• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrs: Atklājot Dzimtsarakstu departamenta jauno mājvietu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.03.2008., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173059

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.03.2008., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrs: Atklājot Dzimtsarakstu departamenta jauno mājvietu

 

IKLAVA1.JPG (18216 bytes)
Vakar, 27.martā, svinīgi tika atklāta Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta jaunā “dzīvesvieta” Rīgā, A.Čaka ielā 38a. Pēc atklāšanas tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš iepazinās ar jaunajām telpām, kā arī, klātesot Dzimtsarakstu departamenta direktorei Ārijai Iklāvai un Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniekam Jānim Bērziņam, parakstījās Goda viesu grāmatā
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

IKLAVA2.JPG (17416 bytes)
Dzimtsarakstu departamenta direktore Ārija Iklāva, iepazīstinot tieslietu ministru Gaidi Bērziņu ar jaunajām telpām, kur glabājas dzimtsarakstu reģistru grāmatas
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

27.martā tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš svinīgi atklāja Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta jaunās telpas. 

“Esmu pagodināts, ka man ir šī unikālā iespēja oficiāli būt klāt Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta jauno telpu svinīgajā atklāšanā. Īpaši būtiski tas ir tāpēc, ka Dzimtsarakstu departamenta pārraudzībā esošās dzimtsarakstu nodaļas savieno cilvēku dzīves un valsts vārdā ievada turpmākā kopīgā dzīvē,” uzsvēra G.Bērziņš.

Un turpināja: “Lai šis brīdis būtu svinīgs un gaišs, arī dzimtsarakstu nodaļu darbiniekiem jājūtas atbilstoši. Taču tas nav iespējams, ja nākas strādāt nepiemērotās telpās. Pilnā mērā tas attiecas arī uz Dzimtsarakstu departamenta darbiniekiem, kuri gan paši neveic civilstāvokļa aktu reģistrāciju, taču rūpējas par dzimtsarakstu nodaļu darbu. Īpaši pateicos departamenta vadītājai Ārijai Iklāvas kundzei un departamenta darbiniekiem par sekmīgo sadarbību un ieguldījumu sistēmas attīstībā.”

Dzimtsarakstu departamenta jaunās telpas Rīgā, A.Čaka ielā 38a, ir veidotas tā, lai padarītu klientu pieņemšanu ērtāku un funkcionālāku. Pirmajā stāvā izveidota klientu pieņemšanas zāle un uzgaidāmā telpa. Nākotnē plānots ieviest elektronisku klientu pieņemšanas sistēmu. Departaments ir pieejams arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Sevišķi rūpīgi veidotas telpas, kurās glabājas dzimtsarakstu reģistru grāmatas. Jaunajām arhīva telpām ir gan klimata kontrole, gan īpaša temperatūras regulēšanas sistēma, kas gādā, lai unikālie dokumenti tiktu saglabāti pēc iespējas labāk.

Dzimtsarakstu departaments pārtrauca darbu vecajās darba telpās Kaļķu ielā šā gada februāra sākumā. Kaļķu ielas 24.nama trīs stāvos Dzimtsarakstu departaments atradās kopš 1965.gada, departamenta telpas bija šauras un nepiemērotas gan apmeklētājiem, gan departamenta darbiniekiem. Arī departamenta Arhīva nodaļas darbinieki bija spiesti strādāt tajās pašās telpās, kurās glabājas aktu reģistri, kas bija pretrunā gan ar arhīvu, gan darba drošības noteikumiem.

Dzimtsarakstu departaments uzrauga normatīvo aktu ievērošanu civilstāvokļa aktu reģistrācijā, metodiski vada dzimtsarakstu nodaļas, atļauj vai atsaka uzvārda, vārda vai tautības maiņu, nodrošina dzimtsarakstu nodaļas ar civilstāvokļa aktu reģistriem un uz reģistru pamata izsniedzamajām dokumentu veidlapām. Departamenta pārraudzībā ir aptuveni 526 dzimtsarakstu nodaļas (sakarā ar administratīvi teritoriālās reformas norisi šis skaitlis mainās), tajā skaitā 35 novadu, 60 pilsētu, 424 pagastu dzimtsarakstu nodaļas. Novadu, pilsētu un pagastu dzimtsarakstu nodaļām departaments 2007.gadā izsniedza 25 500 civilstāvokļa aktu reģistrācijai nepieciešamos dokumentus, tajā skaitā 3000 dzimšanas, 2000 laulības, 3000 miršanas reģistru veidlapas. Savukārt pašvaldību dzimtsarakstu nodaļām izsniegtas 82 778 civilstāvokļa aktu reģistrācijas veidlapas, garīdzniekiem – 2670 laulības apliecību veidlapas.

Pērn departaments izskatīja 33 tautības ieraksta maiņas lietas, 1135 uzvārda un (vai) vārda maiņas lietas. Atļaujas dotas 216 vārda, 911 uzvārda maiņas lietās, sagatavoti 3 vārda un 5 uzvārda maiņas atteikumi.

 

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!