• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par nepilnībām vides projektu uzraudzības sistēmā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.2008., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172036

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemessardze: Par Latvijas brīvprātīgo tautas pašaizsardzības vienpadsmit tūkstošu vīru komandieru svinīgo maiņu

Vēl šajā numurā

06.03.2008., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par nepilnībām vides projektu uzraudzības sistēmā

 

Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu 2004.–2006.gada plānošanas periodā izveidotā vides projektu plānošanas un uzraudzības sistēma nenodrošina plānoto mērķu sasniegšanu ar iespējami zemām izmaksām un iespējami īsos termiņos, kā arī dažos gadījumos – projektu atbilstošu atlasi un to īstenošanas uzraudzību.

Politikas plānošanas dokumentos struktūrfondu mērķu sasniegšanas rādītāji ir noteikti pretrunīgi vai nav noteikti vispār, līdz ar to apgrūtinot un atsevišķos gadījumos padarot neiespējamu rezultātu sasniegšanas un politikas īstenošanas efektivitātes izvērtējumu.

Lai gan normatīvie akti paredz, ka Finanšu ministrija (FM) atbild par struktūrfondu atbalsta politikas plānošanas un īstenošanas dokumentu izstrādi, bet Vides ministrija (VidM) nodrošina minēto dokumentu attiecīgo sadaļu sagatavošanu, nav noteikta iestāžu nepārprotama atbildība par politikas plānošanas un īstenošanas dokumentu gala versiju atbilstību struktūrfondu ieviešanas sistēmas prasībām.

Vides nacionālo programmu projektu plānošanai un ieviešanai ES struktūrfondu 2004.–2006.gada plānošanas periodā VidM ir izstrādājusi komplicētas procedūras, kuras piemēro tikai daļēji, piemēram, tika konstatēti gadījumi, ka struktūrfondu atbalsts piešķirts vides projektiem, kas neatbilst ne ViM sākotnēji noteiktajām prasībām, ne vērtēšanas kritērijiem.

Izstrādājot projektu vērtēšanas kritērijus piecām ES struktūrfondu 2007.–2013.gada plānošanas perioda aktivitātēm, VidM nav novērsusi ES struktūrfondu 2004.2006. gada plānošanas perioda nepilnības.

Lai gan ES struktūrfondu 2007.–2013.gada plānošanas perioda finansējumu bija iespējams apgūt jau no 2006.gada 24.oktobra, daļa politikas plānošanas un īstenošanas dokumentu joprojām ir saskaņošanas procesā un projektu īstenošana nav sākta, līdz ar to Valsts kontrolei (VK) nebija iespējams sniegt pilnīgu viedokli par ES struktūrfondu 2007.–2013.gada plānošanas perioda dokumentu atbilstību, kā tas sākotnēji bija plānots.

Aprīlī Valsts kontrole veiks Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansēto vides projektu plānošanas, uzraudzības un izmaksu efektivitātes nodrošināšanas procesa pēcpārbaudi.

Pēc veiktās likumības revīzijas VK ir izstrādājusi 10 ieteikumus VidM, kurus tā apņēmusies ieviest līdz 2008.gada ceturtajam ceturksnim, savukārt FM līdz 2010.gada 31.decembrim apņēmusies ieviest četrus VK ieteikumus ES struktūrfondu sistēmas uzlabošanai.

Revīzija par laiku no 2004.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 20.septembrim veikta Eiropas Savienības Augstāko revīzijas iestāžu Kontaktu komitejas Struktūrfondu Trešās darba grupas ietvaros.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!