• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par pārkāpumiem Baložu pilsētas pašvaldības rīcībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2008., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172329

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

12.03.2008., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par pārkāpumiem Baložu pilsētas pašvaldības rīcībā

 

Baložu pilsētas pašvaldība, ieguldot tai piederošos nekustamos īpašumus 101,1 ha platībā ar kopējo vērtību 839 390 lati privātās kapitālsabiedrībās, ir pārkāpusi normatīvajos aktos noteikto par publiskās personas iesaistīšanos komercdarbībā, par pašvaldības īpašuma izmantošanas mērķiem un lēmumu pieņemšanas kārtību.

Lemjot par 26 pašvaldības zemes īpašumu ieguldīšanu 11 privāto kapitālsabiedrību pamatkapitālā un iesaistoties komercdarbībā, pašvaldība nav ievērojusi likuma “Par pašvaldībām” nosacījumus.

Valsts kontrole (VK) konstatēja, ka, iesaistoties komercdarbībā pašvaldība nav ievērojusi Valsts pārvaldes iekārtas likuma nosacījumus. Pieņemot lēmumus par divu nekustamo īpašumu ieguldīšanu komercsabiedrību pamatkapitālā, pašvaldība nav ievērojusi Komerclikuma noteikumus par to, ka ieguldījums jānovērtē tā parastajā vērtībā un ka pašvaldības manta jāatsavina par iespējami augstāku cenu.

Baložu pašvaldības priekšsēdētājs nav ievērojis likuma “Par pašvaldībām” nosacījumus, kas nosaka, ka lēmumu par nekustamā īpašuma pirmpirkuma tiesību izmantošanu var pieņemt tikai pašvaldības dome.

Apsaimniekojot nekustamo īpašumu ieguldīšanas rezultātā iegūtās kapitāla daļas, pašvaldības priekšsēdētājs ir pārkāpis arī likuma “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” prasības, kas nosaka, ka lēmumu par kapitāla daļu pārdošanu pieņem pašvaldības dome un ka pirms kapitāla daļu pārdošanas likumā noteiktajā kārtībā jāveic to novērtēšana.

Revidējamā laika posmā četru kapitālsabiedrību dzīvojamo māju celtniecības projektu, kuru īstenošanai Baložu pilsētas pašvaldība veica ieguldījumus pamatkapitālā 135 056 latu vērtībā, realizācija – 454 dzīvokļu celtniecība un pārdošana – pašvaldībai nav devusi ienākumus.

No vienas kapitālsabiedrības projekta, kura īstenošanai ieguldīti īpašumi 307 500 latu vērtībā, realizācijas – 4 dzīvokļu dzīvojamās mājas un 54 vienģimeņu un divģimeņu dzīvojamo māju celtniecības un pārdošanas – pašvaldība ir saņēmusi dividendēs vien 5664 latus.

Revīzija veikta par laiku no 2002.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 30.jūnijam.

VK ir izstrādājusi četrus ieteikumus pašvaldībai, kurus tā apņēmusies ieviest laikā līdz 2008.gada 30.maijam.

Par likumības revīzijā konstatēto VK ir informējusi Ģenerālprokuratūru.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!