• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par smēķēšanas un alkoholisma postu valstī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2008., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172192

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piektdien, 7. martā

Vēl šajā numurā

11.03.2008., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par smēķēšanas un alkoholisma postu valstī

 

Diskutējot par veselības profilakses jautājumiem, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomitejas deputāti 4.martā īpašu uzmanību pievērsa smēķēšanas un alkoholisma problēmai.

Lielākā daļa iedzīvotāju mirst no sirds un asinsvadu slimībām (53,5%) un audzējiem (18,2%), ko galvenokārt veicina tādi riska faktori kā smēķēšana, neveselīgs uzturs un aptaukošanās. Savukārt 9,8% iedzīvotāju mirst no ārējiem nāves cēloņiem – no pašnāvībām un vardarbības, satiksmes negadījumos, noslīkstot vai sadegot. Galvenie riska faktori, kas veicina mirstību ārējo faktoru ietekmē, ir alkoholisms un garīgās veselības problēmas.

Deputāti norādīja, ka alkoholisma apkarošanā no Veselības ministrijas sagaida tikpat aktīvu rīcību, kā vēršoties pret smēķēšanu un veicinot veselīgu dzīvesveidu. No alkoholiķu agresijas, vardarbības un izraisītājām avārijām cieš ļoti daudz cilvēku. Alkohols nodara ļoti lielu postu ne tikai pašam dzērājam, bet arī viņa ģimenes locekļiem un apkārtējiem cilvēkiem, tādēļ šī posta apkarošanai jākļūst par prioritāti, norādīja deputāts Andris Bērziņš.

Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate paskaidroja, ka ministrijas dienas kārtībā ir arī alkoholisma novēršanas programmas izstrādāšana.

Savukārt deputāts Andrejs Klementjevs aicināja ministriju izvērtēt, vai nav nepieciešami brīdinājumi uz veikalos nopērkamajiem alkoholiskajiem kokteiļiem, kas ražoti uz enerģijas dzērienu bāzes. Pēc VM sniegtās informācijas, šādi dzērieni var būt bīstami veselībai un radīt nopietnus sirdsdarbības un nieru funkcijas traucējumus, bet patērētājs bieži vien par to nav informēts.

Kā būtisks problēmjautājums tika akcentēts smēķēšanas pieaugums skolēnu, un īpaši jaunu meiteņu, vidū. To ilustrē fakts, ka šogad no projekta “Nesmēķējošā klase” izstājusies gandrīz puse dalībnieku. Jaunieši reibinošās vielas nereti nešķiro un vienlaikus smēķē, lieto alkoholu, enerģijas dzērienus un narkotiskās vielas, kas noved pie neprognozējamām sekām.

Savukārt par pozitīvām tendencēm liecina fakts, ka pēdējā laikā no aptuveni 50% līdz 46% ir samazinājies smēķējošo vīriešu skaits. Savukārt smēķējošo sieviešu īpatsvars īpaši nav mainījies – tas ir 18%, informēja VM pārstāve.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti 4.martā diskutēja par VM plānotājiem pasākumiem slimību profilaksē.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!