• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Albānijas Republikas parlamenta priekšsēdētājas oficiālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2008., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172221

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par cukura nozares pārstrukturēšanu Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

11.03.2008., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Albānijas Republikas parlamenta priekšsēdētājas oficiālo vizīti Latvijā

 

01.JPG (17758 bytes)
Vakar, 10.martā: Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, pie Saeimas nama sagaidot Albānijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Žozefinu Topalli, kas Latviju apmeklē oficiālā vizītē
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju

10.martā Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tikās ar Albānijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Žozefinu Topalli (Jozefina Topalli), kura bija ieradusies Latvijā oficiālā vizītē. Šī ir pirmā tik augstas Albānijas amatpersonas divpusējā vizīte Latvijā.

Tikšanās laikā G.Daudze izteica mūsu atbalstu Albānijas uzņemšanai NATO, savukārt Ž.Topalli uzsvēra, ka ļoti augstu vērtē Latvijas atbalstu. Uzaicinājumu iestāties Ziemeļatlantijas līguma organizācijā Bukarestes samitā aprīļa sākumā sagaida arī pārējās Adrijas trijnieka valstis.

Saeimas priekšsēdētājs un Albānijas parlamenta priekšsēdētāja pārrunāja arī Albānijas sadarbību ar Eiropas Savienību un reformu gaitu valstī. Albānija ir parakstījusi Stabilizācijas un asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību, kā arī panākusi būtisku progresu vairākās jomās. Ž.Topalli pauda atzinību, ka Latvija šo līgumu jau ir ratificējusi. 

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un Albānijas parlamenta priekšsēdētāja Žozefina Topalli (attēlā) apsprieda arī iespējamo parlamentu sadarbību nākotnē. “Latvija ir kļuvusi par pilnvērtīgu Eiropas Savienības un NATO dalībvalsti, un šobrīd mēs esam gatavi nodot Latvijas reformu pieredzi citām valstīm, kurām tā var būt noderīga,” skaidroja Saeimas priekšsēdētājs, runājot par turpmākās parlamentārās sadarbības pilnveidošanu.

Tāpat tika runāts par situāciju Rietumbalkānos pēc Kosovas neatkarības pasludināšanas un Albānijas lomu šā reģiona stabilitātes nodrošināšanā. Albānijas parlamenta priekšsēdētāja izteica pateicību Latvijai, ka tā bija pirmā no Baltijas valstīm, kas atzina Kosovas neatkarību.

Ž.Topalli arī uzaicinājusi G.Daudzi doties oficiālā vizītē uz Albāniju.

 

02.JPG (11723 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Tiekoties ar Valsts prezidentu

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers vakar, 10.martā, tikās ar Albānijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Žozefinu Topalli.

Tikšanās laikā pārrunāta situācija Balkānu reģionā pēc Kosovas neatkarības pasludināšanas, Balkānu valstu ceļš uz integrāciju NATO un Eiropas Savienībā.

Sarunas gaitā pārspriesta arī Bukarestē plānotās NATO galotņu tikšanās dienaskārtība attiecībā uz alianses atvērto durvju politiku un Latvijas nostāja šajā jautājumā. Valsts prezidents norādīja, ka Latvija arī turpmāk sniegs savu politisko atbalstu, kā arī dalīsies savās zināšanās ar atbildīgajām Albānijas amatpersonām valsts ceļā uz NATO. Latvija atbalsta Albānijas, Horvātijas un Maķedonijas uzņemšanu NATO jau Bukarestes samita laikā, ja visas šīs valstis izpilda dalības NATO nosacījumus, kas ietverti to rīcības plānos dalībai NATO.

Tāpat apspriesta abu valstu divpusējo attiecību dinamika un to pilnveidošanas iespējas kā parlamentārās sadarbības jomā, tā arī sadarbība kultūras, izglītības un labas pārvaldības principu ieviešanas jomā. Abas amatpersonas pārrunāja arī divpusējo ekonomisko attiecību, tajā skaitā tūrisma nozares, attīstības iespējas.

Noslēgumā Albānijas Republikas parlamenta priekšsēdētāja Ž.Topalli atkārtoti izteica Albānijas Republikas prezidenta uzaicinājumu Latvijas Valsts prezidentam oficiālā valsts vizītē apmeklēt Albāniju. V.Zatlers norādīja, ka saņemto ielūgumu noteikti izvērtēs, un vēlreiz uzsvēra Balkānu reģiona valstu attīstības nozīmi stabilitātes un drošības garantēšanā Eiropā.

 

Tiekoties ar Saeimas deputātiem

10.martā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš un komisijas deputāti tikās ar Albānijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Žozefinu Topalli.

Komisijas priekšsēdētājs J.Dalbiņš izteica atbalstu Albānijas dalībai NATO un Eiropas Savienībā. Puses pārrunāja iespēju attīstīt abu valstu parlamentu sadarbību, īpaši starp parlamentu radniecīgajām komisijām. J.Dalbiņš uzsvēra, ka viņa vadītā komisija ir gatava dalīties iegūtajā pieredzē, saskaņojot nacionālo likumdošanu ar starptautisko organizāciju prasībām. “Mums ir pieredze, kā sabalansēt valsts un alianses intereses,” piebilda J.Dalbiņš.

Savukārt Ž.Topalli pateicās par mūsu valsts un parlamenta sniegto atbalstu Albānijai virzībā uz NATO un eirointegrācijas procesā un pauda cerību, ka Bukarestes samita laikā Albānija saņems ielūgumu dalībai NATO. Albānijā vairāk par 90% iedzīvotāju atbalsta dalību Ziemeļatlantijas aliansē, sacīja parlamenta priekšsēdētāja. Aizsardzības sistēmas reformas Albānijā norit sekmīgi, un valsts piedalās NATO vadītajās miera uzturēšanas operācijās. Albānijas aizsardzības budžets ir 2% no kopējā valsts budžeta.

Ž.Topalli pauda atzinību, ka Latvija bija pirmā valsts, kas ratificēja Stabilizācijas un asociācijas līgumu starp ES un Albāniju.

Sarunas laikā pārrunāta situācijas attīstība Rietumbalkānu reģionā. Albānijas parlamenta priekšsēdētāja atzinīgi novērtēja, ka Latvija bija pirmā Baltijas valsts, kas atzina Kosovas neatkarību.

Ž.Topalli pastāstīja, ka Albānijas ekonomika attīstās sekmīgi un ir sasniegts 6% ekonomiskais pieaugums, kā arī palielinās ārzemju investīcijas. Kā īpašu sasniegumu viņa minēja veiksmīgo cīņu ar organizēto noziedzību.

Saeimas preses dienests, Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!