• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts zemes dienests: Par lauku zemes izpirkšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2008., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172598

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

18.03.2008., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts zemes dienests: Par lauku zemes izpirkšanu

 

Valsts zemes dienests (VZD) visiem zemes pastāvīgajiem lietotājiem, kas normatīvajos aktos noteiktajos termiņos bija iesnieguši zemes izpirkšanas pieprasījumu un kas saņēmuši VZD lēmumu par tiesībām zemi izpirkt, vēlas atgādināt, ka līdz nākamajam termiņam zemes izpirkšanas procedūrā atlicis nepilns pusgads.

Normatīvie akti paredz: lai izpirktu pastāvīgā lietošanā piešķirto zemi, zemes pastāvīgajam lietotājam līdz 2008.gada 1.septembrim vai nu jāveic zemes kadastrālā uzmērīšana (t.i., VZD Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā jābūt reģistrētam zemes robežu plānam), vai jāveic priekšapmaksa par izpērkamo zemi (t.i., jābūt VZD iesniegtam apliecinājumam par veikto priekšapmaksu).

VZD aicina zemes izpircējus laikus veikt nākamos soļus zemes izpirkšanai, lai, nokavējot termiņus, nezaudētu tiesības izpirkt zemi par sertifikātiem un kadastrālo vērtību.

Zemes kadastrālā uzmērīšana jāpasūta mērniecības darbu veikšanai licencētai juridiskajai personai vai Latvijas Mērnieku biedrības sertificētai fiziskajai personai. Licencēto juridisko personu un sertificēto fizisko personu saraksts, kā arī informācija par to, kuras mērniecības firmas darbojas katrā Latvijas rajonā, pieejama VZD interneta mājaslapā www.vzd.gov.lv sadaļas “Mērniecība” apakšsadaļā “Licences un sertifikāti”.

VZD atgādina, ka mērniecības darbu veikšana var aizņemt aptuveni pusgadu, tāpēc tā jāpasūta laikus. Zemes izpircējam jāņem vērā, ka atsevišķos gadījumos mērniecības procesā var rasties neparedzētas problēmas, piemēram, strīdi ar pierobežniekiem, tāpēc process var ievērojami ieilgt. Ja ir bažas, ka līdz noteiktajam termiņam – 2008.gada 1.septembrim – zemi var nepaspēt uzmērīt, lai nezaudētu tiesības zemi izpirkt par kadastrālo vērtību, VZD aicina izmantot iespēju izpirkt zemi ar priekšapmaksu.

Zemes izpirkšana ar priekšapmaksu nozīmē, ka zemes izpircējs pirms zemes kadastrālās uzmērīšanas samaksā pilnu spēkā esošo zemes kadastrālo vērtību privatizācijas sertifikātos (izņemot mežaudzes vērtību, kas būs jāsamaksā pēc zemes uzmērīšanas). Šis zemes izpirkšanas veids dod iespēju nedaudz atlikt zemes uzmērīšanu – šajā gadījumā zemes kadastrālās uzmērīšanas termiņš ir 2009.gada 31.augusts. Taču, izpērkot zemi ar priekšapmaksu, par to var norēķināties tikai privatizācijas sertifikātos (nav iespējas norēķināties naudā, kā izpērkot vispārējā kārtībā) un zemes izpircējs nevar pretendēt uz samaksas par izpērkamo zemi samazinājumu.

Ja līdz 2008.gada 1.septembrim zemes izpircējs VZD nav iesniedzis ne zemes robežu plānu, ne apliecinājumu par veikto priekšapmaksu, viņš zaudē iespēju izpirkt zemi par sertifikātiem un kadastrālo vērtību. Šajā gadījumā bijušajam zemes pastāvīgajam lietotājam ir tiesības lietošanā piešķirto zemi turpmāk nomāt no pašvaldības, maksājot par tās lietošanu ne tikai nekustamā īpašuma nodokli, bet arī nomas maksu. Zemi joprojām būs iespējams izpirkt, taču ne vairs par kadastrālo vērtību un ne par sertifikātiem.

Zemes kadastrālā uzmērīšana un priekšapmaksa nav jāveic tiem zemes izpircējiem, kuru izpērkamā zeme jau ir uzmērīta. Šiem zemes izpircējiem VZD iesaka līdz 2008.gada 31.augustam pārliecināties, ka zemes robežu plāns ir reģistrēts Kadastra informācijas sistēmā. Tā reģistrāciju apliecina attiecīgs zīmogs uz zemes robežu plāna. Turklāt zemes izpircējs par zemes robežu plāna reģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā var pārliecināties arī pārskatā par Lauku zemes izpirkšanas reģistrā (LZIR) iekļautajām zemes vienībām, kas tiek publicēts VZD interneta mājaslapas sadaļā “Aktualitātes”.

Zemes izpircējiem, kuru izpērkamā zeme jau ir uzmērīta, nākamais solis zemes izpirkšanas procedūrā ir lēmuma par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu pieprasīšana VZD reģionālās nodaļas biroja klientu apkalpošanas centrā, kas jāizdara līdz 2009.gada 31.augustam. Ar šo lēmumu zemes lietotājam tiek dotas tiesības iegūt zemi īpašumā, kā arī lēmumā tiek norādīts samaksas par izpērkamo zemi apmērs atbilstoši zemes kadastrālajai vērtībai un mežaudzes vērtībai.

Zemes izpircēju informēšanai VZD ir sagatavojis informatīvās lapas par veicamajiem soļiem pastāvīgajā lietošanā piešķirtās zemes izpirkšanai. Tās pieejamas visos VZD reģionālo nodaļu klientu apkalpošanas centros, kā arī VZD interneta mājaslapā. Neskaidrību gadījumos par lauku zemes izpirkšanu VZD aicina sazināties ar attiecīgās VZD reģionālās nodaļas, VZD centrālā aparāta Klientu apkalpošanas un datu izplatīšanas departamenta vai Lauku zemes izpirkšanas reģistra daļas speciālistiem.

Pavisam Valsts zemes dienestā izpirkšanai normatīvajos aktos noteiktajos termiņos tika pieprasītas vai, pamatojoties uz zemes robežu plānu, Lauku zemes izpirkšanas reģistrā iekļautas 103 392 zemes vienības 409 699 ha platībā. VZD apkopotie dati liecina, ka līdz 2008.gada 10.martam zemes kadastrālā uzmērīšana bija veikta 53 745 zemes vienībām jeb 52% no visām LZIR iekļautajām zemes vienībām, no tām zemes izpirkšanas procedūra pabeigta, t.i., pastāvīgajā lietošanā piešķirtā zeme izpirkta un ierakstīta zemesgrāmatā 24 276 zemes vienībām. Par 1384 zemes vienībām veikta priekšapmaksa.

Lauku zemes izpirkšanas pieprasījumus varēja iesniegt no 2005.gada 1.septembra līdz 2006.gada 31.augustam un no 2007.gada 1.augusta līdz 30.novembrim. Pieteikšanās lauku zemes izpirkšanai attiecās uz lauku apvidus zemes pastāvīgajiem lietotājiem – fiziskām un juridiskām personām, kurām zemes reformas laikā zemi pastāvīgā lietošanā ar attiecīgu lēmumu piešķīrusi pašvaldība vai zemes komisija un kas vēlējās pastāvīgā lietošanā piešķirto zemi iegūt īpašumā. Pastāvīgā lietošanā piešķirto zemi bija iespējams izpirkt jau no 1993.gada.

 

Valsts zemes dienesta informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!