• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par profesionālās izglītības pieejamību un pievilcību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.2008., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171241

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas priekšsēdētāja tikšanos ar akadēmiķiem un Latvijas augstskolu rektoriem

Vēl šajā numurā

21.02.2008., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par profesionālās izglītības pieejamību un pievilcību

 

“Latvijas interesēs ir panākt, lai skolēni, kas beiguši pamatskolu, izvēlētos profesionālās izglītības apmācību, tādējādi veicinot savu konkurētspēju darba tirgū. Lai to sasniegu, ir jāveic daudzi pasākumi, no kuriem būtiskākais ir darba devēju iesaistīšana profesionālās apmācības sistēmā un procesā,” norādīja Saeimas deputāte, Baltijas asamblejas Izglītības, zinātnes un kultūras komitejas locekle Baiba Rivža, kura Helsinkos (Somija) kopā ar kolēģiem no Baltijas un Ziemeļvalstīm piedalījās analītiskā diskusijā par profesionālās izglītības pieejamību un pievilcību.

B.Rivža norādīja, ka Latvijā šobrīd tikai 25% skolēnu izvēlas profesionālo vidējo izglītību, bet vēlamais rezultāts būtu līdzīgi kā Somijā – 40%, tādēļ Latvijai kaimiņvalsts pozitīvā pieredze profesionālās izglītības jomā ir ļoti nozīmīga, īpaši ņemot vērā, ka šobrīd tiek izstrādāts profesionālās izglītības likums.

“Somijas parlamenta un valdības pārstāvji atzinīgi novērtēja Latvijas mērķi Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu sadalē infrastruktūrai pirmo vietu iedalīt augstākajai izglītībai un zinātnei, bet kā otro nozīmīgāko finansējuma saņēmēju noteikt profesionālās izglītības iestādes,” stāstīja B.Rivža. Viņa skaidroja, ka arī Somija ļoti lielu ieguldījumu ir veikusi profesionālās izglītības apmācības modernizēšanā. Saeimas deputāte uzsvēra, ka Somijā ir vieglāk piesaistīt vietējos uzņēmējus, jo visas profesionālās izglītības iestādes pieder pašvaldībām.

Somijas kolēģi vizītes laikā minēja galvenos izaicinājumus – palielināt profesionālās izglītības programmu skaitu, veicināt sadarbību starp vidusskolām un profesionālās izglītības iestādēm, palielināt profesionālās izglītības pieejamību bērniem ar īpašām vajadzībām un padarīt profesionālo izglītību pievilcīgāku.

Tāpat Somijas izglītības eksperti uzsvēra, ka viens no svarīgākajiem aspektiem ir praktisko zināšanu pārbaude, kā arī starptautiskie konkursi šajā jomā, jo tie būtiski sekmē skolēnu motivāciju. Tādēļ Somijā šogad ļoti nopietni gatavojas “EuroSkills 2008” sacensībām, kuras septembrī norisināsies Nīderlandē. Pirmo reizi sacensībās starp Eiropas profesionālo izglītības iestāžu pārstāvjiem par titulu “Labākais no labākajiem” piedalīsies arī Latvija.

Saeimas deputāti Baiba Rivža, Jānis Eglītis un Anatolijs Mackevičs 7. un 8.februārī Helsinkos piedalījās Baltijas asamblejas un Ziemeļu padomes Izglītības zinātnes un kultūras komiteju kopīgā sēdē par profesionālo izglītību.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!