• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par karavīru rehabilitāciju pēc dalības starptautiskajās misijās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.2008., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172737

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Lietuvas Valsts kancelejas un Iekšlietu ministrijas pārstāvju vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

20.03.2008., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par karavīru rehabilitāciju pēc dalības starptautiskajās misijās

 

12.martā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti secināja, ka karavīru, kuri piedalījušies starptautiskajās misijās, rehabilitācija norit sekmīgi un tiek domāts arī par tās pilnveidošanu.

Latvijas karavīru slodze, piedaloties misijās, ir ļoti nopietna, tāpēc jāpēta, kāda rotācijas intensitāte ir nekaitīga veselībai un psiholoģiskajam stāvoklim, uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš.

Lai uzlabotu rehabilitāciju, šobrīd tiek izstrādāta koncepcija par rehabilitācijas rekreācijas centru izveidi, deputātus informēja Nacionālo bruņoto spēku Medicīnas pārvaldes priekšnieks Jānis Mičāns. Turklāt šādi centri trijos gados spētu rehabilitēt visus bruņotajos spēkos dienošos karavīrus.

Vidēji 75 procenti karavīru pēc atgriešanās no dalības starptautiskajās misijās izmanto rehabilitācijas pakalpojumus. Karavīru attieksme pēdējā laikā ir kļuvusi pozitīva, jo viņi ir apzinājušies tās nepieciešamību, un izmantot vai neizmantot piedāvātās iespējas ir pašu karavīru brīva izvēle. Komisijas deputāti secināja, lai rehabilitācija būtu efektīva, nepieciešams rehabilitācijas kursu iziet uzreiz pēc atgriešanās un tai ir jābūt ilgākai, kā arī jādomā par finansējuma palielināšanu.

Tāpat tika uzsvērts, ka karavīram rehabilitācijas posmā ir jābūt kopā ar ģimeni. Rehabilitācijā kopā ar savu ģimeni ir aptuveni tikai 10 procentu karavīru, jo par to jāmaksā pašai ģimenei. Tāpat karavīrus un viņu ģimenes locekļus izglīto par stresa pazīmēm, kā arī karavīru tuviniekiem misijas laikā tiek sniegts atsevišķs psiholoģisks atbalsts.

Pētījumi liecina, ka stresam vairāk pakļauti karavīri, kuri ir gados jaunāki, kuriem ir zemāka dienesta pakāpe, kā arī zemāks izglītības līmenis.

 

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!