• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par Latvijas tautsaimniecības novērtējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.02.2008., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171644

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par pieteikšanos uz valsts atbalstu lauksaimniecībā

Vēl šajā numurā

28.02.2008., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par Latvijas tautsaimniecības novērtējumu

 

Pēc iepazīšanās ar Finanšu ministrijas (FM) sniegto aktuālo informāciju par Latvijas ekonomisko situāciju un valdības plāniem tautsaimniecības attīstības stabilizēšanai, Eiropas Komisija (EK) plāno mainīt Konverģences programmas vērtējuma projektu, izvēloties situācijai atbilstošākus izteikumus.

Eiropas Komisija paredz atteikties no vairākiem pārāk negatīviem izteikumiem, piemēram, par draudošo “smago piezemēšanos”, kas bija minēts sākotnēji publiskotajā Konverģences programmas vērtējuma projektā.

Finanšu ministrs Atis Slakteris norāda: “Analizējot tautsaimniecības attīstības tendences, Finanšu ministrija ir apzinājusi iespējamos ekonomiskos riskus un par tiem informējusi valdību. Tāpat Finanšu ministrija ir sniegusi konkrētus ieteikumus, kādi soļi veicami šo risku mazināšanai. Tos mērķtiecīgi īstenojot, iespējams nodrošināt pārdomātu ekonomiskās situācijas stabilizāciju. Latvijas veikumu, īstenojot inflācijas mazināšanas plāna pasākumus, tagad adekvāti novērtējusi arī EK.”

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotā informācija par aktualitātēm tautsaimniecībā valdībā tika skatīta saistībā ar ziņojumu par inflācijas samazināšanas plāna izpildes gaitu. Savā ziņojumā FM norādīja, ka iespējamo risku novēršanai turpināma konsekventa virzība uz stingrāku fiskālo politiku, izstrādājamas ekonomisko attīstību veicinošas nodokļu sistēmas pamatnostādnes, kā arī nodrošināma darba samaksas pieauguma samērojamība ar ražīguma palielinājumu un uzlabojama valsts pārvaldes efektivitāte.

Lai arī turpmāk tiek sagaidīts izaugsmes tempu samazinājums un arī mazāks budžeta ieņēmumu kāpums, vairāki indikatori jau pērnā gada beigās uzrādīja ekonomiskās stabilizācijas pazīmes – samazinājās iekšējā patēriņa pieaugums, notika valsts budžeta situācijas uzlabošanās (finansiālais pārpalikums 0,8% no IKP), sekmīga bija nodokļu ieņēmumu plāna izpilde.

Latvijas Konverģences programma, par kuru pirmo vērtējumu EK izteica februāra vidū, tika sagatavota un iesniegta vēl 2007.gada novembrī. Tajā tika ietverti tā brīža aktuālie dati, kā arī izklāstīts makroekonomiskais scenārijs turpmākajiem gadiem.

Divu nedēļu laikā kopš EK rekomendāciju projekta sākotnējās versijas publiskošanas šis dokuments tika apspriests ekspertu līmenī, kā arī Eiropas Savienības Padomes Ekonomikas un finanšu komitejā, kurā tiek gatavoti lēmumu projekti ECOFIN padomei. Latvijas Konverģences programmas vērtējumu un rekomendācijas plānots apstiprināt ECOFIN sanāksmē 4.martā.

Visām ES dalībvalstīm ir pienākums katru gadu sniegt informāciju par dalībvalsts vidēja termiņa fiskālo, ekonomisko un monetāro politiku. Eirozonas valstis sagatavo Stabilitātes programmu, savukārt pārējās ES dalībvalstis – Konverģences programmu. Latvijas Konverģences programmu 2007.–2010.gadam valdība apstiprināja 27.novembrī. Programmā ir izklāstītas vispārējās politikas vadlīnijas un mērķi, kā arī sniegts ekonomiskās situācijas raksturojums – ekonomiskā attīstība un makroekonomiskais scenārijs.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!