• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par nolīgumu ar ASV par dažiem bezvīzu režīma nosacījumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.03.2008., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172427

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

13.03.2008., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par nolīgumu ar ASV par dažiem bezvīzu režīma nosacījumiem

 

Eiropas Komisija 11.martā ieteica Padomei sākt sarunas par nolīgumu starp Eiropas Kopienu un ASV par dažiem nosacījumiem bezvīzu režīmam ar ASV.

Pieņemot Eiropas Komisijas priekšlikumu, priekšsēdētāja vietnieks, tieslietu un iekšlietu komisārs Franko Fratīni teica: “Mūsu mērķis ir nodrošināt, lai visi ES pilsoņi varētu ceļot uz ASV bez vīzas. Mums jāpanāk tas, ka Eiropa izrāda politisku un juridisku solidaritāti. Ieteikums to nodrošina. Tas nodrošina pienācīgas EK sarunas ar ASV jautājumos, kas saistīti ar mūsu kopīgo vīzu politiku. Manuprāt, šis ieteikums ir nākamais solis ES un ASV kopīgajos centienos rast vislabāko veidu, kā veicināt starptautisko ceļošanu un mobilitāti, vienlaikus nodrošinot arī iedzīvotāju drošību.”

ASV 2007.gada augustā pieņēma jaunus tiesību aktus, kas paredz bezvīzu režīma modernizāciju. Šo jauno tiesību aktu noteikumi attiecas uz visām Eiropas Savienības dalībvalstīm neatkarīgi no tā, vai tās jau šajā režīmā ir vai vēlas tam pievienoties. ASV ir sākusi īstenot šos bezvīzu režīma tiesību aktus un ierosinājusi saprašanās memoranda projektu par jauno tiesību aktu drošības jautājumiem ar ES dalībvalstīm atsevišķi. Tāpat ASV grasās papildināt šo Saprašanās memorandu ar īstenošanas noteikumiem. Vairāki bezvīzu režīma reformas īstenošanas pasākumi ietilpst Eiropas Kopienas kompetencē. Tādēļ Komisijai ir jāveic pasākumi, lai panāktu vienotus nosacījumus Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņu pielaišanai ASV bezvīzu režīmam.

Eiropas Komisija 11.martā pieņēma ieteikumu ES Padomei atļaut Eiropas Komisijai Eiropas Kopienas vārdā sākt sarunas ar ASV par tiem nosacījumiem dalībai ASV bezvīzu režīmā, kuri ietilpst Eiropas Kopienas kompetencē. Ieteikumu nepiemēro Īrijai un Apvienotajai Karalistei, jo tās kopējā vīzu politikā nepiedalās.

Ieteikums nosūtīts Padomei apspriešanai, un pēc tā pieņemšanas Komisija iespējami drīz sāks sarunas ar ASV.

ASV prasība, ka ceļotājiem, kas iebrauc ASV bez vīzas bezvīzu režīma ietvaros, no 2005.gada 26.oktobra jābūt biometriskām pasēm (attiecas tikai uz pasēm, kuras izsniegtas pēc šā datuma), bija strīdīgs jautājums, kamēr ASV valdība nolēma pārcelt šo termiņu uz 2006.gada 26.oktobri. Šā pasākuma iespējamā ietekme uz ceļošanu uz ASV varētu būt mazāka, jo saskaņā ar ES tiesību aktiem ES dalībvalstīm jāizsniedz biometriskas pases ar digitālu sejas fotoattēlu čipkartē no 2006.gada 28.augusta.

Vēl viens ar ASV diskutēts jautājums ir iespēja atļaut visu ES dalībvalstu pilsoņiem ceļot uz ASV bez vīzas. Lai gan ASV pilsoņi var ceļot bez vīzas uz visām ES dalībvalstīm, 10 ES dalībvalstu pilsoņiem joprojām vajadzīgas vīzas, lai varētu ceļot uz ASV. Abpusējības princips ir ES kopējās ārējās robežas un vīzu politikas neatņemama sastāvdaļa, tādēļ jautājums par vīzu prasību abpusīgumu ir ES ļoti politiski svarīgs jautājums. Eiropas Komisija pārrauga notikumu gaitu un turpinās sarunas ar ASV ciešā sadarbībā ar attiecīgajām ES dalībvalstīm, kamēr būs panākta abpusēja bezvīzu ceļošana.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!