• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par minimālās algas palielināšanu 2009.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.2008., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171281

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par pensionāru dzīves stāvokļa uzlabošanu

Vēl šajā numurā

21.02.2008., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par minimālās algas palielināšanu 2009.gadā

Lai pieaugošās inflācijas apstākļos straujāk uzlabotu minimālās algas saņēmēju ekonomisko situāciju, kā arī mazinātu nereģistrēto nodarbinātību, Labklājības ministrija (LM) rosina no 2009.gada 1.janvāra palielināt minimālo algu no 160 līdz 220 latiem. Līdz ar to, īstenojot šo ieceri, minimālās algas saņēmēji “uz rokas” saņemtu 170 latus, kas ir gandrīz par 41 latu vairāk nekā līdz šim.

Minētais nodoms noteikts LM izstrādātajā informatīvajā ziņojumā “Par minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu 2009.gadā”, kuru 21.februārī plānots izsludināt Valsts sekretāru sanāksmē. Ziņojums vēl būs jāsaskaņo ar citām ministrijām, sociālajiem partneriem Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē un jāapstiprina valdībā.

Informatīvo ziņojumu LM sagatavoja, pamatojoties uz 2003.gadā izstrādāto koncepciju par minimālo darba algu. Tā paredz septiņos gados minimālo algu paaugstināt līdz 50% no strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas par iepriekšējo gadu. 2009.gadā tā paredz minimālo algu noteikt 49% apmērā no strādājošo mēneša vidējās darba samaksas par iepriekšējo gadu, kas pēc Finanšu ministrijas (FM) prognozēm 2008.gadā ir 450,80 lati. Tātad aprēķinātā minimālā alga 2009.gadā ir 220,89 lati.

Labklājības ministrija uzskata, ka, izvirzot mērķi noteikt minimālo darba algu 50% apmērā no strādājošo mēneša vidējās darba samaksas par iepriekšējo gadu, minimālās darba algas apmērs arī tuvināsies Eiropas Sociālās hartas noteiktajai normai. Tā paredz, ka strādājošo ienākuma minimuma līmenim jābūt 66% no nacionālā ienākuma uz vienu iedzīvotāju vai 68% no nacionālās vidējās algas.

Ziņojumā uzsvērts arī tas, ka Latvijā minimālā mēneša darba alga ir viena no zemākajām salīdzinājumā ar citām ES dalībvalstīm. Turklāt zemā darba samaksa, t.sk. minimālā mēneša darba alga, ir viens no galvenajiem faktoriem, kas veicina iedzīvotāju došanos strādāt uz vecajām ES dalībvalstīm.

Saskaņā ar FM aprēķiniem, lai paaugstinātu minimālo algu līdz 220 latiem, valsts budžetā papildu nepieciešami 48 milj. latu, savukārt ieņēmumi valsts un pašvaldību budžetos tiek prognozēti 117 milj. latu apmērā.

Galīgie aprēķini tiks veikti, kad valdība pieņems lēmumu par minimālās darba algas paaugstināšanu 2009.gadā.

Pēc statistikas datiem, 2007.gadā strādājošo skaits, kuri saņēma mazāk par minimālo darba algu un minimālās algas apmērā bija 73,3 tūkst. cilvēku no strādājošo kopskaita jeb 9,2%, t.sk. privātajā sektorā 64,7 tūkst. (11,9%) un sabiedriskajā sektorā – 8,6 tūkst. cilvēku (3,4%).

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!