• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par likumības revīziju Tieslietu ministrijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.03.2008., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172500

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

14.03.2008., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par likumības revīziju Tieslietu ministrijā

 

Tieslietu ministrija (TM) nav nodrošinājusi kontroli pār Tiesu informatīvās sistēmas (TIS) projekta realizāciju un noslēgto līgumu atsevišķu nosacījumu izpildi laikā no 1998.gada līdz 2007.gadam, tā pārkāpjot normatīvo aktu prasības un rīkojoties neekonomiski un neefektīvi.

Revīzijā konstatēts, ka 2000.gada 16.maijā, kā arī 2005.gada 18.februārī VAS “Tiesu namu aģentūra” slēgtie līgumi ir devuši tiesības komercsabiedrībai izmantot par valsts līdzekļiem izveidotā datubāzē esošos datus komerciāliem mērķiem bez saskaņošanas ar TM.

VAS “Tiesu namu aģentūra” un komercsabiedrības kopīgi izveidotajā Tiesiskās informācijas datubāzē revidējamajā laikā bija publiski pieejami tiesu administratīvo lietu, civillietu un krimināllietu tiesu nolēmumi, kuri saturēja tiesvedībā iesaistīto pušu personu datus, tādējādi nav ievēroti likuma “Par tiesu varu” un Fizisko personu datu aizsardzības likuma nosacījumi.

2006.gada decembrī TM veikusi norēķinus ar piegādātāju par datortehnikas piegādi un uzstādīšanu par 368 041 latu, taču līdz 2007.gada 1.oktobrim Latvijas tiesās iegādātā datortehnika 217 278 latu vērtībā vēl joprojām nebija piegādāta un uzstādīta.

Valsts kontrole (VK) konstatējusi, ka, šādi rīkojoties, TM nav ievērojusi Likuma par budžetu un finanšu vadību prasības, kā arī tās rīcība ar budžeta līdzekļiem 217 278 latu apjomā nav bijusi ekonomiska un efektīva, jo deviņus mēnešus datortehnika tika uzglabāta noliktavā pie viena no piegādātājiem.

No 2002. līdz 2004.gadam TM ir veikusi pasūtījumus un samaksu par TIS datu apmaiņas moduļu ar citām valsts institūcijām izstrādi, taču šie moduļi praksē nav izmantojami, jo 2007.gada beigās vēl joprojām nebija panākta starpresoru vienošanās par datu apmaiņu. Neefektīvi ir izlietoti valsts budžeta līdzekļi vismaz 151 400 latu apjomā.

Lai gan TIS nodrošina valstij būtiskas informācijas apstrādi un ir valsts informācijas sistēma, tā, neievērojot Ministru kabineta noteikumu “Valsts informācijas sistēmu reģistrācijas noteikumi” prasības, nav reģistrēta valsts informācijas sistēmu reģistrā.

TM, neizstrādājot TIS drošības politiku, drošības noteikumus un drošības riska pārvaldības plānus, nav ievērojusi Ministru kabineta noteikumu “Valsts informācijas sistēmu vispārējās drošības prasības” nosacījumus, tā apdraudot TIS drošību.

Revīzija veikta par laiku no 1998. līdz 2007.gadam.

Pēc veiktās likumības revīzijas VK ir izstrādājusi 15 ieteikumus TM, kurus tā apņēmusies ieviest līdz 2009.gada 15.februārim.

Par likumības revīzijā konstatēto VK ir informējusi Ģenerālprokuratūru.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!