• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kas Latvijas uzņēmējam jāzina par Eiropas Savienību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2001., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17126

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā pamatskolēni ceļo uz Eiropas Savienību

Vēl šajā numurā

09.05.2001., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kas Latvijas uzņēmējam jāzina par Eiropas Savienību

Arvien straujāk norit Latvijas integrācija Eiropas Savienībā (ES), bet vistiešāk šīs pārmaiņas jūtamas ekonomikā. Latvijas uzņēmumi arvien aktīvāk darbojas Eiropas valstu tirgos un jau pašlaik saskaras ar dažādām Eiropas Savienības tirgus prasībām. Tāpat arvien vairāk ES prasību tiek ieviests arī Latvijas likumdošanā. Lai risinātu Latvijas uzņēmēju problēmas, kas rodas, Latvijai integrējoties ES, un informētu par jaunām iespējām, ko dos šis process, sabiedriskā organizācija "Eiropas kustība Latvijā" (EKL) uzsākusi darbu pie grāmatas "Kas Latvijas uzņēmējam jāzina par ES". Grāmatas uzdevums būs sniegt uzņēmējam informāciju un praktiskus padomus, kā darboties ES vienotajā tirgū, un par izmaiņām Latvijas tirgū Eiropas integrācijas procesa ietekmē.

Sadarbība ar uzņēmējiem Latvijas integrācijā ir viens no galvenajiem EKL darbības virzieniem nākotnē projektam veltītajā preses konferencē, uzsvēra EKL prezidents Ainārs Dimants. Integrācija ES ir ļoti nozīmīga Latvijas uzņēmējiem, jo šis process nesīs lielas pārmaiņas — jaunas iespējas un, iespējams, arī problēmas, tādēļ uzņēmējiem ir svarīgi būt informētiem, un labākais veids, kā to panākt, ir iesaistīties šajā procesā un to atbalstīt. Arī citur Eiropā uzņēmēji aktīvi atbalsta Eiropas ideju, norādīja A. Dimants.

"Bez uzņēmēju iesaistīšanās un atbalsta tālāka Latvijas virzība uz ES ir grūti iedomājama," preses konferencē atzina šī projekta vadītājs un idejas autors Artis Birziņš. Viņa pirms pāris mēnešiem izstrādātais projekts par uzņēmēju iesaistīšanu Eiropas integrācijas procesā tika atzīts par vienu no labākajiem EKL rīkotajā konkursā, un viņš saņēma uzņēmēja Sola Bukingolta naudas prēmiju.

Grāmatu uzņēmējiem iecerēts izdot 3000 eksemplāru tirāžā, un pašreiz noteiktā projekta izmaksas ir 5000 latu. Bet preses konferencē aicinātie pārstāvji no Latvijas Bankas un "Latvijas mobilā telefona" atzina: ja iecerētā grāmata tiktu labi izveidota, tad interese varētu būt visai liela un 3000 eksemplāru būs krietni par maz. Tādēļ jāizvērtē iespējas tirāžu palielināt.

Pašreiz projekta īstenošanai 2000 latu piešķīris A. Birziņa pārstāvētais uzņēmums "Columbus IT partneri", bet ar šo naudas summu ir daudz par maz, tādēļ EKL aicina arī citus uzņēmumus sniegt finansiālu atbalstu šī projekta realizēšanai. A.Dimants mudināja uzņēmumus iesaistīties arī grāmatas veidošanā un piedalīties ar praktiskiem padomiem, piemēram, par savu pieredzi ES tirgū. Grāmatā iecerēts ietvert kodolīgu informāciju un veidot to viegli pārskatāmu, jo, kā atzina projekta autors A. Birziņš, uzņēmēji ir aizņemti cilvēki, kuriem nav laika lasīt milzīgos Briseles informācijas plūdus. Tieši tādēļ svarīgi grāmatas veidošanā iesaistīties arī pašiem uzņēmējiem un veidot to praktisku un ērti lietojamu. Kā pastāstīja A.Dimants, grāmatas izdošanai palīdzību jau solījuši "Ekonomistu apvienība 2010", Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūts ar direktori Raitu Karnīti priekšgalā, kā arī ES Informācijas centrs.

Iecerēts, ka grāmatai "Kas Latvijas uzņēmējam jāzina par ES" būs piecas nodaļas – apskats par to, kā integrācija ES ietekmēs uzņēmējdarbības vidi Latvijā; informācija par ekonomikas attīstības procesiem ES; praktiska informācija un padomi par Eiropas tirgus apgūšanu (pārstāvniecību veidošanu, pieejamiem ES atbalsta fondiem, tirgus iekarošanu); uzņēmēju pieredze ES tirgū; informācija par kvalitātes sistēmu ieviešanu Eiropas tirgos. Grāmatā iecerēts aprakstīt arī jautājumus saistībā ar Eiropas vienoto valūtu eiro. Kā zināms, Latvijai, līdzīgi kā pārējām pašreizējām ES kandidātvalstīm, pēc iestāšanās ES būs jāpievienojas arī Eiropas Monetārajai savienībai, tādējādi eiro kļūs arī par Latvijas valūtu un tieši ietekmēs uzņēmējdarbību Latvijā.

Kā preses konferencē atzina Latvijas Bankas pārstāvis Jānis Motivāns, EKL var rēķināties ar Latvijas Bankas atbalstu šīs grāmatas veidošanā, īpaši attiecībā uz informāciju par jaunajām iespējām, kā arī problēmām, kādas radīs eiro ieviešana Latvijā. Arī "Latvijas mobilā telefona" prezidenta padomniece Maija Ozola pauda atbalstu šādas grāmatas izdošanai, bet norādīja, ka viņas pārstāvētā uzņēmuma interese šajā projektā ir vairāk kā padomdevējam, jo LMT jau ilgu laiku darbojas gan Eiropas, gan pasaules tirgū un ļoti labi pazīst ES tirgu.

Grāmatas mērķauditorija būs maksātspējīgie Latvijas uzņēmumi, kuru darbība saistīta ar ES tirgu, bet, ņemot vērā faktu, ka arī Latvija tuvākajā laikā kļūs par ES vienotā tirgus dalībnieci, informācija, kas būs apkopota jaunajā grāmatā, noderēs ikvienam Latvijas uzņēmējam.

"LV" informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!