• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2008.gada ziemas sesija Saeimā: Par Saeimas paveikto ziemas sesijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.03.2008., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172799

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darbu komisijās (11.01.2008.-16.03.2008.)

Vēl šajā numurā

25.03.2008., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

2008.gada ziemas sesija Saeimā: Par Saeimas paveikto ziemas sesijā

 

Kopsavilkumā

Ziemas sesijā no 14.janvāra līdz 17.martam deviņās sēdēs Saeima pieņēma divus jaunus likumus un grozījumus 26 likumos, kā arī apstiprināja deviņus starptautiskus līgumus.

Šajā laikā izskatīšanai komisijās nodots 61 jauns likumprojekts, no kuriem 47 iesniedzis Ministru kabinets, 10 – Saeimas komisijas, bet četrus – atsevišķi Saeimas deputāti.

No pieņemtajiem likumiem deviņu likumdošanas aktu grozījumus rosinājušas tieši Saeimas komisijas. Tā, piemēram, Saeima ziemas sesijā steidzamības kārtā pieņēma Sociālo un darba lietu komisijas rosinātos grozījumus pensiju likumā, kas paredz jau no šā gada aprīļa indeksēt arī tās pensijas, kas nepārsniedz 150 latus. Līdzšinējā kārtība paredzēja pārskatīt tās pensijas, kuras bija mazākas par 135 latiem.

Grozīts arī pašvaldību vēlēšanu likums, nosakot, ka nākamgad pašvaldību vēlēšanas notiks 13.jūnijā vienlaikus ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Pašlaik vēlēšanu likumi nosaka, ka Eiropas Parlamenta vēlēšanas rīkojamas jūnija otrajā sestdienā, bet pašvaldību – marta otrajā sestdienā. Lai taupītu naudu un administratīvos resursus, pēc Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas ierosinājuma tika nolemts, ka ik pēc 20 gadiem, kad Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanas notiek vienā gadā, tās tiks rīkotas vienā dienā.

Saeima pieņēma arī grozījumus Aizsargjoslu likumā, kurus kā alternatīvus Satiksmes ministrijas iesniegtajiem ierosināja Agrārās, vides un reģionālās attīstības komisija. Grozījumi precizē applūstošās teritorijas un ar atsevišķiem izņēmumiem nosaka aizliegumu aizsargjoslās būvēt aizsargdambjus, ēkas un būves, kā arī veikt uzbēršanu.

Spēkā stājušies arī Juridiskās komisijas rosinātie grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”. Turpmāk cilvēki, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vietās, kur tiek vākti paraksti referenduma ierosināšanai, vēlēšanu komisijai varēs prasīt organizēt parakstīšanos savās mājās.

Saeima ir atbalstījusi arī vairākas valdības likumdošanas iniciatīvas. Piemēram, pieņemti Ministru kabineta iesniegtie grozījumi Konkurences likumā, Atkritumu apsaim­niekošanas likumā, kā arī Zemnieku un zvejnieku saimniecību likums un Ēku energoefektivitātes likums.

Saeimas 2008.gada pavasara sesija sāksies 28.martā. Deputātiem būs jālemj par Invaliditātes likumprojektu, rajonu pašvaldību reorganizāciju, neapliekamā minimuma piemērošanu strādājošajiem pensionāriem, par partiju priekšvēlēšanu tēriņu ierobežojumiem un Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas tālāko virzību, kā arī par Lisabonas līguma ratifikāciju un daudziem citiem būtiskiem jautājumiem.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!