• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Turpinot darba vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.2008., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172041

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrs: Tiekoties ar Starptautiskā valūtas fonda misijas pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

06.03.2008., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Turpinot darba vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs

 

Ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards 3.martā darba vizītes ASV ietvaros tikās ar vairākām augsta līmeņa ASV amatpersonām, lai pārrunātu dažādus Latvijai aktuālus jautājumus – atjaunojamo energoresursu plašāku izmantošanu, piemērotos antidempinga tarifus AS “Liepājas metalurgs” eksportam uz ASV, intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumus, kā arī citus ekonomiskās sadarbības jautājumus.

Tikšanās laikā ar ASV Enerģētikas departamenta sekretāra asistenta pirmo vietnieku enerģētikas efektivitātes un atjaunojamo energoresursu jautājumos Džonu Mizroku tika pārrunāti atjaunojamo energoresursu attīstības jautājumi, īpašu uzmanību veltot celulozes etanolam, kas, ņemot vērā Latvijas mežu resursus, ir īpaši perspektīvs.

ASV Enerģētikas departamenta pārstāvji prezentēja celulozes etanola projektu, un tika apspriesti iespējamie risinājumi Latvijā, piedāvājot ASV pētniecības centru rezultātu izmantošanu Latvijā. Celulozes etanols, kura ražošana ASV komerciāli varētu tikt sākta jau 2009.gadā, tiek uzskatīts par vienu no perspektīvākajiem jaunās paaudzes biodegvielas ražošanas veidiem, sasniedzot ievērojami zemāku izmaksu līmeni nekā, piemēram, graudu vai rapša biodegvielas ražošanā.

K.Gerhards tikās arī ar ASV Tirdzniecības pārstāvja biroja asistentu Šonu Doneli, ar kuru tika pārrunāta Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) sarunu virzība un nepieciešamība panākt vienošanos, lai palielinātu ražotāju eksporta iespējas uz tirgiem, kuros šobrīd pastāv ievērojamas barjeras. Tāpat notika viedokļu apmaiņa par Krievijas iestāšanās procesu PTO un jautājumiem, kuru atrisināšana kavē galalēmuma pieņemšanu, tai skaitā Krievijas piemērotie dzelzceļa tarifi, eksporta nodevas koksnei un intelektuālā īpašuma aizsardzība.

Latvijai būtisks jautājums – AS “Liepājas metalurgs” piemērotie antidempinga tarifi eksportam uz ASV – tika aplūkots, ministram tiekoties ar ASV Komercdepartamenta sekretāra vietnieka pienākumu izpildītāju starptautiskās tirdzniecības jautājumos Kristoferu Padillu. Sarunas laikā K.Gerhards un K.Padilla vienojās, ka varētu notikt tehniskas konsultācijas starp ASV Importa administrāciju un Latvijas ekspertiem, lai, iespējams, rastu pozitīvu risinājumu šai Latvijas eksporta barjerai ASV tirgū.

Vienlaikus ministrs un K.Padilla vienojās, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecība ASV varētu sākt sadarbību ar ASV Komercdepartamenta birojiem, kas izvietoti dažādos ASV štatos, lai uzlabotu informācijas pieejamību par Latviju plašākā ASV pārklājumā.

K.Padilla augstu novērtēja Latvijas progresu intelektuālā īpašuma aizsardzībā. Latvija 2007.gadā 1.martā tika svītrota no t.s. watchlist saraksta, kurā tiek iekļautas valstis ar vāju intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības līmeni. Savos ziņojumos par intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību pasaulē ASV Tirdzniecības pārstāvja birojs norāda, ka Latvija ir paveikusi ļoti daudz, lai uzlabotu intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību savā valstī.

4.martā K.Gerhards piedalījās Vašingtonas starptautiskajā atjaunojamo energoresursu konferencē WIREC, uzrunājot konferences dalībniekus par atjaunojamo energoresursu lomu Latvijas enerģētikas sektorā. Konferences laikā K.Gerhards piedalījās arī ministru diskusiju sesijās, kur tika apspriesti jautājumi par atjaunojamās enerģijas ražošanu, lietošanu, kā arī tās ekonomiskajiem un vides aizsardzības ieguvumiem.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!