• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kur varavīksnē skan Dabas muzejā rokdarbi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.1999., Nr. 286/289 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17331

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pret svešām varām

Vēl šajā numurā

03.09.1999., Nr. 286/289

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kur varavīksnē skan Dabas muzejā rokdarbi

S5.JPG (28232 BYTES) Rakstaini cimdi, tautiskās jostas un tamborētas sedziņas, saknīšu pinumi un koka karotes — gandrīz četri simti daiļamatniecības darinājumu izstādīti Dabas muzejā, kur savu darbu skati sarīkojuši Rīgas novada daiļamatu kopēji. Siguldā, Ķekavā, Carnikavā, Berģos un Ulbrokā darbojas tautas lietišķās mākslas studijas, Mālpilī, Baldonē, Ropažos, Salaspilī un Saulkrastos — audēju, pinēju un rokdarbnieču pulciņi un kopas. Tie pulcinājuši dažādu profesiju pārstāvjus, dažādu paaudžu ļaudis. Jau trīsdesmit sesto gadu viņu virsvadītāja ir Ilga Madre, kas visā valstī pazīstama gan kā čakla rokdarbniece un tautas mākslas organizatore, gan kā etnogrāfe, tautas paražu pētniece un popularizētāja. Arī šī gadskārtējā darbu skate tika rīkota kā augusta saulgriežu svētki.

Kā jau svētkos — bija apdāvināšanās un bagātīgs galds ar visu, kas dārzā izaudzis, bija dziedāšana, rotaļas un pat kāds dancis. Liela piekrišana bija kaņepju sviestam, ko piedāvāja Valija Upeniece no Ropažiem. Izrādās, viņa mājturības gudrības mācījusies Rūjienā un Mālpilī, pēc tam kļuvusi par bioloģijas skolotāju un visu mūžu strādājusi Ropažos. Septembrī divdesmito gadskārtu svinēs viņas vadītais lietišķās mākslas pulciņš. Bet izstādē piedalās arī Ropažu 405. mazpulka meitenes. Viņas tāpat ir Valijas Upenieces audzēknes. Kā tas harmoniskas ekspozīcijas kopskata labad allaž tiek praktizēts, arī šoreiz darbi izkārtoti ne pēc autoriem, bet tematiskās un toņos saskanīgās grupās, tāpēc Valijas kundzei jāstaigā pa visu zāli, lai parādītu savus un savu audzēkņu darbus. Te ir knipelēti dvielu gali, izšūtas un tamborētas sedziņas, pārdesmit tautisko jostu un daudz kas cits. Savu Ropažu novada tautas tērpu arī pati darinājusi. Turklāt vairākus.

Šādās godu reizēs pašu austos un šūdinātos tautas tērpos ģērbjas daudzas Rīgas novada rokdarbnieces. Kā atceras Ilga Madre, jau Vidzemes amatu dienās 80. gadu beigās no Rīgas rajona piedalījušās 27 meitas, katra savam novadam stingri atbilstīgā tērpā. Tikai tāpēc, ka tautas studijas, audēju un rokdarbnieču pulciņi pievērsuši tik lielu uzmanību tradīciju izpētei un sievas un meitas tik rosīgi ķērušās pie savu goda kārtu darināšanas, pagājušajos Dziesmusvētkos bija iespējams sarīkot vērienīgo tautas tērpu skati, kas kļuva par vienu no nozīmīgākajiem svētku notikumiem.

Ar šiem augusta saulgriežiem dārzā un sētā ienāk rudens ar pirmo maizīti un asterēm vāzē. Bet izstādē — ļoti pavasarīga noskaņa. Nemaz jau nerunājot par Ropažu mazpulcēniem un Mālpils tehnikuma audzēkņiem, arī citos pulciņos un studijās darbojas daudz jauniešu. Vecmāmiņas uz svētkiem atnākušas kopā ar mazbērniem, jo, kad dzied un muzicē Siguldas "Senleja", visi jūtas kā vienai saimei piederīgi. Tā kā pēc senču kalendāra šai dienā dažviet svinēta Māras diena, Stopiņu pagasta Akāciju māju saimniece Māra Zebauere kā vārdadienas dāvanu saņem cimdu pāri. Pati viņa nekāda lielā rokdarbniece neesot, kaimiņiene atvilinājusi. Atnākusi kopā ar mazdēliem Arturu un Andri, kam tūlīt klāt pirmā skolas diena. Viņa pati dabūjusi skolā iet Tomskas apgabalā, kur ģimene izsūtīta 1949.gadā. Dzīve bijusi skarba, tāpēc Māra augstu vērtē cilvēkus, kas citiem spēj sagādāt kādu prieka mirkli: "Tikko pagājušajā sestdienā Ikšķilē notika pirmais represēto salidojums. Ar kādu sirsnību mēs visi tikām sagaidīti! Tā bija tāda liela kopības sajūta, kad mēs tur sastapāmies. Daži tikās arī ar sen neredzētiem nometnes biedriem. Šai dienai, protams, pavisam cits saturs. Bet kā tur, tā te svētkus pratuši sagādāt cilvēki, kas nestrādā tikai makam un vēderam vien. Viņi strādā arī priekam."

Aina Rozeniece,

"LV" nozares redaktore

S2.JPG (18691 BYTES)
Valija Upeniece

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

S4.JPG (25898 BYTES)
Liela daļa šo jostu — Valijas Upenieces austas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!