• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās vēlēšanu komisijas 2008. gada 6. marta lēmums Nr. 7 "Par instrukcijas apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2008., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas dienesta informācija

Par darījumiem privatizācijas sertifikātu tirgū 2008.gada februārī

Vēl šajā numurā

11.03.2008., Nr. 39

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā vēlēšanu komisija

Veids: lēmums

Numurs: 7

Pieņemts: 06.03.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr.7

Rīgā 2008.gada 6.martā

Par instrukcijas apstiprināšanu

Centrālā vēlēšanu komisija nolemj:

apstiprināt instrukciju “Parakstu vākšana ārvalstīs likuma ierosināšanai”.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs V.Veinbergs


 

APSTIPRINĀTA

Centrālās vēlēšanu komisijas

2008.gada 6.marta sēdē ar lēmumu Nr.7

Instrukcija
“Parakstu vākšana ārvalstīs likuma ierosināšanai”

I. Vispārīgie noteikumi

1. Parakstu vākšana likuma ierosināšanai notiek Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajā termiņā.

2. Latvijas Republikas vēstniecības, ģenerālkonsulāti un konsulāti (turpmāk – pārstāvniecības) likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” un šajā instrukcijā noteiktajā kārtībā nodrošina iespēju vēlētājam, kas dzīvo vai uzturas ārvalstīs, parakstīties par likuma ierosināšanu.

II. Pārstāvniecību darbība, nodrošinot parakstu vākšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai

3. Pārstāvniecības parakstu vākšanas sagatavošanu uzsāk pēc parakstu vākšanas izsludināšanas.

4. Ne vēlāk kā piecas dienas pirms parakstu vākšanas uzsākšanas pārstāvniecības vadītājs (turpmāk – vadītājs) nosaka parakstu vākšanas vietu (vietas) un darba laiku, kad vēlētāji varēs parakstīties parakstu vākšanas lapās.

Informācija par parakstu vākšanas vietu un darba laiku ne vēlāk kā trīs dienas pirms parakstu vākšanas uzsākšanas izliekama pārstāvniecības informācijas sniegšanas vietā un pa faksu vai elektronisko pastu nosūtāma Centrālajai vēlēšanu komisijai.

5. Parakstu vākšanu veic Latvijas Republikas pilsonis, ar kuru Ārlietu ministrijas Valsts sekretārs noslēdzis attiecīgu līgumu (turpmāk – parakstu vācējs).

6. Pirms parakstu vākšanas uzsākšanas parakstu vācējs:

1) pārbauda, vai redzamā vietā ir izlikts paziņojums par parakstu vākšanas vietu un darba laiku, bet nepieciešamības gadījumā izvieto norādes, kā šī vieta atrodama;

2) novieto vēlētājiem pieejamā vietā Centrālās vēlēšanu komisijas sagatavotos informatīvos materiālus – likumprojektu un, ja likumprojekts paredz grozīt kādu likumu, – attiecīgo spēkā esošā likuma tekstu (uz tiem nedrīkst būt nekādas atzīmes un piezīmes);

3) pārliecinās, vai viņa rīcībā ir visi parakstu vākšanai nepieciešamie materiāli (parakstu vākšanas lapas, pasu spiedogi, parakstu vākšanas gaitas protokols, Centrālās vēlēšanu komisijas sagatavotie informatīvie materiāli u.c.).

7. Uzsākot parakstu vākšanu, parakstu vācējs sāk rakstīt arī parakstu vākšanas gaitas protokolu, izdarot tajā šādas atzīmes:

1) datums;

2) parakstu vācēja vārds un uzvārds;

3) parakstu vākšanas lapu numuri un to parakstu kārtas numuri, kurus attiecīgais parakstu vācējs savācis;

4) ziņas, kuras parakstu vācējs sniedzis Centrālajai vēlēšanu komisijai;

5) vēlētāju sūdzības un viņiem sniegtās atbildes;

6) starpgadījumi un traucējumi;

7) citas darbības, kas saistītas ar parakstu vākšanas gaitu.

Parakstu vākšanas gaitas protokolā norādītās ziņas parakstu vācējs apliecina ar savu parakstu. Parakstu vākšanas gaitas protokolam jābūt cauršūtam, tā lapām – numurētām.

8. Vēlētāja personu apliecinošs dokuments ir Latvijas pilsoņa pase (turpmāk – pase).

9. Pirms ieraksta izdarīšanas parakstu vākšanas lapā parakstu vācējs pārbauda attiecīgās personas pasi un pārliecinās, vai:

1) persona ir vēlētājs;

2) vēlētāja pasei nav beidzies derīguma termiņš;

3) pasē nav spiedoga par piedalīšanos attiecīgajā parakstu vākšanā.

10. Pēc tam parakstu vācējs ieraksta parakstu vākšanas lapā datumu, vēlētāja personas kodu, vārdu un uzvārdu. Ja ierakstā konstatēta kļūda, tas svītrojams vai arī labojams, atrunājot labojumu. Parakstu vācējs atrunu izdara parakstu vākšanas lapas piezīmju sadaļā.

11. Pēc tam vēlētājs parakstās parakstu vākšanas lapā.

12. Kad vēlētājs parakstījies, parakstu vācējs viņa pasē izdara atzīmi par piedalīšanos attiecīgajā parakstu vākšanā. Atzīme izdarāma pases 9. lappusē (1992. gada parauga pasē – 14. lappusē, bet, ja tajā nav vietas spiedoga iespiešanai, pieļaujams, ka tas tiek iespiests 12. vai 13. lappusē).

13. Ja vēlētājs fizisku trūkumu dēļ pats nespēj parakstīties, viņa klātbūtnē parakstu vākšanas lapā parakstās viņa ģimenes loceklis vai cita persona, kurai viņš uzticas. Par to parakstu vākšanas lapas piezīmju sadaļā izdarāma atzīme, norādot tās personas vārdu, uzvārdu un personas kodu, kura ir parakstījusies parakstu vākšanas lapā.

14. Parakstu vākšanas vietās aģitācija nav pieļaujama.

15. Parakstu vākšanā var būt klāt arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, ja tas netraucē parakstu vācēja darbu.

16. Ja vēlētājs ir ieradies parakstu vākšanas darba laikā, bet ir izveidojusies rinda, viņam dodama iespēja parakstīties arī pēc noteiktā darba laika beigām.

17. Beidzot darbu, parakstu vācējs ieraksta savu vārdu un uzvārdu, kā arī saņemto parakstu rindu kārtas numurus tam paredzētajā vietā parakstu vākšanas lapas ailē “Parakstus vāca”. Līdzīgi parakstu vācējs rīkojas, ja parakstu vākšanas lapa ir aizpildīta.

19. Katru otrdienu parakstu vācējs pēc ierakstiem reģistrācijas lapā saskaita, cik parakstu kopā savākts parakstu vākšanas lapās, un pa elektronisko pastu vai faksu paziņo Centrālajai vēlēšanu komisijai. Noslēdzot parakstu vākšanu pēdējā (30.) parakstu vākšanas dienā, parakstu vākšanas lapu kopijas nekavējoties nosūta Centrālajai vēlēšanu komisijai pa elektronisko pastu vai faksu.

20. Saņemot no Centrālās vēlēšanu komisijas apstiprinājumu, ka parakstu vākšanas lapu kopijas saņemtas, parakstu vācējs aizpildītās un pāri palikušās parakstu vākšanas lapas, kā arī parakstu vākšanas gaitas protokolu nosūta Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs V.Veinbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!