• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par sievietēm vadošos politikas un uzņēmējdarbības amatos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2008., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172223

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības reaģēšanas spēju stiprināšanu katastrofu gadījumos

Vēl šajā numurā

11.03.2008., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par sievietēm vadošos politikas un uzņēmējdarbības amatos

 

Eiropas Komisijas ziņojums vēsta, ka, neraugoties uz neseno attīstību, sievietēm Eiropā vēl joprojām nav pieejami vadošie amati politikā un uzņēmējdarbībā.

Pašlaik Eiropas Savienībā 24% parlamentāriešu ir sievietes (salīdzinājumā ar 16% pirms desmit gadiem), un līdzīgs iedalījums valda ministru posteņos. Vadošajos uzņēmumos privātajā sektorā joprojām deviņi no desmit valdes locekļiem un divi no trim uzņēmumu vadītājiem ir vīrieši.

Ziņojuma publikācija sakrīt ar Starptautisko sieviešu dienu 8.martā, un ar to tiek pieteikts jauns Eiropas tīkls, kas apvieno sievietes vadošos amatos un kura darbību paredzēts sākt šajā gadā. 

“Sieviešu skaits vadošos amatos pieaug pārāk lēni. Ja mums ir svarīgas demokrātiskās vērtības, mēs nevaram atstāt pusi iedzīvotāju ārpus lēmējstruktūrām,” sacīja nodarbinātības un sociālās politikas komisārs Vladimirs Špidla. “Dzimumu vienlīdzība nāk par labu arī uzņēmējdarbībai. Ja mēs vēlamies būt konkurētspējīgi pasaules mērogā, mūsu ekonomikai ir pilnībā jāizmanto visi pieejamie talanti. Tas nozīmē, ka ir jāmaina situācija uz visiem laikiem!”

Ziņojumā “Sievietes un vīrieši vadošos amatos 2007.gadā – situācijas un tendenču analīze” redzams, ka sieviešu proporcija valstu parlamentos (vienpalātas/apakšpalātas) ir pieaugusi aptuveni uz pusi, proti, no 16% 1997.gadā līdz 24% 2007.gadā. Tomēr tā joprojām ir zemāka par kritisko masu 30%, ko uzskata par nepieciešamu, lai sievietes varētu patiesi ietekmēt politiskos lēmumus. Eiropas Parlaments, kurā darbojas 31% sieviešu, tikai nedaudz pārsniedz šo kritisko skaitli. Dalībvalstu ministru posteņos vīrieši skaitliski pārspēj sievietes, vidēji veidojot proporciju trīs pret vienu (24% sieviešu, 76% vīriešu).

Arī ekonomisko lēmumu pieņemšanā sieviešu līdzdalība ir pārāk maza. Visu 27 ES dalībvalstu centrālo banku vadītāji ir vīrieši. Eiropā nedaudz vairāk par 44% nodarbināto ir sievietes, bet tikai 32% no viņām tiek uzskatītas par vadītājām (izpilddirektores, direktores un mazo uzņēmumu vadītājas). Sieviešu nelielā līdzdalība vadošajos amatos ir vēl mazāka lielos uzņēmumos. Vadošajos uzņēmumos (saskaņā ar valstu rādītājiem par kapitālieguldījumiem bez riska) gandrīz 90% valdes locekļu ir vīrieši, un šis skaitlis pēdējos gados nav īpaši mainījies.

Sieviešu situācija ir ievērojami uzlabojusies ES dalībvalstu pārvaldes iestādēs, kurās pašlaik sievietes ieņem gandrīz 33% amatu divos augstākajos hierarhijas līmeņos salīdzinājumā ar aptuveni 17% 1999.gadā. Tajā pašā laikposmā no 14% līdz gandrīz 20% ir paaugstinājusies arī sieviešu proporcija līdzīgos amatos ES iestādēs, lai gan vēl joprojām ir daudz darāmā, lai uzlabotu šo situāciju.

Lai veicinātu dzimumu vienlīdzību vadošos amatos, būtiska nozīme ir pasākumiem valsts līmenī, savukārt Eiropas Komisija šos pasākumus atbalsta, apkopojot, analizējot un izplatot salīdzinošus datus par pastāvošajām problēmām sieviešu un vīriešu vienlīdzībā, jo īpaši izmantojot datubāzi par sievietēm un vīriešiem vadošos amatos.

Komisija šajā gadā izveidos Eiropas tīklu, kas apvienos sievietes vadošos amatos, lai veicinātu pieredzes un labas prakses apmaiņu visu Eiropas Savienības dalībvalstu starpā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!