• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 1. aprīļa noteikumi Nr. 223 "Noteikumi par izsaucēja atrašanās vietas datu noteikšanu, apstrādi, uzturēšanu un nodošanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.2008., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173388

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.224

Patentu un patentu pieteikumu noteikumi

Vēl šajā numurā

04.04.2008., Nr. 53

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 223

Pieņemts: 01.04.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.223

Rīgā 2008.gada 1.aprīlī (prot. Nr.21 11.§)
Noteikumi par izsaucēja atrašanās vietas datu noteikšanu, apstrādi, uzturēšanu un nodošanu
Izdoti saskaņā ar Elektronisko sakaru likuma 7.panta 1.punktu,
19.panta pirmās daļas 12. un 14.punktu un 48.panta otro daļu
I. Vispārīgais jautājums
1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā:

1.1. valsts akciju sabiedrība "Elektronisko sakaru direkcija" (turpmāk - direkcija) nodrošina izsaucēja atrašanās vietas datu saņemšanu no elektronisko sakaru komersantiem, kas sniedz publiski pieejamus balss telefonijas pakalpojumus (turpmāk - komersants), un šo datu apstrādi, uzturēšanu un nodošanu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, Valsts policijai, neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, gāzes avārijas dienestam, Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centram (turpmāk - Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs) un numura "112" dienestam (turpmāk - operatīvie dienesti), izveidojot un uzturot atrašanās vietas informācijas datubāzi (turpmāk - datubāze);

1.2. komersants elektronisko sakaru tīklu tehnisko iespēju robežās (tīkla tehniskās iespējas raksturo bāzes staciju skaits, no kurām iespējams veikt mērījumus, signālu pārraides apstākļi konkrētā reģionā un izsaucēja galiekārtas funkcionālās iespējas) nosaka izsaucēja atrašanās vietu un nodod šos datus direkcijai;

1.3. nosaka, apstrādā un nodod izsaucēja atrašanās vietas datus, ja no publiskā fiksētā vai publiskā mobilā telefonu tīkla ir izsaukts numurs (savienojums ir noticis) "01", "02", "03", "04", "112" vai Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra numurs;

1.4. izsaucēja atrašanās vietas datus izmanto operatīvo dienestu pienākumu veikšanai.
II. Atrašanās vietas datu apstrādei, uzturēšanai un nodošanai nepieciešamais datu apjoms un piekļuve datiem
2. Atkarībā no elektronisko sakaru tīkla veida (publiskais fiksētais vai publiskais mobilais telefonu tīkls) un pārraidāmās informācijas veida datubāzē tiek uzturēti šādi dati:

2.1. tālruņa abonenta numurs;

2.2. pieslēguma punkta adrese vai ģeogrāfiskās koordinātas atbilstoši Valsts zemes dienesta adrešu reģistram;

2.3. taksofona numurs un atrašanās vietas adrese vai ģeogrāfiskās koordinātas atbilstoši Valsts zemes dienesta adrešu reģistram;

2.4. izsaucēja galiekārtas atrašanās vietas dati vai ģeogrāfiskās koordinātas atbilstoši Valsts zemes dienesta adrešu reģistram;

2.5. izsaucēja galiekārtas identifikācijas dati un, ja tiek izmantots abonenta identifikācijas modulis vai cits identifikācijas modulis, arī abonenta vai izsaucēja numurs.
3. Katrs operatīvais dienests veido savu pieslēgumu datubāzei.
4. Lai publiskajā fiksētajā un publiskajā mobilajā telefonu tīklā noteiktu izsaucēja atrašanās vietas datus, direkcija izveido un uztur datubāzi, kā arī nodrošina iespēju operatīvajiem dienestiem tai pieslēgties.
5. Direkcija nodrošina komersantiem un operatīvajiem dienestiem pieejamību datubāzei nepieciešamās informācijas nodošanai un saņemšanai 24 stundas diennaktī ar gada pieejamības varbūtību 0,999 (datubāze drīkst būt nepieejama vienu stundu un 26 minūtes gada laikā).
6. Komersants nodod direkcijai izsau­cēja atrašanās vietas datus elektroniskā veidā.
7. Datu formātu, izmantojamo datu pārraides tīklu, datu drošības nosacījumus, atbildīgās personas un citus būtiskus nosacījumus nosaka līgumos, kurus direkcija slēdz ar komersantiem, operatīvajiem dienestiem un Valsts zemes dienestu.
8. Valsts zemes dienests nodrošina direkcijai piekļuvi adrešu reģistram tiešsaistes režīmā.
III. Atrašanās vietas datu apmaiņa, veicot izsaukumu publiskajā fiksētajā telefonu tīklā
9. Ja ir veikts izsaukums un savienojums ir noticis, komersants, kas nodrošina publisko fiksēto telefonu tīklu, nodod direkcijai šo noteikumu 2.1., 2.2. un 2.3.apakš­punktā minēto informāciju ne vēlāk kā sekundes laikā pēc direkcijas pieprasījuma par izsaucēja atrašanās vietas datiem vai arī šo noteikumu 2.1., 2.2. un 2.3.apakšpunktā minēto informāciju par visiem abonentu sarakstiem.
10. Ja komersants nodevis direkcijai šo noteikumu 2.1., 2.2. un 2.3.apakšpunktā minēto informāciju par visiem abonentu sarakstiem un pēc minētās informācijas nodošanas radušās izmaiņas, komersants precizētās ziņas direkcijai nodod ne vēlāk kā 24 stundu laikā pēc izmaiņu veikšanas.
11. Izsaucēja atrašanās vietas datu pieprasījuma apstrāde pēc izsaucēja numura datubāzē notiek automātiski bez savienojuma pārtraukuma (tiešsaistes režīmā).
12. Direkcija ne vēlāk kā sekundes laikā no brīža, kad komersants tai nodevis izsau­cēja atrašanās vietas datus, nodrošina datu pieejamību attiecīgajam operatīvajam dienestam.
IV. Atrašanās vietas datu apmaiņa, veicot izsaukumu publiskajā mobilajā telefonu tīklā
13. Komersants, kas nodrošina publisko mobilo telefonu tīklu, pēc izsau­cēja atrašanās vietas datu pieprasījuma saņemšanas no direkcijas nekavējoties sava elektronisko sakaru tīkla tehnisko iespēju robežās nodod šo noteikumu 2.4. un 2.5.apakšpunktā minēto informāciju direkcijai. Ja šo noteikumu 2.4. un 2.5.apakšpunktā minētās informācijas nodošana nav iespējama, komersants nekavējoties sava elektronisko sakaru tīkla tehnisko iespēju robežās informē par to direkciju.
14. Ja no publiskā mobilā telefonu tīkla ir izsaukts numurs (savienojums ir noticis) "01", "02", "03", "04", "112" vai Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra numurs, komersants ar elektronisko sakaru tīkla tehniskajām iespējām atbilstošu precizitāti nosaka izsaucēja galiekārtas atrašanās vietu vai ģeogrāfiskās koordinātas (ja izsaucēja tālrunim ir identi­fikācijas karte, - arī abonenta vai izsaucēja numuru) un sniedz direkcijai datus par tām.
15. Direkcija ne vēlāk kā sekundes laikā no brīža, kad komersants tai nodevis izsau­cēja atrašanās vietas datus, nodrošina datu pieejamību attiecīgajam operatīvajam dienestam.
16. Direkcija datubāzes izveidošanai, uzturēšanai un atrašanās vietas datu apstrādei var izmantot bāzes staciju antenu atrašanās vietas datus un attiecīgās šūnas identifikācijas parametrus, kas jau ir tās rīcībā.
V. Noslēguma jautājumi
17. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2006.gada 19.decem­bra noteikumus Nr.1013 "Noteikumi par izsaucēja atrašanās vietas datu noteik­šanu, apstrādi, uzturēšanu un nodošanu" (Latvijas Vēstnesis, 2006, 204.nr.).
18. Komersanta nodotā un datubāzē ietvertā informācija ir ierobežotas pieejamības informācija.
19. Līdz izsaukumu apstrādes centra "112" vienotas tehnoloģiskās platformas izstrādei un ieviešanai datubāzes veidošanu un uzturēšanu nodrošina direkcija.
Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 7.marta Direktīvas 2002/22/EK par universālo pakalpojumu un lietotāju tiesībām attiecībā uz elektronisko komunikāciju tīkliem un pakalpojumiem (universālā pakalpojuma direktīva) (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2002, L 108/56).
Ministru prezidents I.Godmanis

Satiksmes ministrs A.Šlesers

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!