• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 5. marta lēmums Nr. 28 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.388/08/05/7 Par a/s "Virši-A" un MSIA "Magvejs" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.03.2008., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172479

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr.34

Procentu likmju riska pārvaldīšanas, ekonomiskās vērtības samazinājuma aprēķināšanas un procentu likmju riska termiņstruktūras pārskata sagatavošanas normatīvie noteikumi

Vēl šajā numurā

14.03.2008., Nr. 42

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 28

Pieņemts: 05.03.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.28

Rīgā 2008.gada 5.martā (prot. Nr.10, 4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.388/08/05/7

Par a/s “Virši–A” un MSIA “Magvejs” apvienošanos

Konkurences padome 2008.gada 8.februārī saņēma a/s “Virši–A” pārstāvja ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), a/s “Virši–A” iegūstot MSIA “Magvejs” aktīvus. Saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumiem Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” Ziņojums bija uzskatāms par pilnīgu, tādējādi, pamatojoties uz Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu, Konkurences padome par pilnīga Ziņojuma saņemšanas dienu uzskata 2008.gada 8.februāri.

A/s “Virši–A” ir reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.400003242737. Juridiskā adrese ir Kalna ielā 17, Aizkraukles pagastā, Aizkraukles rajonā, LV–5102.

MSIA “Magvejs” ir reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.41203016768. Juridiskā adrese ir 1. pasažieru ielā 4, Daugavpilī, LV–5403.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. A/s “Virši–A” akcionāri ir piecas fiziskas personas. A/s “Virši–A” galvenie darbības virzieni ir autodegvielas mazumtirdzniecība (NACE klasifikatora kods 50.50); degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecība (NACE klasifikatora kods 51.51). Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) ir izsniedzis a/s “Virši–A” speciālu atļauju (licenci) naftas produktu mazumtirdzniecībai BM Nr.00000000211.

2. Ar Daugavpils tiesas 2006.gada 25.septembra spriedumu MSIA “Magvejs” ir atzīta par maksātnespējīgu un ir pārtraukusi savu darbību, bet pirms tam darbojās benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū. MSIA “Magvejs” piederēja divas degvielas uzpildes stacijas – DUS “Salas”, Daugavpils raj., Nīcgales pag. un DUS – “Ilgas”, Daugavpils raj., Naujienas pag. MSIA “Magvejs” ir pārtraukusi savu darbību, un pret tās amatpersonām ir ierosināts kriminālprocess.

3. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto tirgus dalībnieku apvienošanās ir “(..) tāds stāvoklis, kad viena vai vairākas fiziskās personas, kurām jau ir izšķiroša ietekme pār vienu vai vairākiem tirgus dalībniekiem, vai viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka vai citu tirgus dalībnieku aktīvus vai tiesības tos izmantot, vai tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem”. Apvienošanās paredzēta, a/s “Virši–A” iegūstot MSIA “Magvejs” aktīvus – degvielas uzpildes staciju “Ilgas”, Naujienas pagastā, Daugavpils rajonā, izsoles ceļā bankrota procedūras ietvaros rīkotā izsolē.

4. Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā noteikts, ka tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to paziņojumu saskaņā ar Konkurences likuma 16.pantu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāk kā 25 miljoni latu. A/s “Virši–A” 2006.gada apgrozījums, kas aprēķināts saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” prasībām, bija Ls 36 160 783,53, kas pārsniedz Konkurences likumā noteikto slieksni. Tādēļ paredzētā apvienošanās ir darījums, par kuru jāiesniedz ziņojums Konkurences padomei.

5. Ziņojumā identificēts viens konkrētās preces tirgus, kurā darbojas a/s “Virši–A” un līdz 08.08.2006. (licences anulēšanas datums) arī MSIA “Magvejs” un kurš tiktu ietekmēts apvienošanās rezultātā – benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus.

DUS “Ilgas” atrodas pie Daugavpils apvedceļa, kas ir valsts autoceļa A 6 (Rīga–Daugavpils) daļa, krustojuma ar valsts autoceļu A 13 (Daugavpils–Kārsava–Grebņevas muitas punkts).

Atbilstoši Konkurences padomes rīcībā esošajai informācijai DUS “Ilgas” ir vienīgā degvielas mazumtirdzniecības vieta Naujienas pagastā. Kā vienu no konkrētajiem ģeogrāfiskajiem tirgiem, vadoties no līdzšinējās prakses, Konkurences padome definē – Daugavpils rajona Naujienas pagastu un tā tuvāko apkārtni.

Konkurences padome līdzšinējā praksē1 ir jau noteikusi, ka ģeogrāfiskajā skatījumā degvielas mazumtirdzniecības tirgus ir raksturojams kā lokāls tik tālu, cik tas veidojas no autobraucēju pieprasījuma, kas parasti ir vērsts uz to DUS piedāvājumu, kuras atrodas tuvu autobraucēju darbības aktivitāšu centram. No tā izriet, ka degvielas uzpildes staciju aizvietojamība ir ģeogrāfiski ierobežota.

No otras puses, starp DUS pakalpojumu sasniedzamības teritorijām parasti ir zināma pārklāšanās, kura ne tikai nosaka konkurējošu mijiedarbību starp blakus teritorijās esošajām DUS, bet kurai zināmā mērā ir ķēdes reakcijas efekts arī uz attālākām DUS. Rezultātā ģeogrāfiskais reģions, kurš jāiekļauj konkurences situācijas izvērtējumā, var ietilpināt vairākas teritorijas, kuras pārklājas.

Attiecinot teorētiski šo ķēdes reakcijas efektu uz DUS savstarpējo konkurenci par savu degvielas uzpildes pakalpojumu sniegšanu autobraucējiem, kuri virzās pa valsts autoceļiem A 6 un A 13, būtu konstatējams, ka šis ķēdes reakcijas efekts darbosies starp uz šī autoceļa izvietotajām vai to tiešā tuvumā esošajām DUS ne tikai attiecībā uz pieprasījumu pēc degvielas no autobraucējiem, kas nobrauc visu šo ceļa posmu, bet summāri arī attiecībā pret tiem, kuri nobrauc kādu būtisku daļu no šī posma.

Uz valsts autoceļa A 6 atrodas trīs “Virši–A” degvielas uzpildes stacijas (Skrīveros, Aizkrauklē un Pļaviņās), uz autoceļa A 13 – viena degvielas uzpildes stacija (Kārsavā). Minētās DUS atrodas vairāk nekā 100 km attālumā no DUS “Ilgas”. Ņemot vērā ievērojamo attālumu un to, ka DUS “Ilgas” atrodas tuvu Krievijas Federācijas un Baltkrievijas robežām2, un izvērtējot konkrēto situāciju, Konkurences padome uzskata, ka iespējamā apvienošanās tikai formāli varētu skart autoceļu A 6 un A 13 konkrēto ģeogrāfisko tirgu. Pieprasījums pēc degvielas no caurbraucēju puses, kas virzās pa šiem autoceļiem, nav tik nozīmīgs, lai šīs lietas sakarā bez iepriekšdefinētā konkrētā ģeogrāfiskā tirgus (Naujienas pagasta) būtu pamats definēt un izvērtēt kādu tirgu saistībā ar autoceļiem A 6 un A 13.

Konkurences likuma 16.panta trešā daļa nosaka, ka “Konkurences padome ar lēmumu aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū”.

Ņemot vērā minēto, Konkurences padome secina, ka a/s “Virši–A” un MSIA “Magvejs” apvienošanās rezultātā, a/s “Virši–A” iegūstot MSIA “Magvejs” aktīvus – degvielas uzpildes staciju “Ilgas”, Naujienas pagastā viens tirgus dalībnieks nomaina otru un pastāvošā tirgus struktūra netiek būtiski ietekmēta. Līdz ar to konkurence nevienā konkrētajā tirgū netiek samazināta.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut apvienošanos, a/s “Virši–A” iegūstot MSIA “Magvejs” aktīvus – degvielas uzpildes staciju “Ilgas”, Naujienas pagastā, Daugavpils rajonā, bankrota procedūras ietvaros rīkotā izsolē.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

1 Piemēram, Konkurences padomes 11.10.2006. lēmums Nr.114 “Par SIA “Lukoil Baltija R” 12.06.2006. ziņojumu par apvienošanos” (Latvijas Vēstnesis 20.11.2006., Nr.186 (3554))

2 Kā jau konstatēts Konkurences padomes 2006.gada 11.oktobra lēmumā Nr.115(www.kp.gov.lv), Latvijas DUS salīdzinoši mazāk izmanto tie ārvalstu klienti, kuri iebrauc vai izbrauc uz NVS valstīm, un DUS konkurence par ārvalstu caurbraucējiem šajā reģionā ir salīdzinoši mazāka.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!