• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents: Ierosinot grozījumus Saeimas kārtības rullī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.2008., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171563

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

27.02.2008., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents: Ierosinot grozījumus Saeimas kārtības rullī

 

Valsts prezidents Valdis Zatlers 26.februārī ir izmantojis savas Satversmē nostiprinātās likuma ierosināšanas tiesības, lai veiktu grozījumus Saeimas kārtības rullī, paredzot tiesībsargam tiesības uzstāties ar gada ziņojumu parlamenta plenārsēdē.

Valsts prezidents ir nosūtījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem, kurā norāda, ka Saeima ir nodevusi izskatīšanai Juridiskajai komisijai likumprojektu “Grozījumi Saeimas kārtības rullī”, paredzot papildināt minēto likumu ar jaunu nodaļu “Ministru kabineta locekļu ziņojumi”.  

“Manuprāt, tā ir parlamentārā valstī apsveicama un nepieciešama iniciatīva, kas dos iespējas gan Ministru prezidentam, gan viņa vadītās valdības ministriem sniegt atskaiti parlamentam gan par paveiktajiem darbiem, gan par iecerēto valdības darbību turpmāk. Iespēja piedalīties debatēs par ikgadējo Ministru prezidenta ziņojumu par Ministru kabineta paveikto un iecerēto darbību savukārt dos iespēju parlamenta deputātiem aktīvi piedalīties svarīgu izpildvaras jautājumu apspriešanā un parādīt vēlētājiem savu kompetenci un izpratni par tiem. Es kā Valsts prezidents izmantošu šo iespēju, lai ierosinātu izvērtēt nepieciešamību veikt vēl vienu grozījumu Saeimas kārtības rullī, paredzot tiesībsargam tiesības uzstāties ar gada ziņojumu parlamenta plenārsēdē. Par to vairākkārt ir runāts dažādos forumos, taču diemžēl jautājums tā arī nav virzīts tālākai izskatīšanai,” vēstulē G.Daudzem norāda Valsts prezidents.

Tāpat Valsts prezidents savā vēstulē Saeimas priekšsēdētājam norāda, ka citās demokrātiskajās valstīs ombuda autoritāte ir balstīta šīs institūcijas spējā rīkoties drosmīgi, patstāvīgi un aktīvi, kā arī tās iespējās būt pienācīgi uzklausītam un arī sadzirdētam. Tāpēc, kā teikts Valsts prezidenta vēstulē, “tiesībsarga tiesības sniegt ikgadējo ziņojumu klātienē Saeimas sēdē noteikti būtu veids, kā aktualizēt cilvēktiesību un labas pārvaldības jautājumus augstākajā līmenī. Turklāt tas ir īpaši svarīgi tieši tādēļ, ka Saeima veic parlamentāro kontroli pār izpildvaras darbību”.

Savukārt, lai sekmētu diskusiju sabiedrībā un sadarbību iesaistīto atbildīgo amatpersonu un nevalstisko organizāciju starpā tādā aktuālā cilvēktiesību jautājumā kā vardarbība ģimenē, Valsts prezidents šā gada 6.martā rīko apaļā galda diskusiju ar tiesībsarga, nevalstisko organizāciju – Latvijas Dzimumlīdztiesības apvienības un sieviešu resursu centru, labklājības, bērnu un ģimenes lietu, tieslietu ministru, kā arī atbildīgo Saeimas komisiju, policijas, prokuratūras, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas u.c. institūciju vadītāju līdzdalību.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!