• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par bērnu drošībai neatbilstošu šķiltavu tirdzniecību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.03.2008., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172130

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija:Par Latvijas eiroobligāciju emitēšanas operācijām

Vēl šajā numurā

07.03.2008., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par bērnu drošībai neatbilstošu šķiltavu tirdzniecību

 

Ekonomikas ministrija vērš šķiltavu importētāju un tirgotāju uzmanību uz to, ka 2008.gada 11.martā beigsies pārejas periods un līdz ar to arī Latvijā būs aizliegts tirgot bērnu drošuma prasībām neatbilstošas šķiltavas.

Atgādinām, ka Eiropas Komisija 2006.gada 11.maijā pieņēma lēmumu, saskaņā ar kuru dalībvalstīm jānodrošina, ka tiek tirgotas tikai bērniem drošas šķiltavas un aizliegts tirgot tā sauktās jaunrades šķiltavas. Lēmuma prasības Latvijā ieviestas ar 2006.gada 21.novembra MK noteikumiem Nr.942 “Noteikumi par būtiskajām prasībām šķiltavām un to uzraudzības kārtību”.

Saskaņā ar šo EK lēmumu 2007.gada 11.martā stājās spēkā prasība ražotājiem laist apgrozībā tikai bērniem drošas šķiltavas un nodrošināt, ka turpmāk ES tirgum tiks piegādātas tikai bērniem drošas šķiltavas. Lai varētu realizēt jau esošos šķiltavu krājumus, tika noteikts pārejas periods, kura laikā izplatītāji varēja turpināt neatbilstošu šķiltavu tirdzniecību. 2008.gada 11.martā šis pārejas periods neatbilstošu šķiltavu tirdzniecībai izbeidzas, un būs atļauts tirgot tikai tādas šķiltavas, kas konstruētas un ražotas tā, lai tās būtu bērniem drošas un parastos vai iespējami paredzamos lietošanas apstākļos tās nevar iedarbināt bērni, kas ir jaunāki par 51 mēnesi. Tāpat tiks pilnībā aizliegta jaunrades šķiltavu tirdzniecība – t.i., šķiltavas, kas kaut kādā veidā atgādina citu priekšmetu, ko parasti atzīst par bērniem pievilcīgu vai paredzētu lietošanai bērniem, kuru forma, piemēram, atgādina multiplikācijas filmu personāžus, rotaļlietas, šaujamieročus, pulksteņus, telefonus utt. Šāda veida šķiltavas bērnos izraisa papildu interesi, tāpēc ir īpaši bīstamas. Pēc 2008.gada 11.marta konstatētās MK noteikumu prasībām neatbilstošas šķiltavas tiks izņemtas no tirgus.

Vadoties no Amerikas Savienoto Valstu, Austrālijas, Kanādas un Jaunzēlandes valstu pozitīvās pieredzes, kur jau ilgstoši darbojas bērniem nedrošu šķiltavu tirdzniecības aizliegums, paredzams, ka tas būtiski samazinās bērnu izraisīto ugunsgrēku, nelaimes gadījumu, kuros gūti ievainojumi, un nāves gadījumu skaitu. Līdz ar to tiks nodrošināts augstāks patērētāju tiesību aizsardzības līmenis, novēršot nedrošu un patērētāja veselībai bīstamu preču nokļūšanu tirgū, un nodrošināta godīga konkurence.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!