• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs: Piedaloties ES ārlietu ministru sanāksmē Slovēnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2008., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173163

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrs: Sniedzot telefoninterviju žurnālam "The Wall Street Journal"

Vēl šajā numurā

01.04.2008., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs: Piedaloties ES ārlietu ministru sanāksmē Slovēnijā

 

RIEKSTINS.JPG (15108 bytes)
Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš kopā ar čehu kolēģi Karelu Švarcenbergu 28.martā Slovēnijas pilsētā Gimnihā, dodoties uz Eiropas Savienības ārlietu ministru sanāksmi
Foto: EPA/A.F.I.

28. un 29.martā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalījās Eiropas Savienības ārlietu ministru neformālajā sanāksmē (Gimnihā) Slovēnijā, kuras ietvaros norisinājās diskusijas par Tuvo Austrumu miera procesa jautājumu, Eiropas Savienības un Krievijas Federācijas attiecībām, Eiropas perspektīvu Rietumbalkāniem, kā arī starpkultūru dialogu un aktuālajiem notikumiem Tibetā.

Pārrunājot situāciju Tuvajos Austrumos un ES attiecības ar reģiona valstīm, it īpaši Sīriju, Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministri bija vienisprātis, ka nepieciešama koordinēta ES rīcība reģiona valstīs, tostarp vienota pieeja attiecībām ar Irānu un iesaiste neatrisināto reģiona konfliktu risināšanā. Attiecībā uz situāciju Libānā Eiropas Savienības ārlietu ministri uzsvēra, ka politiskajiem spēkiem pēc iespējas ātrāk ir jāvienojas par jauna prezidenta ievēlēšanu.

Diskutējot par ES un Krievijas attiecībām, ārlietu ministri atzīmēja, ka Eiropas Savienība ir ieinteresēta stratēģiskās partnerības stiprināšanā, lai palielinātu drošību un stabilitāti tuvējā kaimiņu reģionā, kā arī veicinātu sadarbību ekonomiskajā jomā. Gaidāmā ES un Krievijas samita kontekstā, kas notiks šā gada jūnijā un kurā pirmoreiz piedalīsies jaunievēlētais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, tika pārrunātas izmaiņas Krievijas ārpolitikā pēc vēlēšanām un turpmākās sadarbības perspektīvas.

M.Riekstiņš uzsvēra Eiropas Savienības vienotības lomu dialogā ar Krieviju, īpaši enerģētikas jomā. “Šobrīd ir svarīgi panākt vienošanos par mandātu sarunu sākšanai ar Krieviju par jauno ES un Krievijas Partnerības un sadarbības līgumu,” norādīja ārlietu ministrs.

Gimnihas sanāksmes ietvaros norisinājās atsevišķa ES dalībvalstu ārlietu ministru tikšanās ar Rietumbalkānu valstu ārlietu ministriem, kā arī Kosovas premjerministru Hašimu Tači. Ministri pauda atbalstu eirointegrācijas perspektīvai Rietumbalkānu reģiona valstīm, aicinot tās veikt nepieciešamās reformas. ES prezidentūra izplatīja paziņojumu par Rietumbalkāniem.

Eiropas Savienības ārlietu ministri apsprieda situāciju Tibetā, paužot bažas par pēdējā laika notikumiem un nosodot vardarbību, kā arī aicinot uz abu pušu konstruktīvu dialogu.

Sanāksmes noslēgumā ES dalībvalstu un kandidātvalstu ārlietu ministri pievērsās starpkultūru dialoga jautājumam, ko Slovēnija ir izvirzījusi kā vienu no savas prezidentūras Eiropas Savienībā prioritātēm, nodēvējot 2008.gadu par Starpkultūru dialoga gadu un tādējādi akcentējot Eiropas Savienības lomu dažādu tautību, kultūru un reliģiju saliedēšanā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!