• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dabas lauksaimniecību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.1999., Nr. 285 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17278

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dabas lauksaimniecību (turpinājums)

Vēl šajā numurā

02.09.1999., Nr. 285

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dabas lauksaimniecību

Gundega Mičule, Zemkopības ministrijas Produkcijas kvalitātes vadības departamenta direktore, — "Latvijas Vēstnesim"

Kas tad ir bioloģiskā lauksaimniecība, bioloģiskie produkti? Tie ir produkti, ko audzē videi draudzīgā veidā — saskaņā ar dabu — ekoloģiski (bioloģiski, organiski, biodinamiski) saimniekojošās zemnieku sētās. Ekoloģiskās saimniekošanas mērķis nav gūt maksimāli augstu ražu, bet gan ražot pilnvērtīgus kvalitatīvus pārtikas produktus, nepieļaujot ūdenī viegli šķīstošo minerālmēslu (īpaši slāpekļa), pesticīdu un herbicīdu lietošanu.

Pašlaik Zemkopības ministrija kopā ar dāņu kolēģiem izstrādā bioloģiskās saimniekošanas projektu, kas ir cieši saistīts ar Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu par bioloģiskās lauksaimniecības sertifikācijas sistēmu, ko izstrādā Vides un reģionālās aizsardzības ministrija (VARAM). Par to — Gundega Mičule, Zemkopības ministrijas Produkcijas kvalitātes vadības departamenta direktore:

— VARAM gatavotais MK noteikumu projekts vēl ir tapšanas stadijā, tādēļ nav vēl precīzi zināms šo noteikumu nosaukums. Bet būtiskais, kas ir šo noteikumu pamatā, ir noteikt, pēc kādiem kritērijiem vērtējama bioloģiskā lauksaimniecība un vai produkts atbilst noteiktajām prasībām. Tiesa, pagaidām nav zināms, kas īsti regulēs bioloģisko lauksaimniecību Latvijā. Domājams, ka tas būs MK kompetencē, tādēļ izdarāmi arī grozījumi Likumā par Ministru kabineta iekārtu.

MK noteikumu projektā ir minēts, ka jābūt atbildīgai valsts institūcijai, kas sekos līdzi un atbildēs, kā noteikumos iekļautie principi īstenosies dzīvē. Sākotnēji bija divi varianti, kā iespējama šīs sistēmas veidošana. Pirmajā variantā atbildīgā institūcija, kas veic arī uzraudzību un kontroli, sertifikāciju un inspicēšanu, būtu valsts institūcija. Otrajā variantā valsts institūcija būtu tikai atbildīgā uzraudzības institūcija, bet konkrēto sertifikāciju un inspicēšanu, visas praktiskās darbības veiktu privāta organizācija, kurai šīs funkcijas būtu deleģētas.

Turpinājums — 2.lpp.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!