• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ziņu publiskošanu par visiem ES lauku saimniecību atbalsta saņēmējiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.2008., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/172884

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Banka

Vēl šajā numurā

26.03.2008., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ziņu publiskošanu par visiem ES lauku saimniecību atbalsta saņēmējiem

 

Eiropas Komisija 19.martā pieņēma jaunus noteikumus, saskaņā ar kuriem tiks publiskotas sīkas ziņas par visiem Eiropas Savienības lauksaimniecības un lauku attīstības maksājumu saņēmējiem. Līdz 2009.gada 30.aprīlim katra saņēmēja pilns vārds un uzvārds vai nosaukums, administratīvā vienība un pasta indekss (ja pieejams) skaidrā, saskaņotā veidā tiks publicēts dalībvalstu pārziņā esošās tīmekļa vietnēs, kurās sabiedrība ar meklēšanas rīka palīdzību varēs noskaidrot, cik naudas ir saņēmusi katra persona vai uzņēmums.

Atsevišķi tiks norādīti tiešie maksājumi lauksaimniekiem un summas, kas piešķirtas citiem atbalsta pasākumiem. Attiecībā uz lauku attīstības politiku, kuru līdzfinansē no ES un valsts budžeta, informācija aptvers gan ES, gan valsts līdzekļus. Šāda informācija par iepriekšējo finanšu gadu tiks publicēta līdz katra gada 30.aprīlim, un tā būs jāsaglabā tīmekļa vietnē divus gadus no sākotnējās publicēšanas dienas. Turklāt Eiropas Komisija pārvaldīs savu tīmekļa vietni, kurā būs saites uz katras valsts vietni. 

“Tā ir nodokļu maksātāju nauda, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai cilvēki zinātu, kur tā izlietota,” teica lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre Marianna Fišere-Bēla. “Pārredzamībai būtu jāuzlabo arī minēto fondu pārvaldība, pastiprinot sabiedrības kontroli pār naudas izlietojumu. Tikai tādā veidā mēs varam garantēt lietpratīgas diskusijas par kopējās lauksaimniecības politikas nākotni. Gan Komisija, gan Eiropas Parlaments aktīvi centās panākt šādu pārredzamības pakāpi, un mēs esam gandarīti, ka tagad izdevies panākt vienošanos par sistēmas darbību.”

Jaunajā Finanšu regulā ir paredzēts princips: dalībvalstīm jānodrošina, ka par katru finanšu gadu tiek publicēts saraksts ar ES lauksaimniecības un lauku attīstības visu veidu atbalsta saņēmējiem. 19.martā pieņemtajā Komisijas regulā, ko atbalsta dalībvalstis, ir sīki izklāstīts, kā tiks veikta šāda publiskošana, par kuras galvenajiem elementiem Padome vienojās pagājušā gada novembrī.

Regulā paredzēts, ka katra dalībvalsts ievieto informāciju tīmekļa vietnē, kurā interesenti var meklēt saņēmējus pēc uzvārda vai nosaukuma, administratīvās vienības, saņemtajām summām (un attiecīgās valūtas) vai pēc dažādām šo trīs kritēriju kombinācijām un iegūt informāciju kā vienotu datu kopumu. Tajā noteikta prasība dalībvalstīm informēt saņēmējus par to, ka viņu dati tiks publiskoti un ka viņi var izmantot ES datu aizsardzības noteikumos paredzētās tiesības. Tādējādi tiek nodrošināta sistēmas atbilstība datu aizsardzības prasībām.

Šī informācija būs pieejama no 30.aprīļa (nākamajā gadā pēc naudas izmaksas), un tīmekļa vietnē tā tiks saglabāta divus gadus no sākotnējās publicēšanas dienas. Ziņas par lauku attīstības fondiem sāks publiskot nedaudz agrāk nekā ziņas par tiešajiem maksājumiem lauku saimniecībām. Informācija par visiem lauku attīstības fonda līdzekļiem, kas iztērēti no 2007.gada 1.janvāra līdz 15.oktobrim, tiks publiskota līdz 2008.gada 30.septembrim.

Ņemot vērā atšķirīgās organizatoriskās struktūras Eiropas Savienībā, dalībvalstis pašas izlems, kas būs atbildīgs par to tīmekļa vietņu izveidošanu un uzturēšanu. Ja dalībvalstis vēlēsies, tās varēs publiskot sīkāku informāciju. Komisija uzturēs savu tīmekļa vietni, kurā būs saites uz atsevišķajām dalībvalstu vietnēm.

Vairākas dalībvalstis jau ir publiskojušas informāciju par ES lauksaimniecības fondu līdzekļu saņēmējiem.

Šis lēmums ir pēdējais posms Eiropas Komisijas sen sāktajā pārredzamības iniciatīvā, kuras galvenais mērķis ir veicināt Eiropas Savienības iestāžu atvērtību un pieejamību, palielināt izpratni par ES budžeta izmantošanu un panākt ES iestāžu lielāku atbildību sabiedrības priekšā.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!