• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par robežpārbaudes atcelšanu lidostās starp Latviju un pārējām Šengenas valstīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2008., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173178

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: Apmeklējot jaunsargu nometni Alūksnē

Vēl šajā numurā

01.04.2008., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par robežpārbaudes atcelšanu lidostās starp Latviju un pārējām Šengenas valstīm

 

SENGENA2.JPG (22274 bytes)
Sestdien, 29.martā, pusnaktī tika atceltas robežpārbaudes iekšējiem lidojumiem starp deviņām jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kas decembra vidū pievienojās Šengenas līgumam, tā noslēdzot vērienīgo Šengenas telpas paplašināšanos.
Latvijā šo brīdi svinīgi atzīmēja svētdien, 30.martā, pulksten 8.30 starptautiskajā lidostā “Rīga”, kad iekšlietu ministrs Mareks Segliņš un satiksmes ministrs Ainārs Šlesers
(priekšplānā), klātesot Valsts robežsardzes priekšniekam ģenerālim Gundaram Dāboliņam (attēlā pa kreisi), lidostas “Rīga” valdes priekšsēdētājam Krišjānim Peteram (attēlā pa labi), kā arī citām amatpersonām, simboliski atvēra brīvu Latvijas gaisa robežu un sveica pirmos pasažierus, kas ielidoja Latvijā no Šengenas telpas – Somijas galvaspilsētas Helsinkiem
Foto: Valda Kalniņa, A.F.I.

Latvijas Iekšlietu ministrija:

Sestdien, 29.martā, pusnaktī tika atceltas robežpārbaudes iekšējiem lidojumiem starp deviņām jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kas decembra vidū pievienojās Šengenas līgumam, tā noslēdzot vērienīgo Šengenas telpas paplašināšanos.

Latvijā šo brīdi svinīgi atzīmēja 30.martā lidostā “Rīga”, kad simboliski tika atcelta Latvijas gaisa robeža un iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, lidostas “Rīga” un Valsts robežsardzes vadība un citas amatpersonas sagaidīja pirmos pasažierus, kas ielidoja Latvijā no Šengenas telpas – Somijas galvaspilsētas Helsinkiem.

Personu robežkontrole lidostā “Rīga” tiek organizēta divos termināļos – Šengenas un ne-Šengenas. 2008.gada 29.marta pusnaktī tika atcelta robežkontrole Šengenas terminālī, bet ne-Šengenas terminālī tā turpināsies kā iepriekš. Izņēmuma gadījumos, ja tas nepieciešams valsts drošībai vai to prasīs citi svarīgi apstākļi, personu ceļošanas dokumentu pārbaudes varēs īslaicīgi atjaunot arī Šengenas terminālī.

Pēc 29.marta ceļotājiem, kuri no Latvijas ar lidmašīnu dosies uz Šengenas telpas valstīm, robežsargi ceļošanas dokumentus nepārbaudīs, bet izceļotājiem uz ne-Šengenas telpas valstīm kontrole tiks veikta ierastajā kārtībā. Arī ieceļotājiem no Šengenas valstīm personas kontrole nenotiks, bet iebraucējiem no ne-Šengenas telpas valstīm personu dokumenti tiks pārbaudīti.

Tomēr, arī dodoties ceļojumā pa Šengenas telpas valstīm, jāatceras – lai gan pase uz robežas netiek prasīta, tai vienmēr jābūt līdzi, lai nepieciešamības gadījumā varētu apliecināt savu identitāti.

Darbu lidostā “Rīga” arī pēc 29.marta turpinās Valsts robežsardzes Rīgas pārvaldes lidostas “Rīga” I kategorijas robežkontroles punkta personāls. Turpmāk robežsargi lielāku uzmanību pievērsīs dokumentu robežpārbaudes kvalitātei un ātrumam ne-Šengenas terminālī. Līdz ar to uzlabosies gan pasažieru ērtības – kļūs īsāks dokumentu robežpārbaudes laiks, jo darbosies visas robežsargu kabīnes, gan dokumentu pārbaužu efektivitāte, jo būs lielākas iespējas pārbaudīt personu ceļošanas dokumentus padziļināti.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

 

Eiropas Komisija:

Igaunija, Čehija, Lietuva, Ungārija, Latvija, Malta, Polija, Slovākija un Slovēnija 2007.gada 21.decembrī pievienojās Šengenas zonai. Svētdien, 30.martā, paplašināšanos procesu pabeidza, atceļot robežkontroli pie iekšējām gaisa robežām starp šīm valstīm un 15 valstīm, kas jau iepriekš piedalījās Šengenas informācijas sistēmā.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Žaks Barro paziņoja: “Robežkontroles pie iekšējām gaisa robežām atcelšana ir pēdējais solis, lai pabeigtu īstenot unikālu un vēsturisku sasniegumu, proti, 24 ES valstis bez iekšējām robežām. Komisija pauž atzinību tām dalībvalstīm, kuras lidostās ir ieviesušas jaunākās drošības sistēmas un īpašos “Šengenas termināļus”. Šengenas zonas paplašināšanās apliecina ES apņemšanos atvieglināt legālu ceļošanu ES teritorijā un uz ES, vienlaikus pastiprinot drošību pie Eiropas Savienības ārējām robežām.”

Pēc robežkontroles atcelšanas pie sauszemes un jūras robežām 2007.gada 21.decembrī starp Igauniju, Čehiju, Lietuvu, Ungāriju, Latviju, Maltu, Poliju, Slovākiju un Slovēniju un Šengenas zonas valstīm 30.martā atcēla arī robežkontroli lidostās. Laika posms starp robežkontroles atcelšanu pie sauszemes un jūras robežām un robežkontroles atcelšanu lidostās bija plānots tā, lai robežkontroles pie gaisa robežām atcelšanas datums sakristu ar pāriešanu uz vasaras laiku un līdz ar to lidojumu grafika izmaiņām lidostās, tādējādi ļaujot attiecīgajām ES lidostām vieglāk pielāgoties.

Tagad varēs lidot paplašinātajā Šengenas zonā bez turpmāku formalitāšu veikšanas. Tas pozitīvi ietekmēs ES pilsoņus un citus pasažierus, kuri veiks lidojumus Šengenas zonā, jo rindas būs mazākas un procedūras – vienkāršākas. Aviosabiedrības, protams, turpinās pārbaudīt personas dokumentus, reģistrējoties lidojumam un iekāpjot lidmašīnā. Joprojām katram reisam, neatkarīgi no tā galamērķa, tiks veiktas standarta drošības kontroles.

Robežkontroles atcelšana pie gaisa robežām paplašinātajā Šengenas zonā izriet no 2007.gada novembrī pieņemtā lēmuma, kad tieslietu un iekšlietu ministri nolēma, ka visas kandidātvalstis ir izpildījušas Šengenas acquis kritērijus.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!