• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas priekšsēdētājs: Uzturoties oficiālā vizītē Somijā 25.-26.februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.2008., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171543

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: Akreditējot Gruzijas vēstnieku Latvijā

Vēl šajā numurā

27.02.2008., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas priekšsēdētājs: Uzturoties oficiālā vizītē Somijas Republikā

 

Saeimas priekšsēdētājs 25. un 26.februārī atrodas oficiālā vizītē Somijas Republikā. Šī ir pirmā Saeimas priekšsēdētāja oficiālā vizīte Ziemeļvalstīs pēc stāšanās amatā.

25.februārī, apmeklējot Olkiluoto atomelektrostaciju (AES) Somijā, Saeimas delegācija tikās ar enerģētikas kompānijas “Teollisuuden Voima Oy” (TVO) pirmo viceprezidenti Anneli Nikula.

Puses pārrunāja kopējo enerģētikas politiku ES, gan arī konkrētus projektus, piemēram, plānoto TVO Olkiluoto 3 kodolreaktora būvniecību Somijā. Tas būs 1600 MW trešās paaudzes Eiropas saspiestā ūdens reaktors. Somijas pārstāvji izrādīja interesi par plānotās elektrostacijas būvi Lietuvā un Latvijas dalību šajā projektā.

“Lai izvairītos no elektroenerģijas deficīta nākotnē, Latvija ir paudusi atbalstu jaunās atomelektrostacijas celtniecībai Lietuvā. Tādēļ ar Somijas kolēģiem īpaši konsultējāmies par šāda veida elektroenerģijas nodrošināšanas priekšrocībām,” teica Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Somu pieredze liecina, ka šāda projekta īstenošanā liela nozīme ir savlaicīgai un rūpīgai izpētei, kā arī informējošajam darbam, lai skaidrotu iedzīvotājiem atomelektrostacijas būvniecības un drošības jautājumus.

Saeimas Tautsaimniecības komisijas Enerģētikas apakškomisijas pārstāvis Dzintars Zaķis interesējās par valsts un privātā sektora sadarbību, īstenojot Olkiluoto projektu.

Saeimas delegācija viesojās Raumas pilsētā, ar kuras pārstāvjiem pārrunāja abām valstīm aktuālo pašvaldību reformas jautājumu. “Arī Somijā, līdzīgi kā Latvijā, notiek administratīvo teritoriju apvienošanas reforma. Tā ļaus pilnveidot iedzīvotājiem pieejamos pakalpojumus, kā arī ietaupīt administratīvos izdevumus, un vienlaikus lielāku finansējumu atvēlēt teritoriju attīstībai,” atzina G.Daudze.

Vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētājs tikās arī ar Rīgas sadraudzības pilsētas Pori mēru. Sarunas laikā tika pārrunāta vairāk nekā pirms 40 gadiem sāktā abu pilsētu sadarbība, kas bijusi īpaši veiksmīga un aktīva sociālajā un kultūras jomā.

Vakar, 26.februārī, Gundars Daudze tikās ar Somijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Sauli Nīnisto, Somijas Republikas premjerministru Mati Vanhanenu, kā arī apmeklēja Latvijas Republikas vēstniecību Somijā.

Saeimas priekšsēdētājs G.Daudze, tiekoties ar Somijas parlamenta priekšsēdētāju Sauli Nīnisto, uzsvēra, ka jādomā par vienota elektroenerģētikas tīkla attīstību Baltijas jūras reģionā, lai energosistēmas būtu savienotas un papildinātu viena otru. Arī Somijas puse apliecināja, ka ir ieinteresēta sadarbības attīstībā, tādējādi nodrošinot Baltijas jūras valstu enerģētisko neatkarību. 

“Ignalinas atomelektrostaciju ir paredzēts slēgt 2010.gada sākumā, tādēļ mums jau šodien jāatrod piemērotākais risinājums energoresursu nodrošināšanai nākotnē, jo enerģētikas projektu īstenošanai nepieciešams ilgs laiks. Latvija ir apliecinājusi gatavību piedalīties jaunas atomelektrostacijas celtniecībā Lietuvā, bet sabiedrības attieksme šajā jautājumā ir neviennozīmīga, tādēļ mums ir ļoti svarīgi iepazīties ar šādu projektu drošības risinājumiem,” teica G.Daudze.

Tāpat abu parlamentu vadītāji diskutēja par nepieciešamību aktīvi strādāt pie atjaunojamo energoresursu izmantošanas. Runājot par ES enerģētikas politiku, Saeimas Tautsaimniecības komisijas Enerģētikas apakškomisijas deputāts Dz.Zaķis pauda viedokli, ka šobrīd ES Latvijai piešķīrusi salīdzinoši mazu CO2 kvotu, kas apgrūtina ražošanas attīstību.

Savukārt Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Somijas parlamentu priekšsēdētājs Jānis Eglītis aicināja vides jautājumus risināt, ciešāk sadarbojoties Baltijas asamblejai un Ziemeļu padomei.

Tiekoties abu valstu parlamentu pārstāvji pārrunāja sadarbības veicināšanas iespējas parlamentu līmenī, īpaši akcentējot Baltijas jūras vides jautājumus, enerģētiku un ES īstenoto kaimiņpolitiku. Latvijas puse informēja par mūsu interesi sadarboties ar Somiju kaimiņpolitikas projektu īstenošanā Ukrainā, Gruzijā un Moldovā.

Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs informēja Somijas parlamenta priekšsēdētāju par šā gada augustā Jūrmalā (Latvijā) plānoto Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu vadītāju tikšanos, kurā enerģētikas jautājumi varētu tikt iekļauti kā viens no galvenajiem darba kārtības punktiem.

Pārrunāti arī robežšķērsošanas jautājumi ar Krieviju, kas ir vienlīdz aktuāli abām valstīm. G.Daudze uzsvēra, ka šo jautājumu aktualizējis, arī tiekoties ar Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu. Abas puses bija gatavas sadarboties robežšķērsošanas jautājuma risināšanā.

Tikšanās noslēgumā G.Daudze uzaicināja Somijas parlamenta priekšsēdētāju atbildes vizītē apmeklēt Latviju.

Saeimas delegācija kā goda viesi piedalījās arī Somijas parlamenta sēdē, kurā parlamenta deputāti ar aplausiem godināja Saeimas priekšsēdētāju G.Daudzi.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!