kameras izgudrošanu un dizainu kā principiāli jaunu tehnoloģisku risinājumu fotokameru ražošanā trīsdesmitajos gados. Toreiz tā bija ne tikai modernākā, bet arī mazākā fotokamera pasaulē.

Pagodināt Valteru Capu ierosināja Latvijas Fotogrāfijas muzejs un atbalstīja Latvijas Zinātņu akadēmijas Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļa.

Valters Caps ir izcils konstruktors un izgudrotājs, kurš visu savu dzīvi veltījis miniatūra fotoaparāta idejai, tās īstenošanai un pilnveidošanai.

Valters Caps ir dzimis 1905. gada 4. septembrī Rīgā un dzīvojis Rīgā līdz 1921. gadam un no 1936. līdz 1941. gadam. Strādājis grāmatu spiestuvē kā litogrāfa māceklis (1921) un Valsts elektrotehniskajā rūpnīcā VEF (1936—1941), kur radījis pasaulē pirmo miniatūro fotoaparātu "VEF Minox". Strādājis Tallinā (1921—1936), Vācijā (Berlīnē un Veclārā, 1941—1950), kopš 1950. gada dzīvo un strādā Šveicē, kur nodarbojas ar aprēķiniem un konstruēšanu miniatūrajā fotogrāfijā.

Miniatūrās fotokameras prototips tapa no 1932. līdz 1936. gadam Tallinā, bet priekšlikums ražot "Minox" Igaunijā nerada interesi. Toties VEF Rīgā to uzņēma ar izpratni, un 1936. gada rudenī V.Caps pārcēlās uz Rīgu, kur kopā ar latviešu inženieriem un konstruktoriem Eduarda Bērziņa vadībā ķērās pie tehnoloģiskās izstrādes rūpnieciskai ražošanai. 1937. gadā tapa eksperimentālā partija. Sērijveida izlaide sākās 1938. gadā. No 1937. līdz 1942. gadam saražoja ap 17 000 kameru, kuras eksportēja uz visām attīstītākajām pasaules valstīm. 1940. gadā, kad Latviju okupēja PSRS, ražošana netika pārtraukta, tikai gravējumu "Made ir Latvia" aizstāja ar "Made in USSR". 1944. gadā vācieši izveda iekārtas un rasējumus uz Vāciju, un 1948. gadā Veclārā V.Capa dibinātā firma "Minox GmbH" sāka ražot "Minox" kameru. Vācijā firma "Minox GmbH" līdz šai dienai ir izlaidusi ap 1 miljonu dažādu modeļu "Minox" fotoaparātu. Iela, kurā atrodas firmas galvenā daļa, nosaukta Valtera Capa vārdā. Neraugoties uz tehnoloģisko revolūciju, kāda notikusi kopš kameras izgudrošanas laikiem, "Minox" fotoaparātam joprojām ir tas pats tehniskais un stilistiskais dizains, kāds bija pirmajam "VEF Minox".

Pirmie V.Capa patenta pieteikumi reģistrēti Somijā 1936. gadā, no 1936. līdz 1938. gadam patenti tika pieteikti vismaz 20 valstīs (Austrālijā, ASV, Kanādā, Beļģijā, Francijā u.c.), arī Latvijā (kā vienīgais izgudrojums fotogrāfijas nozarē). Kā pieteicēja visur norādīta rūpnīca VEF, bet kā autors — Valters Caps. Izcilais rīdzinieks V.Caps turpina uzturēt kontaktus ar Latvijas un Igaunijas fotogrāfu sabiedrībām, 2000. gadā viņš apmeklēja Latviju un Igauniju.

LZA sekretariāta informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!