• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sievietēm informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozarē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2008., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172224

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības satura un eksaminācijas centrs: Par kārtību, kādā skolēnus atbrīvo no valsts pārbaudes darbiem

Vēl šajā numurā

11.03.2008., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sievietēm informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozarē

 

Ir izplatīts uzskats, ka darbs informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozarē ir piemērots tikai vīriešiem. Šāds stereotips ir visai tālu no patiesības. Lai arī proporcionāli to sieviešu skaits, kas studē inženierzinātnes vai datorzinības, nav visai liels, jaunām meitenēm IKT nozarē paveras iespēja īstenot veiksmīgu un interesantu karjeru. Šim jautājumam ir veltīta konference, kas 6.martā, gaidot Starptautisko sieviešu dienu (8.marts), notika Briselē un kuras laikā Eiropas Komisija aicināja jaunas meitenes Eiropā “iznākt priekšplānā un izmantot IT iespējas”.  

“Nedrīkst pieļaut, ka Eiropai trūktu kvalificētu IKT speciālistu. Ja šis datorspeciālistu un inženieru trūkums netiks novērsts, var palēnināties Eiropas ekonomiskā izaugsme un Āzijas sāncenši Eiropu var apsteigt,” sacīja ES komisāre informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu jautājumos Viviena Redinga. “Mums ir jāpārvar izplatītais stereotips, ka darbs IKT nozarē ir garlaicīgs un pārāk tehnisks sievietēm, un tā vietā jāiedrošina viņas gūt panākumus šajā aizraujošajā, novatoriskajā un daudzpusīgajā nozarē.

Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozare nodrošina ceturto daļu no ES kopējās izaugsmes, un tajā nodarbināti 4% strādājošo, tomēr šajā nozarē vēl aizvien trūkst apmēram 300 000 kvalificētu darbinieku. Tādēļ ir svarīgi iedrošināt jauniešus, tostarp jaunas sievietes, izvēlēties veidot karjeru šajā nozarē. Ja tas neizdosies, Eiropas konkurētspēja mazināsies.

Lai arī diplomus saņēmušo inženieru skaits ES-27 ir ievērojami pieaudzis (no 150 965 1998.gadā līdz 320 950 2004.gadā), tā ikgadējā pieauguma apjoms krasi samazinās – no 60% 1998.gadā līdz 10% 2004.gadā. Tas ļoti atgādina situāciju ASV, kur to studentu skaits, kuri pirmajā studiju gadā kā galveno mācību priekšmetu izvēlas datorzinātnes, ir samazinājies no 4% uz 1% – zemākais rādītājs datorzinībās kopš 1977.gada!

Situācija attiecībā uz sievietēm ir vēl nopietnāka. Pozitīvi ir tas, ka to sieviešu skaits, kas saņēmušas diplomu par augstāko izglītību, Eiropā ir pieaudzis gandrīz visās jomās, tomēr inženierzinātnēs tas vēl aizvien ir zems (2004.gadā šajā nozarē sieviešu bija tikai 19%). Dažās valstīs, piemēram, Austrijā, Portugālē un Polijā, datorzinātnēs universitātes diplomu saņēmušo sieviešu skaits laikā no 1998. līdz 2005.gadam pat ir ievērojami samazinājies.

Lai arī to sieviešu skaits, kuras ieņem atbildīgus amatus lielākajos IKT nozares uzņēmumos, turpina pieaugt, tomēr tas vēl aizvien nav pietiekams. Saskaņā ar pētījumu, kas 2007.gada oktobrī tika veikts Eiropas telekomunikāciju nozares 150 uzņēmumos, vidējais procentuālais sieviešu daudzums direktoru padomēs bija 6%. Tas ir nepārprotams pierādījums, ka vēl ir daudz darāmā, lai sievietes būtu motivētas uzsākt un turpināt veidot karjeru IKT nozarē.

Eiropas Komisija pirms diviem gadiem ar “Ēnu dienām” sāka izmēģinājuma projektu, lai rosinātu interesi lielākam skaitam meiteņu, kuras ir izvēles priekšā attiecībā uz to, kādu nozari izvēlēties nākotnes karjerai. Šajā programmā jaunām meitenēm ir iespēja gūt pieredzi, pavadot tipisku darba dienu kopā ar IKT nozares augstāka līmeņa vadītāju, kas ir sieviete. Sagaidot šogad Starptautisko sieviešu dienu, Komisija 6.martā iepazīstināja ar 2007.gadā Briselē notikušās “Ēnu dienas” rezultātiem. Konferencē notika darba grupas par to, kā sievietes piesaistīt darbam IKT nozarē. Šī programma 2007.gadā vairāk nekā 50 meitenēm sniedza iespēju iepazīt, kāds būtu darbs IKT nozarē, strādājot vienā no 20 lielākajiem Eiropas uzņēmumiem.

Ņemot vērā iepriekšējo gadu panākumus, komisāre Viviena Redinga šogad vēlas spert soli tālāk. Kopā ar nozares pārstāvjiem viņa ieviesīs Eiropas labas prakses kodeksu sievietēm IKT nozarē (European Code of Best Practices for Women in ICT). Tā nolūks ir novērst sieviešu proporcijas mazināšanos zinātnes aprindās visdažādāko šķēršļu dēļ, kā arī atspēkot dažus no stereotipiem par darbu šajā nozarē. Paredzēts, ka nozares pārstāvji vienosies par šo kodeksu līdz 2009.gada Sieviešu dienai.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!