• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 12. marta lēmums Nr. 30 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr. 478/08/05/10 Par Itella Oyj un Kauko Group Oy apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.2008., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172731

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas noteikumi Nr.16

Obligāto rezervju procents

Vēl šajā numurā

20.03.2008., Nr. 45

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 30

Pieņemts: 12.03.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.30

Rīgā 2008.gada 12.martā (prot. Nr.11, 3.ß)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr. 478/08/05/10

Par Itella Oyj un Kauko Group Oy apvienošanos

Konkurences padome 2008.gada 18.februārī saņēma Itella Oyj (turpmāk – Itella) pilnvaroto pārstāvju sagatavoto ziņojumu par apvienošanos (turpmāk – Ziņojums). Ziņojumā tika norādīts, ka 2008.gada 8.februārī Spedex Oy, UB Kaukohuolinta Invest Oy (“Pārdevējs”) un Itella (“Pircējs”) noslēdza daļu/aktīvu pirkuma līgumu, saskaņā ar kuru Pircējs iegūs 82% Somijā reģistrētās sabiedrības Kauko Group Oy (turpmāk – Kauko) kapitāla daļu. Līdz ar to Itella realizēs izšķirošu ietekmi Somijas komercsabiedrībā Kauko.

Ziņojuma noformēšanā bija pilnībā izpildītas Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” prasības. Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī pamatojoties uz Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu, par pilnīga Ziņojuma saņemšanas datumu uzskatāms 2008.gada 18.februāris, par ko Konkurences padome informēja Ziņojuma iesniedzēju.

Itella (bijušais nosaukums Suomen Posti Oyj) ir Somijā ar reģistrācijas Nr. 1531846-4 reģistrēta komercsabiedrība, tās juridiskā adrese ir Postintaival 7, 00230 Helsinki, Somija.

Kauko ir Somijā ar reģistrācijas Nr. 0109025-5 reģistrēta komercsabiedrība, tās juridiskā adrese ir P.O.Box 204301 Tuusula, Somija.

Izvērtējot Ziņojumā sniegto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

1.1. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju Itella darbības veids ir informācijas pārvaldes pakalpojumu sniegšana, un jauni darbības veidi netiek plānoti.

Itella tieši pieder 100% Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.40003380477 reģistrētas akciju sabiedrības “Itella Information” akciju. A/s “Itella Information” (bijušais nosaukums a/s “Nacionālais maksājumu centrs”) piedāvā informācijas pārvaldes pakalpojumus, kas ietver digitālo druku, e-pakalpojumus, datu pārvaldību un tiešo mārketingu. Bez tam Itella ir netieša (ar Dānijas komercsabiedrībām Itella Logistics Holding a/s un Itella Logistics a/s starpniecību) izšķiroša ietekme pār Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr. 40003567822 reģistrētu sabiedrību ar ierobežotu atbildību “Itella Logistics” (bijušais nosaukums SIA “Combifragt Latvia”), kurā tai pastarpināti pieder 100% kapitāla daļu. SIA “Itella Logistics” darbības veidi ir kravu transports ar automobiļiem, glabāšana un noliktavu saimniecība, pārējo transporta aģentūru darbība, kravu iekraušana un izkraušana u.c.

1.2. Kauko galvenais darbības virziens ir loģistikas pakalpojumu sniegšana. Kauko akcionāri ir Somijas komercsabiedrības UB Kaukohuolinta Invest Oy ar 72% akciju, Spedex Oy ar 10% akciju, Gateway Overseas Oy ar 14,2% akciju un fiziska persona ar 3,75% akciju. Kauko ir netieša (ar Somijas komercsabiedrību Kauko East Oy un Igaunijas komercsabiedrību Scanrapid Eesti Osauhing starpniecību) izšķiroša ietekme pār Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.40003914763 reģistrētu sabiedrību ar ierobežotu atbildību “KAUKO Latvia”, kurā tai pastarpināti pieder 100% kapitāla daļu. SIA “KAUKO Latvia” darbības veidi ir kravu transports ar automobiļiem, glabāšana un noliktavu saimniecība, pārējo transporta aģentūru darbība, kravu iekraušana un izkraušana u.c.

 

2. Apvienošanās veids

Apvienošanās paredzēta, Itella iegūstot 82% Kauko akciju. Saskaņā ar 04.02.2008. starp Itella un diviem Kauko akcionāriem – UB Kaukohuolinta Invest Oy un Spedex Oy – noslēgto pirkuma līgumu Itella nopērk no UB Kaukohuolinta Invest Oy tai piederošās 72% Kauko akciju un no Spedex Oy tai piederošās 10% akciju. Darījuma rezultātā Itella iegūst 82% Kauko akciju un līdz ar to arī izšķirošu ietekmi pār Kauko un netiešu izšķirošu ietekmi pār tās meitas sabiedrībām. Latvijā minētā darījuma sekas izpaužas tādējādi, ka Itella iegūst netiešu izšķirošu ietekmi pār SIA “KAUKO Latvia”, un SIA “Itella Logistics” un SIA “KAUKO Latvia” saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 9.punktu kļūst par vienu tirgus dalībnieku. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktu tāds stāvoklis, kad viens tirgus dalībnieks iegūst tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku, ir vērtējams kā tirgus dalībnieku apvienošanās.

 

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta otro daļu “tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Ziņojumā ietvertā informācija liecina par to, ka apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā, kas aprēķināts saskaņā ar Noteikumiem, nesasniedz Konkurences likumā minēto kritēriju.

Ziņojumā sniegtā informācija liecina par to, ka a/s “Itella Information” tirgus daļa vairākos konkrētajos tirgos, kuros tā veic saimniecisko darbību Latvijas teritorijā, pārsniedz Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktā noteikto kritēriju: automātisko maksājumu pakalpojumu tirgū tā ir apmēram 42%, digitālās drukas pakalpojumu tirgū – ap 60%, dokumentu elektroniskā formātā sagatavošanas tirgū – 70-80%. Tādēļ Konkurences padome uzskata, ka šajā gadījumā īstenojas Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktā minētais nosacījums un apvienošanās ir paziņojama.

 

4. Konkrētie tirgi

4.1. Konkrētais tirgus Konkurences likuma 1.panta 4.punkta izpratnē ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu. Atbilstoši Konkurences likuma 1.panta 5.punktam konkrētās preces tirgus – noteiktās preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības. Konkurences likuma 1.panta 3.punkts nosaka, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām.

Konkrētās preces tirgi, kuri varētu tikt ietekmēti apvienošanās rezultātā, aptver tos darbības veidus, ko veic SIA “KAUKO Latvia” un SIA “Itella Logistics”, t.i., kravu transports ar automobiļiem, glabāšana un noliktavu saimniecība, pārējo transporta aģentūru darbība, kravu iekraušana un izkraušana. Ziņojumā norādīts, ka Eiropas Komisija līdzīgās lietās1 ir vērtējusi divus plašākus konkrētās preces tirgus – kravu pārvadāšanas tirgu un vispārējo loģistikas pakalpojumu tirgu. Kravu pārvadājumu pakalpojumu tirgus aptver klientu kravu pārvadājumus pa sauszemi, jūru un gaisu, un tas var tikt sadalīts sīkākos konkrētās preces tirgos atkarībā no pārvadājumu veida, steidzamības, kravas veida, kā arī no tā, vai tie ir vietējie vai starptautiskie pārvadājumi. Vispārējie loģistikas pakalpojumi tiek definēts kā atsevišķs pakalpojumu tirgus, kas vērsts uz preču pārvaldi klienta labā, un šī pakalpojuma sniedzējs principā var darboties jebkurā sektorā un dažādās valstīs. Loģistikas pakalpojumi pēdējos gados ir kļuvuši par starptautisku biznesu un dažādu loģistikas sabiedrību tīklu dēļ to var uzskatīt vismaz par Eiropas mēroga tirgu atbilstoši klienta vajadzībām.

4.2. SIA “Itella Logistics” saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju ir transporta un ekspedīcijas sabiedrība, kura piedāvā pilnu transporta un loģistikas pakalpojumu klāstu – regulārus pilno un salikto kravu sauszemes pārvadājumus, pilno un salikto kravu pārvadājumus ar konteineriem, aviokravu pārvadājumus, muitas noliktavas pakalpojumus un muitas brokera pakalpojumus. SIA “Itella Logistics” piedāvā saviem klientiem pilna apjoma loģistikas pakalpojumus, ieskaitot konsultācijas, starptautisko transportu, transporta apdrošināšanu, noliktavas, muitas formalitāšu kārtošanu / INTRASTAT ziņojumus, apstrādi, Pick&Pack (saņemšana un iepakošana), servisa loģistiku. SIA “Itella Logistics” darbība vērsta uz Rietumeiropas valstīm, ASV, Japānu u.c.

4.3. SIA “KAUKO Latvia” ir dibināta 2007.gada aprīlī. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju KAUKO grupas komercsabiedrības veic sauszemes ceļu, gaisa, dzelzceļa un projektu transporta nodrošināšanu, tai skaitā bīstamo kravu un preču, kurām nepieciešama kontrolēta temperatūra, transportēšanu Baltijas valstīs, Krievijā un Neatkarīgo valstu savienības valstīs, kā arī citur pasaulē. Pakalpojumi ietver importa un eksporta formalitātes, noliktavu, muitas procedūru, ekspedīcijas, loģistikas pakalpojumus.

4.4. Ievērojot minēto un to, ka SIA “Itella Logistics” un SIA “KAUKO Latvia” darbība aptver gan kravas transportēšanas, gan loģistikas pakalpojumus un to darbība ir starptautiska, Konkurences padome secina, ka abas komercsabiedrības darbojas vienādos konkrētajos tirgos – starptautiskie dažāda veida kravu transportēšanas pakalpojumi un starptautiskie vispārējie loģistikas pakalpojumi, un tie ir tirgi, kas tiek ietekmēti apvienošanās rezultātā.

 

5. Apvienošanās seku izvērtējums

Ziņojumā norādīts, ka apvienošanās darījums tiks noslēgts ar mērķi apvienot Itella un KAUKO pieredzi, tirgus zināšanas un resursus. Apvienošanās dalībnieki uzskata, ka darījuma rezultātā radniecīgās komercsabiedrības Latvijas loģistikas tirgū palielinās kopējo tirgus daļu nenozīmīgā apmērā, kas neietekmēs konkurenci. Ziņojumā sniegtā informācijas liecina, ka, nosacīti apvienojot minētos konkrētos tirgus (jo tie pēc būtības mūsdienās ir cieši saistīti), apvienošanās dalībnieku tirgus daļa pēc apvienošanās nepārsniegs 10%. Lai noskaidrotu šo konkrēto tirgu dalībnieku vērtējumu par apvienošanos, Konkurences padome veica vairāku tirgus dalībnieku aptauju un vērsās pie Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Loģistikas un muitas brokeru asociācijas un Latvijas Nacionālās kravu ekspeditoru un loģistikas asociācijas. Konkurences padomes noteiktajā termiņā iebildumi pret apvienošanos netika saņemti.

Saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta trešo daļu Konkurences padome aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Konkurences likuma 16.panta ceturtā daļa nosaka, ka, ja paziņotā tirgus dalībnieku apvienošanās neizraisa šā panta trešajā daļā minētās sekas, Konkurences padome pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos.

Pamatojoties uz lietas izpētes gaitā
secināto, Konkurences padome konstatē, ka neizpildās Konkurences likuma 16.panta trešajā daļā minētās pazīmes un apvienošanās saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta ceturto daļu ir atļaujama.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, 15.panta otrās daļas 2.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut apvienošanos, kas paredzēta, Somijas sabiedrībai Itella Oyj iegūstot izšķirošu ietekmi Somijas Kauko Group Oy.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.


 

1 Nr. COMP/M.3603 – UPS/Menlo, Nr. COMP/M.3155 – Deutsche Post/Securicor, Nr. COMP/M.2411 Autologic/TNT/Wallenius/CAT, IV/M.1895 – Ocean/EXEL u.c. (http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases)

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!