• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par pārkāpumu procedūru pret Lietuvu un Latviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.02.2008., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171754

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienests: Par informāciju par auto rindām uz robežas

Vēl šajā numurā

29.02.2008., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par pārkāpumu procedūru pret Lietuvu un Latviju

 

Eiropas Komisija (EK) ir nosūtījusi oficiāla brīdinājuma vēstuli Latvijai (EK līguma 226.pantā paredzētās pārkāpumu izmeklēšanas procedūras pirmais posms), kurā lūgti paskaidrojumi par noteikumiem, saskaņā ar kuriem fiziskām personām nerezidentiem izmaksātas dividendes apliek ar lielākiem nodokļiem nekā rezidentiem maksātās dividendes.

Eiropas Komisija ir nosūtījusi Lietuvai argumentētu atzinumu (t.i., EK līguma 226.pantā paredzētās pārkāpumu izmeklēšanas procedūras otrais posms) par Lietuvā spēkā esošajiem tiesību aktiem, kas paredz, ka procentu maksājumus ārvalstu uzņēmumiem, ieguldījumu un pensiju fondiem apliek ar lielākiem nodokļiem nekā procentu maksājumus līdzīgiem pašmāju saņēmējiem.

Latvijai un Lietuvai ir lūgts sniegt savu atbildi divu mēnešu laikā.

Dividenžu un procentu maksājumi ārvalstu uzņēmumiem, ieguldījumu fondiem un pensiju fondiem

Pēc oficiālā brīdinājuma vēstules saņemšanas Lietuva paziņoja Komisijai, ka tās valdība ir apstiprinājusi grozījumu spēkā esošajos tiesību aktos par nodokļu piemērošanu dividenžu maksājumiem, kuru saņēmēji ir nerezidenti. Tādējādi 28.februārī nosūtītajā argumentētajā atzinumā ir runa tikai par to, ka Lietuvas uzņēmumu veiktus procentu maksājumus apliek ar lielākiem nodokļiem, ja to saņēmēji (uzņēmumi, ieguldījumu un pensiju fondi) nav rezidenti, nekā tad, ja saņēmēji ir valsts rezidenti.

Ja kāda dalībvalsts ārvalstu ieguldītājiem maksātos procentus apliek ar paaugstinātiem nodokļiem, tā var atturēt šos ieguldītājus no ieguldījumiem šīs valsts uzņēmumos. Līdzīgā veidā arī šādā dalībvalstī dibināti uzņēmumi var sastapties ar lielām grūtībām, cenšoties piesaistīt kapitālu no nerezidentiem. Paaugstinātu nodokļu piemērošana ārvalstu uzņēmumiem, ieguldījumu un pensiju fondiem var ierobežot kapitāla brīvu apriti, kuru aizsargā EK līguma 56.pants un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) līguma 40.pants. Tā var arī radīt šķēršļus pakalpojumu sniegšanas brīvībai, kas izklāstīta EK līguma 49.pantā un EEZ līguma 36.pantā. Komisijas rīcībā nav ziņu, kas varētu attaisnot minētos ierobežojumus. 

Dividenžu maksājumi fiziskām personām ārvalstīs

Brīdinājuma vēstulē Latvijai ir runa par nodokļu piemērošanu dividenžu maksājumiem, kuru saņēmēji ir fiziskas personas nerezidenti.

Latvijā pašmāju dividendēm, kas izmaksātas fiziskām personām rezidentiem, nodokļus nepiemēro. Bet dividenžu maksājumiem fiziskām personām nerezidentiem piemēro ieturējuma nodokli 10% apmērā.

Komisija uzskata, ka šādā gadījumā varētu tikt pārkāpts brīvas kapitāla aprites princips, kas paredzēts EK līguma 56.pantā un EEZ līguma 40.pantā. 

Priekšvēsture

Komisijas 2003.gada 19.decembra paziņojumā par nodokļu piemērošanu fizisku personu saņemtām dividendēm sniegts pārskats par problēmām saistībā ar dividenžu aplikšanu ar nodokļiem. Komisija jau ir nosūtījusi virkni oficiālā brīdinājuma vēstuļu un argumentētus atzinumus arī citos gadījumos, kas saistīti ar dividenžu un procentu maksājumiem uz ārvalstīm.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!