• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par trijiem preču atvieglotas aprites likumprojektiem Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.02.2008., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171647

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atkārtotu pārbaudes revīziju Latvijas Radio

Vēl šajā numurā

28.02.2008., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par trijiem preču atvieglotas aprites likumprojektiem Eiropā

 

Trīs likumprojekti, ko 21.februārī galīgi apstiprināja Eiropas Parlaments, atvieglos preču brīvu apriti Eiropā, mazinot šķēršļus, ar ko jāsaskaras uzņēmējiem.

Vienlaikus tie vairos preču drošību un palielinās importētāju atbildību. Viens no tiesību aktiem skaidrāk nosaka CE zīmes lietojumu un paredz sankcijas par tās nelikumīgu izmantošanu.

Mazāk šķēršļu uzņēmējiem

Viens no apstiprinātajiem likumprojektiem (regula) nostiprinās preču savstarpējās atzīšanas principu, kas paredz, ka vienā valstī atļautu preci var likumīgi laist tirgū jebkurā citā ES valstī. Principu piemēro ražojumiem, kas nav tehniski saskaņoti (25–28% visu preču).

Lai gan savstarpējās atzīšanas princips Eiropas tirgū darbojas jau piecdesmit gadu, uzņēmēji Eiropas Savienībā joprojām saskaras ar šķēršļiem, jo dalībvalstis ir tiesīgas noteikt tirdzniecības barjeras, pamatojoties uz sabiedrības drošības, veselības un vides apsvērumiem.

Galvenā izmaiņa, ko ieviesīs jaunā regula, – dalībvalstīm būs jāsniedz tehnisks vai zinātnisks pierādījums, ka ieviestās barjeras ir tiešām nepieciešamas. Līdz šim ražojumu atbilstība eksporta valsts prasībām bija jāpierāda uzņēmējam. Apsekojumi liecina, ka daudzi, jo īpaši mazie un vidējie uzņēmumi, vai nu pielāgoja savus ražojumus, vai arī atturējās no ražojumu tirdzniecības vispār. Šo kārtību mainot, ES nacionālais kopprodukts varētu pieaugt par 1,8%.

Ražojumu informācijas punkti

Regula precizē arī Ražojumu informācijas punktu uzdevumus. Šiem punktiem, saņemot pieprasījumu no uzņēmēja vai dalībvalsts, piecpadsmit darba dienu laikā jāsniedz bezmaksas informācija par to, kādas ir prasības (aizliegums, vajadzība pēc atļaujas, tehniski parametri) konkrētam ražojumam.

Vairumam preču standarti Eiropā ir saskaņoti (velosipēdi, lifti, elektroierīces, rotaļlietas, medikamenti, medicīnas iekārtas utt.) un uz tiem šī regula neattiecas.

Vairāk garantiju patērētājiem

Akreditācija un tirgus uzraudzība ražojumu tirdzniecībai (Regula)

Lai gan tirgus ir vienots, uzraudzību pār precēm, kas atrodas tirgū, veic dalībvalstis, un to pieejas var atšķirties. Lai šo pretrunu novērstu, tirgus uzraudzību paredzēts saskaņot. Jaunie noteikumi skaidri noteiks, kāda ir ražotāja, importētāja, kāda dalībvalsts un kāda – preču izplatītāja atbildība. Šiem noteikumiem jāgarantē, ka ražojumi, kas nonāk Eiropas tirgū, ir droši.

Lēmums palielina importētāju atbildību. Viņiem būs pienākums nodrošināt, ka veiktas visas preces atbilstības novērtēšanas procedūras un ka ir pieejama visa ražotāja izstrādātā dokumentācija.

Importētājiem būs arī jānodrošina, ka ražojumam ir pievienotas patērētājiem viegli saprotamas instrukcijas un drošības informācija valsts valodā. Ja nepieciešams, viņiem jāveic ražojumu paraugu pārbaude. Ja ražojums rada risku, importētāju pienākums būs informēt kompetento valsts iestādi.

CE zīme un tirgus uzraudzības iestādes

Vienota ražojumu tirdzniecības sistēma (Lēmums)

Eiropas Parlamenta deputātu skatījumā bija svarīgi ieviest vairāk skaidrības par Eiropā lietoto CE zīmi. Arī turpmāk CE zīme nebūs preces drošības garantija – CE tikai apstiprina produkta atbilstību tai vai citai direktīvai. Tomēr regulā ietverta iespēja ieviest tieši patērētajiem adresētu drošības marķējumu. Kamēr kopīga ES drošības garantija nav ieviesta, dalībvalstu vietējie marķējumi arvien tiks lietoti paralēli CE zīmei.

Regula ievieš visā ES vienotus darbības noteikumus tām iestādēm, kas veic atbilstības novērtēšanu, izveido vienādu tirgus uzraudzības sistēmu ES tehniski saskaņotajiem ražojumiem, kā arī trešo valstu ražojumu kontrolei.

Ņemot vērā, ka par 21.februārī pieņemtajiem grozījumiem notika sarunas un tika panākta vienošanās ar dalībvalstu pārstāvjiem ES Padomē, visi trīs likumprojekti galīgi ir pieņemti pirmajā lasījumā. Tiem jāstājas spēkā vēlākais 2010.gada 1.janvārī.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!